Practic

9 idei pentru organizarea unei bucatarii functionale

Placerea de a gati vine, in mare masura, si din gradul de functionalitate al bucatariei de acasa. Nimanui nu ii arde sa gateasca intr-un loc in care domneste haosul sau in care trebuie sa caute minute in sir prin dulapurile si sertarele aglomerate ingredientele si ustensilele necesare procesului tehnologic.

Dezorganizarea in bucatarie poate avea, deasemenea, efecte foarte grave, cum ar fi producerea unor accidente casnice in timpul prepararii celor mai simple mese pentru membrii familiei. Daca va regasiti in situatiile de mai sus, este clar ca a venit momentul sa treceti la o reorganizare temeinica a propriei bucatarii. In cele ce urmeaza, ne propunem sa venim in sprijinul dvs. cu o lista de trucuri care va vor face misiunea mai usoara.

Citeste si: Accesorii inteligente pentru o bucatarie organizata

1. Incepeti organizarea bucatariei prin mutarea (in masura posibilitatilor) a obiectelor voluminoase (mobilierul mobil si electrocasnicele mari). Aveti grija sa le aliniati corespunzator, conform fluxului tehnologic firesc din acest spatiu, la mica distanta unele fata de altele, astfel: frigider, sertar cu ustensile, blat de lucru, chiuveta, plita si cuptor. Pozitionati-le in asa fel incat sa va fie foarte usor sa le accesati, conform propriilor obiceiuri. Daca nu stiti de unde sa incepeti, inspirati-va din fluxul tehnologic al unei bucatarii profesionale si impartiti spatiul astfel: receptie produse (masa pe care obisnuiti sa asezati plasele cu alimentele cumparate atunci cand veniti de la piata), spatii de depozitare a ingredinetelor la temperatura camerei si la rece, blat de lucru (transare, condimentare, tocare legume etc.), preparare termica, depozitare dupa preparare si servire.

Citeste si: Sfaturi practice pentru o bucatarie organizata

2. Inlaturati din bucatarie toate obiectele nefolositoare, de pe podea sau de pe blatul de lucru, de care v-ati putea impiedica sau lovi in timp ce va miscati. In plus, este indicat sa aveti cat mai multe spatii de depozitare bine organizate, in spatele unor usi inchise sau in sertare, pentru a evita supraaglomerarea blatului si, implicit, instaurarea haosului.

Citeste si: 4 trucuri pentru o bucatarie organizata, dar aerisita

3. Faceti-va un obicei din a verifica lunar termenul de valabilitate al condimentelor, pastelor fainoase, uleiurilor, sosurilor etc. si aruncati toate produsele neconforme. Astfel, veti preintampina consumarea din neatentie a unor ingrediente expirate si veti face mereu loc in dulapuri pentru noile cumparaturi. Acest lucru este valabil si pentru rafturile frigiderului, numai ca, in acest caz, procedura trebuie repetata mai des (saptamanal), intrucat la rece sunt depozitate produsele mult mai perisabile, cu termene de valabilitate mici.

Continuarea acestui articol o puteti citi pe www.romanialibera.ro

Related posts

Servicii complete pentru bucatarie

Adina Meyers

Cum poți să ai un dormitor confortabil

Adina Meyers

Înfundarea instalației sanitare: ce e de făcut?

Adina Meyers