Amenajari Exterioare Balcon si terasa

5 greșeli care te pot costa scump când îți renovezi baia

Renovarea unei băi îți va scoate din buzunar câteva mii de lei, dar dacă nu îți planifici costurile cu atenție s-ar putea să ajungi să cheltuiești mult mai mult decât sperai. Ca în orice proiect de amenajare, există multe variabile care îți pot influența costurile: de la echipa de muncitori angajată, la calitatea materialelor, problemele care pot apărea la renovare sau cât de complexă este operațiunea.

Pentru că este vorba despre o încăpere de mici dimensiuni, mulți proprietari subestimează atât costurile, cât și planificarea pe care o presupune un asemenea proiect. În lipsa unui plan bine pus la punct și a unei documentări temeinice, cheltuielile pot scăpa de sub control, iar rezultatul poate fi unul dezamăgitor. Iată ce greșeli ar trebui să eviți dacă nu vrei ca renovarea băii să te coste o avere:

 

Gândește de la început designul băii

Atunci când îți faci un plan de amenajare a băii, ar trebui să știi de la bun început câteva lucruri importante, cum ar fi dacă vei opta pentru o cadă sau pentru o cabină de duș. Aceste piese sunt cele mai voluminoase dintr-o baie și în funcție de alegerea ta se poate schimba întregul design.

De exemplu, proprietarii care vor să mai aibă spațiu în baie și pentru mașina de spălat sau pentru un dulap pentru prosoape și produse sanitare aleg o cabină modernă de duș, care să le rezolve problema spațiului și să le asigure tot confortul atunci când fac baie. În schimb, dacă ai o baie mai spațioasă, poți opta și pentru o cadă cu un design autentic, care să se potrivească exact dimensiunilor din baia ta. După cum vezi, atât căzile, cât și cabinele de duș au prețuri rezonabile, avantajoase pentru orice persoană care caută să își renoveze baia cu costuri cât mai mici.

 

Mutarea chiuvetei, a vasului de toaletă sau a lămpilor

Una dintre cele mai scumpe etape în renovarea unei băi este cea în care ai în plan schimbări la instalația sanitară și cea electrică. Atunci când alegi să muți lavoarul, vasul de WC, chiuveta sau cada din locul în care se află, costul renovării poate crește exponențial. În plus, există numeroase cazuri în care o astfel de operațiune poate fi periculoasă sau chiar imposibilă, mai ales dacă locuiești la bloc. Cel mai bine este să gândești amenajarea băii în funcție de configurația instalațiilor sanitare și electrice și doar să înlocuiești mobilierul vechi cu unul nou. Dacă e nevoie, poți apoi să faci reparații la instalații.

 

Nu negociezi prețul cu echipa de muncitori

Multe echipe de muncitori îți vor face o ofertă care este, adeseori, negociabilă. Unii proprietari aleg să lucreze cu echipe separate: una care să se ocupe de montarea gresiei și faianței, a mobilierului sau îndreptarea pereților, și alta care să se ocupe de instalația sanitară.

Cel mai bine este să iei în considerare ambele variante și să ceri cel puțin patru-cinci oferte de preț înainte de a lua o decizie. De asemenea, este bine să te ferești de echipele care lucrează „la negru”, fără contract. În cazul în care lucrarea nu iese bine, un contract îți permite să iei măsuri legale. În plus, există unele riscuri și atunci când dai un avans fără să primești nicio dovadă de plată pentru el.

 

Nu acorzi atenție funcționalității băii

Oricât ți-ai dori o baie care să arate bine, trebuie să reții că funcționalitatea este mult mai importantă. Regula nu se aplică doar în privința alegerii mobilierului de baie, ci și în alegerea materialelor. De exemplu, dacă baia ta nu are o aerisire foarte bună, ar fi bine să optezi pentru materiale rezistente la apă.

Lemnul, tapetul de perete sau unele tipuri de gresie și faianță puse într-o baie cu umiditate ridicată pot fi rețeta perfectă pentru o renovare dezastruoasă. Chiar dacă nu vei observa greșeala de la început, în timp, materialele se vor degrada, pe măsură ce absorb umezeala, și te poți confrunta inclusiv cu apariția mucegaiului sau cu desprinderea materialelor. Iar asta ar însemna reparații costisitoare și înlocuirea unor lucruri pe care ai cheltuit deja o sumă semnificativă.

 

Nu îți pui deoparte bani de rezervă

Oricât ai încerca să estimezi corect costul renovării unei băi, există întotdeauna riscul ca banii pe care i-ai pus deoparte să nu fie suficienți. Într-un asemenea scenariu, va trebui să oprești temporar renovarea, până când vei mai strânge bani. Acest lucru te poate costa scump, mai ales dacă nu ai apucat să cumperi cantități suficiente din toate materialele și descoperi că modelul de gresie sau faianță pe care l-ai luat deja nu se mai găsește sau prețul său a crescut.

În general, este indicat ca o sumă echivalentă cu 10-15% din bugetul total al renovării să fie pusă deoparte, pentru situații de urgență. Dacă va fi nevoie să o folosești, îți vei mulțumi că ai fost prevăzător. În plus, dacă nu vei cheltui toți banii, vei rămâne cu o sumă cu care să poți sărbători noua amenajare.

Related posts

Plantele aromatice – comoara din gradina

Adina Meyers

Arnica Montana, floarea de munte și remediul homeopatic numărul 1

Adina Meyers

Si bucataria ta poate sa fie una de vis

Adina Meyers