Amenajari Exterioare Gradinarit

5 legume pe care să le plantezi în grădină toamna aceasta

Toamna înseamnă aroma dovlecilor proaspeţi şi a merelor copate, începutul unui nou an şcolar, dar este şi vremea pentru a amenaja o grădină cu legume de sezon. Noi îţi recomandăm 5 plante pe care ar fi bine să le cultivi toamna aceasta şi te învăţăm cum să îţi îngrijeşti grădina.

Pregătirea grădinii

– Nimănui nu îi place cum arată o grădină de legume plină de uscături, aşa că este recomandat să aduni resturile vegetale şi să le depozitezi în spaţii special amenajate pentru a face compost din ele. Atenţie, însă, resturile vegetale trebuie să provină de la plante sănătoase. 

– Dacă intenţionezi să semeni  gazon toamna, din septembrie până la sfârşitul lui octombrie este cea mai bună perioadă pentru a face asta. Udă abundent până când gazonul încolţeşte, apoi, dacă până în iarnă creşte mai înalt de 10 cm, îi poţi aplica prima tundere (la cea mai înaltă treaptă a maşinii de tuns). Gazonul, vechi sau nou, poate fi tuns atât timp cât temperatura nu coboară sub 5 grade C. Ulterior nu se mai tunde până primăvara. Dacă fertilizezi gazonul la sfârşitul toamnei te vei bucura de o peluză cu iarbă deasă odată cu venirea primăverii.

– Toamna este un sezon excelent pentru activitatea de transplantare, deoarece solul are suficientă umiditate, datorită ploilor regulate. Pământul încă este cald, astfel încât plantele au suficient timp pentru a se obişnui cu noua lor poziţie şi pentru a dezvolta rădăcini noi.

– Gardurile vii trebuie tunse toamna, pentru a preveni putrezirea în cazul acumulării de umezeală. Tunde gardul cât de mult posibil, fără a crea găuri în el, deoarece nu se va regenera iarna şi va arăta neuniform. De asemenea, îndepărteaza frunzele de copac  cazute pe gardul viu, pentru ca acesta să fie expus cât mai bine aerului proaspăt.

– Este momentul să fertilizezi gazonul, grădina cu legume şi zona în care vor creşte cereale. Caută îngrăşăminte bogate în azot, iar dacă nu găseşti, poţi utiliya şi un îngrăşământ sărac în azot, dar bogat în fosfor şi potasiu.

 Cultivarea plantelor

Ridichi – Deşi de obicei consumăm rădăcina acestei legume, poţi folosi şi frunzele pentru a prepara o salată gustoasă. Ridichile sunt bogate în vitamina C şi ajuta la tratarea indigestiei sau a balonării. Interval până la recolta: 22 – 70 de zile.

Salată verde – Conţine vitamintele C, K, A şi acizi grasi Omega-3. Ajută la tratarea constipaţiei, ameliorează insomnia şi migrenele, este benefică în timpul sarcinii şi ajută la tratarea anemiei sau a tulburărilor sexuale.  Interval până la recoltă: 45 – 85 de zile

Sfeclă roşie – Atât rădăcina cât şi frunzele plantei sunt bogate în nutrienţi, conţinând vitamintele, A, C şi calciu. Rădăcina sfeclei era folosită de Romani ca afrodisiac, datorită conţinutului bogat de bor. Interval până la recolta: 50 – 70 de zile.

Morcovi – Conţin fibre, vitaminele K, A, E, C, potasiu, calciu şi zinc şi ajută la ameliorarea unor boli, inclusiv unele forme de cancer. Au efect anti-îmbătrânire, te ajută să ai o piele frumoasă şi o vedere mai bună. Interval până la recoltă: 55 – 75 de zile.

Dovlecei zucchini – Furnizează doar 17 calorii per 100 g, nu conţin grăsimi saturate sau colesterol. Coaja este o sursă bună de fibră dietară care ajută la ameliorarea constipaţiei şi oferă protecţie împotriva cancerului de colon. Interval până la recoltă:  55 – 65 de zile.

Autor: Alina Boicu

Sursa foto:

http://inhabitat.com

http://www.treehugger.com

Related posts

Peisaj montan în mijlocul oraşului

Adina Meyers

Mobilierul de grădină – Sfaturi, soluții și inovații

Adina Meyers

Mix de finisaje intr-un decor indraznet

Adina Meyers