O casa in copac va fi cu siguranta un loc de joaca preferat de orice copil, precum si un proiect de distractie pentru orice adult. Construirea unei asemenea structuri are nevoie de o planificare atenta si de ceva efort, insa in final veti vedea ca merita.

Cred ca orice copil se simte atras de locurile care ofera o senzatie magica, de poveste, unde aventura este iminenta, iar imaginatia poate zburda. Ei bine, puteti avea un astfel de spatiu pentru cei mici chiar in gradina voastra, construind o casuta in copac. Pe de alta parten si noi, cei mari, trebuie sa recunoastem ca ne simtim atrasi de o astfel de constructie.

Prin realizarea unei case in copac veti insufleti gradina si veti crea totodata un loc in care sa va retrageti in ziele calduroase de vara pentru un pic de racoare sau unde sa puteti bea un ceai cald atunci cand gerul de afara e intepator, insa doriti sa va bucurati de privelistea minunata oferita de iarna.

Chiar daca la prima vedere o astfel de structura pare usor de realizat, lucrurile nu sunt atat de simple, iar o casa in copac poate fi la fel de complexa ca una pe pamant. Ea va trebui construita, indiferent de marime, astfel incat sa respecte un minim de siguranta, confort si utilitate. Sa vedem care sunt pasii de urmat pentru realizarea unui asemenea proiect.

1. Alegeti copacul potrivit

Mai intai va trebui sa iesiti in gradina si sa alegeti locul unde vreti sa amplasati casuta. E bine sa fie unul retras si ferit de privirile curioase. Va trebui apoi sa alegeti copacul potrivit – unul sanatos, fara putregaiuri, lucru care este abosolut curcial pentru fundatia structurii pe care o realizati. Daca pomul este prea batran sau prea tanar nu veti avea suportul necesar pentru ridicarea proiectului si riscati sa-i puneti in pericol pe cei care vor folosi casuta.

Urmariti ca pomul ales sa fie cat mai drept, sa aiba trunchiul si sistemul reticular foarte bine dezvoltat. Chiar daca veti construi casa pe o structura adiacenta copacului, acesta fiind doar un punct de sprijin, este indicat ca arborele sa fie suficient dezvoltat. Intr-o astfel de situatie se recomanda paltinul, fagul, nucul, pinul domestic sau platanul, acesti copaci avand, de regula, un trunchi drept si crescand pana la o inaltime suficienta pentru o asemenea structura. O idee buna ar fi, inainte de va apuca de treaba, sa verificati si daca arborele ales este sanatos, adica sa nu prezinte urme de boli care in timp ii pot dauna si slabi rezistenta. Pentru ca, de obicei, casuta din copac se face din lemn, atentie mare si la daunatorii care pot pune in pericol structura.

Arborii recomandati pentru o casuta in copac

– Paltinul este ideal chiar si pentru o structura de mari dimensiuni, avand o rezistenta sporita si putand suporta greutati mari;

– Fagul este un arbore matur ce se preteaza foarte bine pentru o casuta in copac, dar trebuie sa fiti atenti la distributia platformei foliare, care in unele cazuri poate oferi prea multa umbra;

– Nucul este masiv si rezistent, prezinta adesea bifurcatii la circa o treime din inaltime, ceea reprezinta un punct optim pe care puteti sprijini casuta;

– Pinul domestic este si el recomandat, deoarece are o ramificatie deasa spre varf, ceea ce inseamna ca poate sustine structuri la inaltimi apreciabile;

– Platanul este foarte rezistent si, de obicei, de dimensiuni potrivite pentru realizarea unei case in copac chiar mai complexe, cu mai multe incaperi.

2. Faceti un plan

Un plan bine pus la punct pentru construirea unei case in copac va poate scuti de multe batai de cap. In acest sens, fie consultati o presoana specializata, fie il puteti face chiar voi – asta daca aveti ceva cunostinte in domeniu. La realizarea proiectului tineti cont neaparat de dimensiunea, rezistenta si structura arborelui. Pentru a calcula diametrul copacului, mai intai masurati circumferinta in locul unde doriti sa construiti casa, apoi impartiti acest numar la π (3,14) si veti obtine astfel dimensiunea trunchiului. De la aceste date este bine sa incepeti sa ganditi apoi intreaga structura.

Foarte important este si designul. Incercati sa fiti cat mai originali, pentru ca un simplu cub construit in copac nu va deveni foarte atragator. De exemplu, ii puteti da proiectului vostru o forma rotunda, care sa se muleze pe trunchiul copacului, sau puteti construi o platforma care imbina diverse forme geometrice. Totodata, tineti cont de trunchiul copacului – daca il introduceti in interiorul casei sau nu –, pentru ca arborele va creste in timp. De aceea, indiferent de forma proiectului, lasati de la bun inceput un spatiu suficient intre structura si trunchiul copacului. Nu ar fi rau daca, inainte de a va apuca de treaba, ati face o scurta documentare asupra speciei arborelui pe care l-ati ales, pentru a-i afla rata de crestere.

Foarte important este si modul in care se face accesul in casuta. Puteti alege intre traditionala scara marinareasca, din sfoara si trepte din lemn, sau puteti construi o platforma mult mai comoda, in doua sau trei rampe. Indiferent de solutia aleasa, accesul trebuie sa se faca cu usurinta, oferind in primul rand siguranta si avand o structura suficient de robusta.

Folositi materiale de calitate

Pentru ca siguranta oferita de casuta din copac sa fie una sporita, iar structura realizata sa aiba o viata indelungata, orientati-va catre materiale de calitate. Veti avea nevoie de foarte mult lemn, de preferat scandura de buna calitate sau placi de OSB. Acestea din urma sunt indicate mai ales atunci cand arborele nu este foarte dezvoltat sau destul de rezistent. Pentru grinzi si stalpi, orientati-va catre capriori din lemn de esenta mai tare.

Pe langa lemn veti mai avea nevoie si de cateva elemente adiacente, cum ar fi: cuie, suruburi, alte sisteme de prindere, lipci pentru lemn etc. Pentru acoperis este bine sa folositi tot materiale usoare, in prezent avand la dispozitie o gama larga de produse pe piata. La ferestre, in locul foilor de geam, puteti folosi palci din policarbonat – sunt mult mai usoare si au rezistenta sporita. Nu uitati si de sistemul electric, pentru ca si casuta din copac trebuie luminata, mai ales daca cei mici vor dori sa isi petreaca acolo noptile calduroase de vara.

Casuta din copac poate fi accesorizata       

Casa din copac poate fi vopsita atat pe interior, cat si pe exterior, capatand un aspect original. La interior poate fi accesorizata cu obicete de mobilier usoare, cum ar fi o masuta, scaunele sau perne pe care se poate sta, un covor colorat, o slatea, utilizata ca pat etc.

 

Articol preluat din Revista Casa Mea

Text: Costel Popa

Related posts

Regăsește-ți echilibrul în redefinirea vieții de acasă

Adina Meyers

Un espressor ales cu atentie iti poate face diminetile mai frumoase

Adina Meyers

Jocuri geometrice

Adina Meyers