Există o multitudine de specii de plante care ne pot transforma grădina într-un adevărat colț de rai. Printre acestea se numără: irișii, anemonele, lalelele, zambilele, crinii și narcisele.

  1. Iriși

Irisul este cunoscut pentru proprietățile decorative, deși nu reprezintă o alegere atât de comună precum lalelele, trandafirii sau crinii. Varietățile cu rizomi au frunze lanceolate aranjate într-un evantai bazal, în timp ce varietățile ce cresc din bulbi au frunze subțiri. Irișii variază în înălțime de la 12.5-15cm până la 50-120 cm. Cele mai multe varietăți înfloresc în mai.

Florile sunt variat colorate (violet, albastru, roz, gălbui, roșu-carmin) și plăcut parfumate, dar pe lângă acestea, și frunzele, prin forma și coloritul lor, întregesc calitățile decorative ale acestei plante.

Cele 3 petale exterioare ale florii atârnă în jos și pot fi cu barba, fară barbă sau crestate. Irișii bulboși sunt cultivați în sol obișnuit, bine lucrat, dar solul foarte greu sau cel ușor și nisipos ar trebui să aibă adăugată o cantitate de îngrășământ organic.

2. Anemone

Anemona sau „floarea vântului” este folosită foarte des în decorul natural al grădinilor. Culorile predominante ale florilor sunt alb, roșu și albastru. Florile au stamine lungi, de culoare neagră, care contrastează puternic și plăcut cu petalele.

Cultivată afară, toamna, va beneficia de o înflorire în primăvara timpurie. Planta pretinde soluri revene, bine drenate, bogate în humus, nisipoase, cu pH acid și fără exces de săruri.

Este o plantă care iubește lumina, întrucât aceasta favorizează intensitatea culorilor. Este necesară, totuși, o ușoară umbrire, pentru a păstra umiditatea de la nivelul solului.

3. Crini

Plantarea crinilor se face primăvara sau toamna, mai ales în zonele cu climă caldă. Înainte de a planta, pământul trebuie lucrat bine și îmbogățit cu îngrășământ special pentru plante.

Astfel, pentru crinii mici, între bulbii plantelor trebuie să păstrezi o distanță de 40 – 45 cm, iar pentru speciile mari păstrează între 45 și 75 cm.  Este indicat că ele să fie plantate în soare, iar regula generală este să primească măcar șase ore/ zi de lumină. Totodată, nu este indicat ca aceste plante să fie sădite în jurul copacilor, aceștia „furând” apa necesară florilor.

Florile se vor adapta atât unui sol nisipos, cât și unuia argilos. Dacă solul este argilos, în timpul săpării lui se poate adaugă nisip și îngrășământ special pentru plante. Pe de altă parte, pământul nisipos trebuie combinat cu îngrășământ sau mușchi, acesta din urma favorizând retenția de apă.

4. Narcise

Narcisele sunt mai rezistente și mai puțin pretențioase la condițiile de mediu sau la calitatea solului. Acestea se dezvolăa la fel de bine pe un teren umbros sau însorit, într-un substrat nisipos sau greu.

Bulbii de narcise au formă de pară și dezvoltă bulbili mici de jur împrejur. La plantare se va respecta o distanță de 20 cm între rânduri și de 10-15 cm între fiecare exemplar. Bulbii mari au nevoie de o groapă de 10-15 cm adâncime, iar cei mai mici de 5-8 cm.

5. Zambile

Pentru zambile se vor săpa șănțulețe cu o adâncime de 6-10 cm, la o distanță laterală de 15-20 de cm. Exemplarele mari vor fi așezate în stratul de pământ la o distanță de 10 cm depărtare de următorul, iar cele mici pot suporta o distanță de 4-5 cm.

6. Lalele

Dacă alegi să plantezi lalele, zambile sau narcise, procedura este destul de asemănătoare. Pentru a planta aceste populare flori este bine să alegi un teren aflat într-o zonă însorită și călduroasă.

De asemenea, substratul va trebui să fie unul nisipos și ușor, pentru a drena apa de ploaie din perioada rece. Pământul greu reține apa, ducând astfel la putrezirea rădăcinilor.

Pentru lalele, se vor realiza rânduri la o distanță de 20-25 cm între ele. Este bine că gropile pentru plantare să fie săpate manual, cu ajutorul uneltelor de mână, la o distanță de 10 – 20 cm una de cealaltă pe lungimea unui rând. De obicei, gropile vor avea adâncimea de trei, patru ori mai mare decât lugimea bulbului.

Related posts

Cele mai eficiente aparate de pompare cu apă

Adina Meyers

Taierea pomilor fructiferi

Adina Meyers

Idei pentru biroul de acasă

Adina Meyers