Locuința în care trăim trebuie să ne reflecte personalitatea și stilul de viață și să fie mai mult decât un ansamblu de încăperi decorate corect, dar rece și impersonal. Când vine vorba despre amenajarea locuinței, este mai ușor să alegem un stil de design și apoi să decorăm ca la carte. Dar este întotdeauna bine să facem asta?
Un studiu al Universității din Austin arată că designul locuinței, în special culorile alese, iluminatul și detaliile vizuale, are un impact semnificativ asupra stării noastre de spirit, asupra productivității și rapidității cu care reușim să ne deconectăm de la stres și să ne relaxăm. Ne putem da astfel seama cât de important este ca locuința noastră să fie amenajată armonios și în concordanță cu personalitatea și gusturile noastre. Iată ce poți face pentru a-i da un aspect unic casei tale, fără prea multe bătăi de cap:
Lasă lumina să te binedispună
O cercetare din 2006 ne-a demonstrat că între starea noastră de spirit și iluminatul din locuințele noastre există o legătură directă. Cu cât încăperea în care ne petrecem timpul este luminată mai bine, cu atât starea noastră de spirit este mai bună. Suntem mai puțin nervoși sau anxioși într-un living luminat difuz și ne putem simți mai obosiți atunci când lumina din bucătărie este una orbitor de albă și rece.
Acesta este și motivul pentru care designerii de interior ne încurajează să ne instalăm în casă un sistem de iluminat cu luminozitate reglabilă sau spoturi flexibile, astfel încât să putem controla oricând lumina dintr-o încăpere. Dacă te uiți peste această ofertă la corpuri de iluminat vei vedea că multe dintre ele pot fi folosite pentru a controla luminozitatea din locuința ta după bunul plac, iar designul lor poate fi un element de unicitate în casa ta. Atmosfera unei camere se poate schimba complet astfel, de la una romantică la una ideală pentru muncă sau pentru o zi petrecută în familie.
Înconjoară-te de culorile preferate
Culorile au și ele un impact asupra modului în care ne simțim atunci când intrăm într-o încăpere. De aceea, ne putem juca cu nuanțele și tonurile în funcție de ceea ce ne dorim de la o încăpere. De exemplu, dacă îți petreci timpul în living, jucându-te cu copiii, uitându-te la televizor sau rezolvând unele treburi importante, atunci ai nevoie de o încăpere în care să predomine culori cu efect energizant.
Roșu, galben, roz sau portocaliu sunt culori tari, care ne pot spori nivelul de energie și ne pot face să ne simțim mai productivi. Ele nu sunt însă potrivite dacă obișnuiești să te relaxezi în living citind o carte, moțăind pe canapea sau stând de vorbă cu prietenii. În acest caz, ar trebui să optezi pentru o paletă de culori neutre: nuanțe de bej, gri sau alb pot transforma orice living într-o încăpere modernă, dar relaxantă și în care îți poți reîncărca bateriile.
Construiește singur câteva elemente de mobilă sau decor
Ce altă metodă mai bună de a-ți personaliza locuința există decât a construi cu propriile tale mâini o piesă de mobilier sau o decorațiune? Nu îți trebuie nici experiență, nici prea multă îndemânare pentru a face o astfel de piesă, ci doar multă creativitate și poate puțină inspirație. Aici găsești o mulțime de astfel de idei, de la scara veche transformată în umeraș, la colivia folosită pe post de raft, plantele pe verticală sau „încălțările” pentru picioarele de mese și scaune, care previn zgârierea frumoaselor tale podele de lemn.
Dacă aceste sfaturi te-au convins și ai de gând să le pui în practică, vei vedea cum locuința se transformă sub ochii tăi într-un spațiu care te reprezintă cu adevărat și în care poți spune cu mâna pe inimă că te simți ca acasă.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Photographee.eu