În locuinţele noastre există multe spaţii „moarte, care însă, dacă sunt reevaluate, pot deveni funcţionale. În această categorie intră şi pervazul, pe care, de cele mai multe ori, îl neglijăm, subapreciem sau pur şi simplu îl considerăm inutil. Cum putem să valorificăm zona din faţa ferestrei şi să o transformăm într-una de interes? Iată o întrebare pentru care avem nu unul, ci mai multe răspunsuri.

Pervazul interior reprezintă partea inferioară a golului unei ferestre, care are un dublu rol: funcţional şi decorativ. Astfel, pe de o parte protejează peretele şi întregeşte fereastra, pe de altă parte pune în valoare finisajele şi decorul interior, creând ambianţă, confort şi armonie. Poate fi construit din mai multe materiale, în acord cu tâmplăria şi amenajarea (lemn de esenţă mai tare, PVC, PAL, MDF, marmură, plăci ceramice, beton etc.) şi poate avea diferite dimensiuni. Ceea ce trebuie însă reţinut, mai ales dacă vă aflaţi în faza de construire/amenajare/reamenajare a locuinţei, este că un pervaz mai lat înseamnă un pervaz mai util, căruia îi puteţi da una dintre întrebuinţările următoare.

1. Loc de expunere a obiectelor dragi

Spaţiul din faţa ferestrei se poate transforma într-un colţ de suflet, în care să aşezaţi obiectele şi amintirile la care ţineţi cel mai mult. De exemplu, pe pervazul din living sau dormitor îşi pot găsi locul fotografii înrămate, decoraţiuni, vaze cu flori, sfeşnice cu lumânări şi multe alte lucruri care vă sunt dragi. Lumina naturală le va pune în valoare ca într-o vitrină. Eventual, dacă nu vă place ideea de a fi complet descoperiţi”, puteţi accesoriza fereastra cu o perdea transparentă, care să lase razele soarelui să intre în interior şi totodată să vă permită să admiraţi obiectele expuse. Totuşi, evitaţi să puneţi pe glaf obiecte foarte voluminoase sau înalte, deoarece vor obtura lumina.

2. Mini-grădină
Indiferent că locuiţi într-un apartament de bloc sau într-o casă pe pământ şi aveţi un glaf de dimensiuni generoase, ar fi păcat să nu îl folosiţi pentru a vă amenaja o mini-grădină interioară. Aceasta va schimba radical aspectul locuinţei: îi va da culoare, frumuseţe şi… oxigen. Pervazul este locul perfect pentru a creşte plante decorative şi aromatice, care vor beneficia de toate condiţiile necesare unei dezvoltări optime. Iată cum să alegeţi plantele în funcţie de amplasarea pervazului: dacă acesta se găseşte pe latura de est sau sud-est, este excelent, pentru că cele mai multe plante se mulţumesc cu lumina naturală oferită de soare dimineaţa; în cazul în care glaful este orientat către vest, aveţi nevoie de plante mai rezistente la lumina puternică a soarelui, de care veţi avea parte în fiecare după-amiază; dacă pervazul se află pe partea de nord, optaţi pentru plante care iubesc umbra.

3. Banchetă pentru relaxare & lectură
Această idee îi va încânta deopotrivă pe copii şi adulţi. Dacă visaţi la un loc de relaxare la fereastră, unde să vă beţi cafeaua în fiecare dimineaţă, admirând priveliştea de afară, unde să citiţi, să ascultaţi muzică, să lucraţi la laptop sau unde pur şi simplu să staţi şi să vă destindeţi, mângâiaţi de razele soarelui, nu mai staţi pe gânduri şi treceţi la treabă. Toate aceste dorinţe pot deveni realitate dacă aveţi deja în locuinţă un pervaz mai lat, construit la o înălţime mai mică decât unul clasic. Iar dacă geamurile sunt mari şi încep de jos, cu atât mai bine! În acest caz, veţi folosi pervazul pe post de banchetă. Pentru ca suprafaţa lui să devină cât mai confortabilă, trebuie să o acoperiţi cu o husă dintr-un material textil moale sau cu o saltea realizată pe dimensiuni şi să o accesorizaţi cu pernuţe colorate, în ton cu decorul. Pentru un aspect intim şi romantic, puneţi la geam perdele vaporoase, iar pentru mai multă personalitate şi culoare, aduceţi aici obiecte personale, specifice activităţilor voastre de interes: cărţi, carneţele de notiţe, laptopul, o veioză sau lampă, o vază cu flori şi câteva mini-decoraţiuni.  

ATUURI

Un glaf mai lat vă oferă mai multe avantaje decât unul standard. Iată câteva dintre acestea: creează impresia de profunzime a ferestrelor, dă senzaţia că încăperea respectivă este mai spaţioasă, vă permite să aşezaţi pe el toate plantele dumneavoastră care iubesc lumina puternică.

Un pervaz poate juca rolul unui raft pentru cărţile voastre preferate. Lumină naturală aveţi din belşug, aşa că nu trebuie decât să vă aduceţi lângă geam un fotoliu confortabil şi o ceaşcă cu ceai pentru a obţine un colţ de lectură perfect.

Atenţie!

Un glaf interior ieşit mult în afară, care acoperă caloriferul, poate reprezenta o barieră pentru curenţii de aer cald, care trebuie lăsaţi să circule inclusiv în zona ferestrei. Pentru a evita fenomenul de unghi mort”, care poate avea ca efect apariţia condensului, realizaţi câteva fante sau perforaţii în suprafaţa orizontală a glafului, care vor permite aerului cald să ajungă peste tot.

 

Text: Lucia Lazăr

Articol preluat din Revista Casa Mea

 

 

 

 

Related posts

Arhitectura spectaculoasa in Brazilia

Adina Meyers

Amenajarea mansardei – imagini video in exclusivitate!

Adina Meyers

Electrolux sarbatoreste in 2009 90 de ani

Adina Meyers