Proiectele de îmbunătățire a locuințelor necesită adesea practici riscante. Se pot întâmpla accidente. Trebuie să fiți deosebit de atent atunci când lucrații la înălțimi; cu unelte electrice precum o mașină de găurit sau una cu lame ascuțite; cu materiale grele, incomode sau toxice; sau cu electricitate sau gaz natural. Gândiți-vă la imaginea de ansamblu: pur și simplu nu merită să faceți propriile îmbunătățiri la domiciliu dacă există un risc ridicat de a vă răni grav.
Aceasta este o colecție de sfaturi importante despre practicile de siguranță de care ar trebui să țină cont tâmplarii amatori și proprietarii de case, în timpul proiectului de îmbunătățire a locuințelor.
Folosind tehnici de siguranță dovedite, vă puteți reduce considerabil riscul de pericol sau rănire. În cele mai multe situații, o cască de protecție este mult mai ieftină decât o intervenție chirurgicală pe creier. Iată câteva practici și reguli foarte importante de care să țineți cont:
- Abordați numai acele sarcini pe care simțiți că le puteți realiza în siguranță. De exemplu, dacă nu vă simțiți confortabil să folosiți o mașină de găurit pe acoperiș deoarece este prea înalt sau abrupt, lăsați reparațiile acoperișului unui profesionist. Același lucru este valabil și pentru sarcinile care necesită instrumente specializate.
- Păstrați o zonă de lucru ordonată, pentru a evita crearea propriilor pericole. Nu permiteți ca cablurile de alimentare să se încurce. Ridicați și depozitați în mod corespunzător unelte electrice, unelte ascuțite sau materiale periculoase care ar putea provoca accidente.
- Nu lăsați sculele precum o mașină de găurit și consumabilele sale la îndemâna copiilor mici.
- Purtați îmbrăcăminte proiectată pentru siguranță. Cu alte cuvinte, nu lucrați în papuci și pantaloni scurți. Îmbrăcămintea robustă, cizmele de lucru și mănușile vă vor proteja. Purtați ochelari de protecție ori de câte ori folosiți scule electrice, ciocane sau alte instrumente de lovire sau tăiere.
- Citiți manualul proprietarului! Când utilizați unelte electrice precum o masina de gaurit, asigurați-vă că respectați toate măsurile de precauție indicate în manual. Deconectați întotdeauna unealta înainte de a o întreține sau regla și după ce ați terminat sarcina la îndemână. Asigurați-vă că unealta funcționează corect și că este echipată cu dispozitive de protecție adecvate.
- Păstrați burghiele, lamele și frezele ascuțite. Uneltele neascuțite necesită o forță suplimentară și se pot bloca, devenind periculoase.
- Protejați instrumentele electrice cu prize GFCI. Când lucrați cu unelte electrice cu cablu în aer liber, asigurați-vă că sunt conectate la o priză protejată de un întrerupător de circuit la pământ (GFCI). În cazul unui scurtcircuit, un GFCI va opri circuitul instantaneu.
- Când folosiți o scară, poziționați-o pe o suprafață plană și fermă. Pe măsură ce urcați, mențineți-vă greutatea centrată. Nu vă aplecați într-o parte; țineți șoldurile între șine; nu stați niciodată pe primele două trepte. Când folosiți o scară extensibilă pentru a ajunge la acoperiș, extindeți cel puțin două trepte deasupra streșinii. În acest fel, vă puteți ține pe scară în timp ce pășiți pe acoperiș.
- Nu urcați pe acoperiș pe vreme rea sau dacă acoperișul dvs. are o înclinație prea abruptă.
- Nu interveniți asupra circuitelor electrice, decât dacă aveți cunoștințele necesare. Asigurați-vă că opriți alimentarea, înainte de a lucra la un circuit. Folosiți un tester de circuit pentru a vă asigura că un circuit nu mai este activ, după ce ați oprit alimentarea. Nu lucrați niciodată pe un circuit, un dispozitiv, o priză sau un comutator sub tensiune.
- Gândiți-vă de două ori înainte de a lucra la conductele de gaz. Acesta este un aspect cel mai bine lăsat unui tehnician profesionist. Dacă aveți cunoștințele necesare pentru a vă face propria lucrare, testați scurgerile prin perierea unei soluții de apă cu săpun pe conexiuni. Locurile unde scapă gazul vor crea bule. Amintiți-vă că gazul este exploziv! Nu folosiți niciodată o flacără (sau un chibrit) pentru a testa scurgerea de gaz.
- Dotați-vă garajul sau atelierul și casa cu stingătoare. Fiecare casă ar trebui să aibă două stingătoare de lucru A-B-C. Asigurați-vă că sunt suficient de mari pentru a face față incendiilor; trebuie să aibă o etichetă de dimensiunea minimă „2A10BC”. Verificați-le periodic pentru a vă asigura că sunt încărcate complet.