Solutii Constructive

4 sisteme de back-up pentru casă

În ultimul timp, tot mai mulţi beneficiari caută soluţii pentru momentele în care sistemele standard de alimentare cu energie electrică, agent termic şi apă nu funcţionează corespunzător sau deloc. Iată ce sisteme de back-up trebuie să iei în considerare încă din momentul în care îţi proiectezi casa, obligatoriu împreună cu specialist în domeniu.

1. Energie electrică

Motivele primordiale pentru care proprietarii unei locuinţe aleg să investească într-un sistem de back-up pentru energie electrică sunt încălzirea, aerul condiţionat, apa rece și apa caldă. Toate acestea sunt asigurate de aparate care pot fi integrate în categoria consumatorilor mari şi care necesită o cantitate ridicată de energie pentru a porni. Cu alte cuvinte, este nevoie de o putere semnificativă, ce poate consuma rapid o baterie.

Cea mai fiabilă sursă de alimentare în cazul întreruperii curentului pe o durată lungă sau în situaţia unei pene de curent imprevizibile este un generator. Acesta are o cantitate constantă de combustibil și poate funcționa pe timpul întreruperilor prelungite, asigurând alimentarea cu energie electrică a casei.

Cea de-a doua variantă este bateria, doar că aceasta poate oferi energie electrică doar pentru câteva ore. Numai anumite dispozitive pot trage curent din baterie în orice moment. În cazul întreruperii alimentării cu energie electrică, bateria ar putea să suporte doar o cantitate limitată de electronice şi electrocasnice (de exemplu, doar frigiderul, nu și cuptorul).

Cea de-a treia soluţie este tehnologia solară fotovoltaică. Aceasta are capacitatea de a converti energia solară, mai exact radiaţia solară, în energie electrică. Soluţia necesită acumulatori solari, pentru a stoca energia electrică produsă în exces şi neconsumată.

PONT

Tehnologia solară fotovoltaică este recomandată în special în zonele izolate, în care accesul la reţeaua electrică nu e posibil.

2. Alimentare cu apă

Alternativa la sistemul standard de apă este puţul forat, care prezintă de regulă o adâncime de minimum 40 de metri, alimentându-se din stratele acvifere. Stratul acvifer oferă apă de calitate superioară (aceasta este deseori potabilă), comparativ cu pânza freatică. Această apă poate fi extrasă doar cu pompe submersibile.

În cazul în care apa nu este potabilă, poţi instala un sistem de tratare şi filtrare a acesteia. Pentru a alege soluţia optimă, îţi recomandăm să trimiţi o probă de apă la un laborator de analiză, care îţi va furniza un buletin de analize. Acesta reprezintă reţeta pentru sistem şi poate conţine dedurizator, filtru pentru impurităţi, filtru cu cărbune activ, lampă UV etc.

În situaţia în care puţul nu poate asigura debitul necesar, puteţi instala un hidrofor.

Printre avantajele pe care le oferă un puţ forat se regăsesc posibilitatea de a uda grădina şi costul minim pentru alimentarea cu apă.

3. Alimentare cu apă caldă

Kit-urile de panouri solare cu boilere mici sunt varianta cea mai potrivită pentru locuinţă dacă vrei să beneficiezi de apă caldă folosind energia inepuizabilă a soarelui. Randamentul lor este de 80% pe timpul iernii şi de 100% în sezonul cald.

4. Energie termică

Termoşemineul reprezintă o soluţie eficientă şi decorativă. Un astfel de şemineu de tip centrală termică este ideal pentru încălzirea apei menajere, pentru încălzirea prin calorifere sau chiar prin pardoseală. Şemineul poate fi conectat la o instalaţie de încălzire pe bază de combustibil solid, înlocuind tradiţionala centrală pe gaz metan sau alăturându-se acesteia, iar astfel permiţând o economisire energetică de până la 60% din costurile de încălzire.

Până în anii 1800, lemnul constituia principala sursă de combustibil pentru încălzirea locuinţelor. Ulterior, odată cu industrializarea, au început să fie utilizaţi şi alţi combustibili, precum gazul sau electricitatea. În prezent, aceste tipuri de combustibil sunt mai scumpe, având ca rezultat regândirea politicii de încălzire a caselor. Totodată, dezvoltarea sustenabilă continuă ne reorientează către încălzirea cu lemne – acestea sunt combustibilul cel mai stabil, economic şi neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon.

BINE DE ŞTIUT!

Încălzirea cu lemne este ecologică, atât timp cât sistemul de încălzire este performant, iar lemnul provine din surse autorizate. În plus faţă de amprenta sa ecologică şi economică, lemnul este de neegalat şi din punct de vedere estetic, frumuseţea flăcării creând o atmosferă caldă şi prietenoasă.

Material realizat cu sprijinul arhitectului Ioana Oncea, SC Cubicular Design Studio SRL-D,

tel.: 0766.315.447, oncea.ioana@yahoo.com

Foto: Sutterstock

Related posts

SAVANA pemiata la Effie 2009

Adina Meyers

Țigla metalică – soluția potrivită pentru acoperișuri durabile

Adina Meyers

Alegeti un proiect economic, cu tigle TONDACH XXL, pentru acoperisul casei

Adina Meyers