Solutii Constructive

5 idei de amenajare a mansardei

Mansarda reprezintă unul dintre cele mai interesante și intime spații dintr-o locuință. De regulă, o găsim în case, dar, mai nou, și în multe apartamente amplasate la ultimele etaje, care au ultimul nivel proiectat sub formă de mansardă. Avantajul său este că oferă opțiuni nelimitate în ceea ce priveşte amenajarea spațiului, forma pereților devenind în sine un element de design.

Text: designer Natalia Berezovskaia / Foto: fakro, https://www.fakro.ro/

Indiferent de destinație, mansarda este şi va fi mereu un loc de relaxare ceva mai special. Haideți să vedem care sunt cele mai potrivite funcţiuni care îşi pot găsi locul aici, dar nu înainte de a afla caracteristicile generale ale unui astfel de spaţiu:

– Dacă locuinţa este mică, cu siguranță şi podul va fi mic. Iar înclinația pereților și tavanul scund creează un efect de apăsare. Prin urmare, recomand insistent să nu faceţi economie atunci când vine vorba de geamuri. Cu cât sunt mai multe, cu atât mai bine! Atmosfera va deveni mai aerisită și mai luminoasă.

– Din aceleași motive, respectiv înclinația pereților și dimensiunile modeste ale spaţiului, este de dorit să folosiți o gamă cromatică deschisă. Puteți apela și la culori mai închise, dar în cantitate mică, ca accent.

– Nu uitați că este posibil ca la mansardă să nu aveţi loc pentru un dulap standard, ci doar pentru spații de depozitare limitate. Analizați de la început ce lucruri veți păstra aici și creați dulapuri personalizate.

 

1. Dormitor 

Cred că dormitorul este cea mai potrivită încăpere care îşi poate găsi locul sub acoperiş, deoarece forma originală a pereților asigură o ambianță intimă. 

Finisajele folosite trebuie să fie în culori deschise și calde. Puteți alege lemn sub formă de lambriu, dar montat pe verticală, pentru a mări vizual spațiul, un tapet în dungi sau cu motive florale ori pur și simplu vopsea lavabilă. Pardoseala poate să fie realizată din lemn sau parchet stratificat, acoperită cu un covor moale în zona din jurul patului. La capitolul lumină artificială, optaţi pentru aplice și lămpi suspendate cu un design mai spectaculos, dar de dimensiuni mai mici. Nu uitați că, într-o mansardă, obiectele mari aglomerează spațiul. 

Grinzile sunt elemente care arată bine, așa că ar fi de preferat să aveți câteva. Dacă nu fac parte din structură, puteți aplica unele false, care le imită perfect pe cele din lemn. Acestea pot fi vopsite în aceeaşi culoare cu cea a peretelui sau, din contră, într-o nuanţă contrastantă, în funcție de designul dorit.

2. Camera copiilor 

Și camera copiilor poate fi amplasată la mansardă, având în vedere că cei mici iubesc spațiile retrase, unde pot practica un hobby sau se pot juca cu prietenii. În cazul în care înălțimea tavanului vă permite, puteți crea o supantă unde să amenajaţi un alt loc de dormit sau o zonă de relaxare și joacă. Este suficient să puneți un covor sau o saltea mare și moale, câteva perne și, voila, tolăneala este asigurată! Credeţi-mă, acest loc va deveni cel mai îndrăgit de copilul/copiii dumneavoastră!

În privinţa finisajelor, regulile sunt aceleaşi ca în cazul dormitorului: cât mai multă lumină naturală datorită geamurilor (pentru mai multe informații și idei intră pe https://www.fakro.ro/), tratarea pereților în culori deschise şi mult lemn. 

3. Zonă de relaxare 

Mansarda poate găzdui şi zona de relaxare, doar că suprafața acesteia nu ar trebui să fie mai mică de 25 de metri pătraţi, luând în calcul că, pe anumite porțiuni, tavanul are o înclinație mai pronunțată. Evitați pe cât posibil spațiile de depozitare. Elementul principal al camerei va deveni canapeaua sau masa. Amplasați una sau mai multe canapele de-a lungul peretelui, dar aveți grijă ca înclinația acestuia să nu fie prea mare. La nivelul pereților înclinați puteți monta rafturi pentru cărți sau fotografii. Aici, spre deosebire de dormitor sau camera copiilor, puteți opta pentru finisaje precum piatra sau ceramica, în funcție de stilul decorativ preferat. Şi dacă tot am atins acest subiect, haideți să vedem ce stiluri se potrivesc cel mai bine pentru o zonă de zi amenajată la mansardă!

Stilul clasic – este elegant și prețios. Folosiţi mobilier de calitate, de preferință din lemn masiv sau cu furnir de lemn, covoare naturale și candelabre. Accentul principal al interiorului ar trebui să fie șemineul. Fără culori vii, totul se va armoniza perfect.

Stilul modern – este funcțional, simplu și practic. Atmosfera ar trebui să fie dominată de nuanțe pastelate, calde şi de câteva accente mai închise.

Stilul retro – piesele de mobilier și accesoriile reprezentative pentru anii ’60 sunt un must-have.

4. Bucătărie sau loc de luat masa

Dacă visați la o bucătărie amenajată sub acoperiş, atunci ar trebui să o gândiți încă din etapa proiectului, deoarece o astfel de funcţiune are nevoie de dotări precum apă, gaz sau chiar instalație de ventilare. Apoi, spațiul ar trebui să fie mai generos, pentru a vă putea desfășura activitatea în condiții optime.

În ceea ce priveşte stilul, cele mai potrivite sunt decorurile moderne sau industriale.Din cauza înclinației pereților, corpurile suspendate ar trebui înlocuite cu rafturi deschise. De asemenea, vă recomand ca anumite piese de mobilier să fie mobile (pe roți), pentru a le utiliza mai ușor. Atunci când proiectați interiorul bucătăriei, trebuie să aveți în vedere: 

Iluminatul natural – este cel mai indicat, atât pentru lumină, cât și pentru ventilație;

Mobilierul – este de dorit să fie finisat în culori deschise, să aibă texturi lucioase şi să-l amplasați pe peretele perpendicular pe tavanul înclinat; 

Masa de dining – locul ideal al acesteia este lângă geam;

Pereții și tavanul – pentru finisarea lor ar trebui să folosiţi culori pastelate.

 

5. Birou 

Și un birou se pretează foarte bine amenajării la mansardă. Lumina naturală şi izolarea față de restul casei sunt condiții optime pentru concentrare, ceea ce înseamnă că acest spațiu este ideal pentru a găzdui biroul de acasă.

Amplasați biroul în fața geamului sau stați pe partea dreaptă a acestuia, pentru a nu vă obosi ochii. Evitați corpurile masive în favoarea bibliotecilor deschise, ideale pentru depozitare. Ca să valorificaţi spațiul la maximum, nu placați pereții cu gips-carton, dar păstrați structura existentă la vedere. 

Material realizat cu imagini puse la dispozitie de FAKRO, 

https://www.fakro.ro/ferestre-de-mansarda/tipuri-de-ferestre-de-mansarda/

https://www.facebook.com/FakroRomania/

 

Related posts

Cum eliminam zgomotul din locuinta

Adina Meyers

Romania hornurilor sigure

Adina Meyers

Proiect de casă mică cu mansardă: suprafața construită 96.35 mp

Adina Meyers