Nimeni nu iubeste dezordinea in casa sa, insa la fel de bine nici nu doreste sa se trezeasca cu o inundatie neplacuta, cu mucegai pe pereti sau cu aparatura electrocasnica afectata din cauza problemelor electrice din locuinta. Unele lucrari trebuie facute pentru a te asigura ca totul functioneaza corect, iar atentia la detalii te poate salva de la cheltuieli importante pe viitor. Nu vorbim aici doar despre curatenia saptamanala pe care ar trebui sa o faci in casa ta, ci si despre lucrarile de verificare si mentenanta de luat in calcul la un interval regulat de timp. Cateva ore sau zile, in functie de caz, dedicate acestor mici lucrari si verificari, te pot ajuta sa previi unele probleme din locuinta ta.

5 lucrari de mentenanta pe care trebuie sa le faci regulat in casa

1. Verifica electrocasnicele

Stim ca suna ca un cliseu, insa unele lucruri chiar nu se mai fabrica la fel ca pe vremuri. Potrivit BBC, in ciuda dezvoltarii tehnologice tot mai accelerate, durata de viata a electrocasnicelor de baza din casa a scazut considerabil. Astfel, noteaza Whitegoods Trade Association, o masina de spalat traieste in prezent doar 7 ani, intr-un ritm mediu de utilizare. Mici lucrari de verificare a electrocasnicelor importante din locuinta ta te pot ajuta sa iei decizii salvatoare pe termen lung, prelungind durata de viata a aparatelor  din casa. In unele cazuri, fa-ti un mic upgrade si foloseste o rezistenta de boiler mai performanta si compatibila cu nivelul tau de consum si preferintele de incalzire. In cazul frigiderului, dezgheata-l de doua ori pe an, iar cuptorul cu microunde trebuie curatat cu mare atentie pe interior de grasimea acumulata in timp, din cauza utilizarii.

2. Repara instalatia electrica

Mai ales daca locuiesti intr-un apartament dintr-un bloc vechi, construit in urma cu 40-60 de ani, instalatia electrica din locuinta trebuie verificata de urgenta si imbunatatita din mai multe puncte de vedere. In primul rand, ia in calcul noi trasee pentru cablurile electrice din locuinta. Va fi putin deranj in apartament, insa trebuie sa te asiguri ca sistemul va suporta toata aparatura conectata la curent din casa. Gandeste-te doar ca atunci cand blocul a fost proiectat si dat in folosinta, nu existau atatea gadgeturi precum vedem in prezent. In al doilea rand, rezolva problema prizelor desprinse din pereti. Cu totii am trecut prin aceasta problema, iar ele ar trebui schimbate de indata. Reprezinta un pericol pentru tine si familia ta si nu ar trebui lasate in niciun caz in felul acesta.

3. Lucrari simple la sistemul sanitar

Casele si apartamentele vechi vin cu tevi vechi, daca intre timp nu s-a intervenit pe coloana, iar cu timpul avariile sunt inevitabile. Ultimul lucru de care ai avea nevoie este o inundatie care iti va deteriora atat mobila, cat si aparatura, dar pot deveni o problema chiar si pentru vecinii tai. Mici lucrari de verificare facute acum te pot ajuta sa scutesti eventuale cheltuieli dureroase pe viitor.

4. Geamurile si usile din casa

Pentru o eficienta energetica mai buna a casei tale, geamurile si usile din apartament trebuie reparate anual. Verifica daca exista scurgeri pe langa ramele geamurilor, schimba chederul si asigura-te ca atat ferestrele, cat si usile din locuinta se inchid ermetic. Vei reduce in acest fel un pic din costurile pentru incalzire in zilele mai friguroase.

5. Cum poti intretine mobila, pe termen lung

Nici mobilierul nu trebuie exclus de pe lista lucrarilor de mentenanta din casa ta. Multe piese se pot pata cu timpul si isi pot pierde luciul, motiv pentru care e mai rentabil sa incerci sa le repari, decat sa le schimbi cu totul. Daca ai mobila alba de brad sau tei, apa si sapunul sunt excelente, pentru mobila de lemn poleit poti folosi apa de tarate, care nu va afecta suprafata vopsita. In cazul mobilei de nuc, poti sa o cureti cu o carpa moale inmuiata in lapte. Pentru zgarieturi poti folosi dermatograful, iar pentru arsurile de tigara foloseste unt cu scrum de tigara si freaca usor.

Cat timp a trecut de cand ai efectuat ultima oara lucrari de mentenanta in casa ta?

Related posts

Închiderea balcoanelor de la parter cu sau fără acordul vecinilor?

Adina Meyers

7 sfaturi pentru înfrumuseţarea faţadei

Adina Meyers

Materiale de construcție din CIUPERCI. Produs ecologic și complet reciclabil – VIDEO

Adina Meyers