Dacă ai o sensibilitate la curenții de aer rece sau costul aparatului de aer condiționat nu se încadrează în buget, trebuie să știi că există și alte metode de a reduce temperatura din casă, în zilele caniculare.
1. Umbrește ferestrele
Primul pas este să nu lași radiația solară să pătrundă prin fereastră. Ai la dispoziție mai multe soluții, de la jaluzele la folii reflectorizante transparente, care se montează la exterior. Foarte eficiente sunt și copertinele retractabile și rulourile din pânză, care nu doar că țin căldura afară, dar dau întregii locuințe aerul unei case de vacanță. Copacii plantați în dreptul ferestrelor de est și vest au, de asemenea, un rol în a păstra răcoarea în interiorul locuinței, însă nu și iarna, când ne dorim să păstrăm căldura în casă.
2. Menține ferestrele închise în timpul zilei
Ziua, ferestrele trebuie ținute închise, aerisirea făcându-se la primele ore ale dimineții și seara. Dacă locuiești la bloc sau într-o casă realizată din cărămidă, acest lucru este cu atât mai important, pentru că astfel de locuințe păstrează mult timp căldura. Dacă ai obiceiul de a fuma “pe fereastră”, în zilele caniculare, îl poți înlocui folosind un dispozitiv de fumat care încălzește tutunul, nu îl arde, așa cum este IQOS, care nu eliberează fum, scrum și miros care să persiste în casă.
3. Reglează umiditatea aerului
Un aer prea uscat sau, dimpotrivă, prea umed, predispune la alergii și alte probleme de sănătate și nu le face bine nici obiectelor din casă. În prezența aerului uscat, mobilierul din lemn începe să prezinte fisuri, de exemplu. Nivelul umidității poate fi crescut cu ajutorul unui umidificator sau prin metode naturale, cum ar fi păstrarea în casă a unor plante ornamentale cu rol în purificarea aerului. Dacă avem parte de umiditate excesivă, nu umidificatorul, ci dezumidificatorul este soluția – un aparat care absoarbe umiditatea din aer.
4. Înlocuiește becurile
Dacă folosești încă becuri clasice (incandescente), și nu LED-uri, trebuie să știi că primele degajă mult mai multă căldură decât cele din urmă, asta dincolo de faptul că nici consumul de energie nu este același. Becurile cu LED sunt eficiente energetic, au durată de viață mai lungă și sunt și mai confortabile pentru ochi.
5. Izolează termic locuința
Ar putea fi prima recomandare pe listă: izolarea termică își arată avantajele și vara, nu doar în sezonul rece, o casă izolată eficient având parte de mai multă răcoare. Printre cele mai utilizate materiale termoizolante se numără polistirenul, vata minerală și celuloza. Despre avantajele (și dezavantajele) fiecăruia, poți afla din acest articol.