Amenajarea unei rocării cu un aspect natural este o lucrare destul de complicată, care presupune multă muncă şi atenţie, în cazul în care alegeţi să o executaţi în regie proprie. În continuare, vă prezentăm succint etapele realizării unui astfel de aranjament, cu menţiunea că, dacă nu aveţi experienţă în domeniu, este recomandat să apelaţi la sprijinul unui specialist.
1. Ca orice construcţie, şi rocăria necesită o fundaţie, a cărei adâncime trebuie să fie de 20-40 cm.
2. A doua etapă este executarea unui sistem de drenaj, care va preveni afundarea sau surparea amenajării, având în vedere că rocăria are o greutate mare. Umpleţi fundaţia cu pietriş sau cu spărtură de cărămidă. Peste stratul de drenaj adăugaţi, în straturi, pământul pe care l-aţi extras din locul în care aţi săpat fundaţia. Apoi tasaţi şi udaţi minuţios fiecare strat de pământ, pentru a acoperi toate golurile.
3. Aici se încheie munca de inginer constructor şi începe cea de designer. Acum este momentul să amplasaţi stâncile într-un mod armonios şi în acelaşi timp durabil: realizaţi baza din pietre cu formă plată sau rotunjită, montându-le pe cele mai ascuţite în partea superioară a aranjamentului.
4. Umpleţi spaţiile dintre roci cu pământ, iar ulterior plantaţi în ele flori şi arbuşti decorativi.
Tipsuri
– Printre pietre, puteţi strecura plante alpine, care sunt foarte rezistente. Pentru un aspect reuşit al grădinii, rocăria trebuie să aibă în primul rând un look natural şi un anumit aliniament.
– Folosiţi pietre de acelaşi tip şi construiţi pante line. Dacă doriţi să daţi amenajării o notă sălbatică, sădiţi plantele la întâmplare, fără o ordine anume.
– Rocăria are nevoie de un sistem de irigare pentru ca plantele să nu se usuce din cauza secetei şi a soarelui puternic.
– Alegeţi întotdeauna zonele expuse la soare şi, pe cât posibil, ferite de vânt. Specialişii în peisagistică nu vă recomandă să amenajaţi stâncării în centrul grădinii.
Bine de ştiut!
Erica, urechelniţa, phloxul, dediţelul sau creţişoara sunt doar câteva dintre plantele indicate pentru un astfel de aranjament. În afară de acestea, mai puteţi adăuga: Sedum, Geranium, Alyssum, cactuşii, anemonele, floarea de colţ, bujorii de munte, garofiţele de munte, brânduşele de toamnă şi cununiţa. Pentru ca aranjamentul să fie complet, aveţi nevoie şi de câţiva arbuşti sau copaci decorativi, târâtori sau de mici dimensiuni. Dacă vă doriţi un aspect frumos pe parcursul întregului an, alegeţi şi plante veşnic verzi, precum: Buxus sempervirens, Photinia Fraserii, Ilex aquifolium, Euonymus fortunei şi Mahonia.
foto: Shutterstock şi Pinterest