LifeStyle

10 lucruri care vă ajută să gătiţi şi să mâncaţi sănătos

Un stil de viaţă sănătos începe cu alimentaţia. Mulţi dintre noi au devenit tot mai atenţi la ce pun în farfurie. Şi cum ştiţi deja că mâncarea pe care o preparaţi acasă este, de departe, cea mai sănătoasă, pentru că aveţi posibilitatea să alegeţi cu mare grijă fiecare ingredient, în cele ce urmează ne-am propus să vă trecem în revistă 10 dintre cele mai importante lucruri care vă ajută să gătiţi sănătos.

1. Primul (şi poate cel mai important) lucru la care trebuie să renunţaţi sunt: aromele la plic, semipreparatele, conservele din comerţ etc. Pe scurt, la orice se prepară în 10 minute la cuptorul cu microunde sau la orice se transformă, în mod miraculos, într-un fel de mâncare „delicios”, după ce este pus la fiert doar în apă. Un alt duşman al alimentaţiei sănătoase sunt, aşa cum am amintit mai sus, condimentele granulate 3 în 1, supele la plic şi prafurile pentru prăjituri sau sosuri. Cu alte cuvinte, toate acele „ajutoare” din bucătărie care dau un gust mai bun alimentelor, care vă uşurează munca sau care scurtează timpul de preparare al felurilor de mâncare.

2. Alimentaţia sănătoasă începe în supermarket, aşa că încercaţi pe cât posibil să nu mai faceţi cumpărăturile pe fugă, fără să citiţi etichetele produselor şi, mai cu seamă, ingredientele, ţara de provenienţă pentru fructe şi legume sau termenul de valabiliate. Dacă alocaţi mai mult timp cumpărăturilor, veţi putea să alegeţi cu mai multă grijă alimentele.

Pont: ocoliţi alimentele care au termene foarte lungi de valabilitate şi încercaţi să nu vă abateţi de la lista de cumpărături, pe care este important să treceţi produse care vă asigură o alimentaţie diversificată: legume, fructe, lactate, brânzeturi, ouă şi carne.

3. Faceţi-vă un obicei din a vizita raioanele bio ale lanţurilor de magazine. Alimentele pe care le găsiţi aici sunt mai scumpe, dar şi mult mai sănătoase decât cele obişnuite. Mulţi producători au început să speculeze interesul consumatorilor pentru hrana bio, aşa că au creat linii de producţie speciale, pentru produse conforme cu standardele internaţionale în domeniu.

4. Alegeţi o zi din week-end (de preferat duminică dimineaţă) în care să mergeţi în pieţele cu producători sau la târgurile de profil, de unde să cumpăraţi legume crescute ecologic, în grădinile celor care le vând, mezeluri preparate după reţete tradiţionale şi dulciuri făcute în casă, din ingrediente naturale. Este adevărat că în marile oraşe sunt şi mulţi producători falşi, care vă vând alimente procesate industrial la supra-preţ, dar, cu puţină atenţie, vă puteţi feri de ei în căutarea gusturilor din copilărie. Dacă aveţi rude sau prieteni la ţară, rugaţi-i să vă permită să cultivaţi legume la ei în grădină sau alegeţi să cumpăraţi direct de la micii producători (persoane de încredere) din sat alimentele necesare unei diete echilibrate.

5. Transformaţi pregătirea mesei într-o activitate interactivă, la care să participe toţi membrii familiei cu reţete, idei de preparare şi chiar cu o mână de ajutor. Astfel, veţi descoperi că este chiar amuzant să pregătiţi după reţeta bunicii sau a mătuşii de la ţară prăjituri de casă sau conserve pentru iarnă. Aceeaşi strategie o puteţi folosi şi pentru reţetele moderne raw de pe internet.

6. Asiguraţi-vă că aveţi în cămară alimente minune, bogate în fibre, antioxidanţi şi proteine, care contribuie la un stil de viaţă sănătos. Acestea vă cresc imunitatea, vă ajută să scădeţi în greutate şi vă dau energie. Nucile, fulgii de ovăz, ceaiul verde, seminţele de Quinoa, seminţele de chia, avocado, sfecla roşie sau ridichea neagră pot fi consumate în stare naturală sau pot fi adăugate în salate, sucuri sau în alte preparate netratate termic.

7. În bucătărie, renunţaţi pe cât posibil la prepararea alimentelor în ulei încins, în favoarea gătitului la abur sau a grătarelor. Renunţaţi la mâncarea pregătită termic timp de zeci de minute sau chiar ore şi alegeţi să puneţi în farfurie alimente colorate (în minimum trei nuanţe). Cumpăraţi cărţi de bucate sau căutaţi pe internet reţete verificate de bucătari de încredere şi nu vă temeţi să experimentaţi. Înlocuiţi uleiul de floarea-soarelui cu ulei de măsline şi zahărul alb procesat cu miere, zahăr din sfeclă sau alţi îndulcitori naturali (îi găsiţi la magazinele naturiste).

8. Alegeţi să preparaţi acasă pâinea, din făină bio, adăugând seminţe şi alte cereale integrale. Pâinea pe care o găsiţi în magazine conţine aditivi, arome şi alte substanţe care vă afectează dieta şi viaţa sănătoasă.

9. Cumpăraţi-vă electrocasnice care vă fac viaţa mai uşoară, dar care păstrează gustul şi proprietăţile alimentelor intacte: storcător de fructe şi legume prin presare, maşină de făcut pâine, blender, maşină pentru preparat îngheţata de casă, cuptor cu abur etc.

10. Nu întreceţi măsura cu sarea sau condimentele, care dau un gust picant preparatelor culinare. Banala sare este responsabilă pentru o mulţime de afecţiuni, aşa că obişnuiţi-vă să reduceţi considerabil aportul de sare din porţiile de mâncare. 2-3 grame de sare pe zi reprezintă o cantitate mai mult decât suficientă pentru un adult. Luaţi în calcul că alimentele din comerţ procesate au în compoziţie o mare cantitate de sare, pentru că aceasta ajută la conservare.

Curentul raw-vegan

De doi-trei ani, acesta a devenit o adevărată modă şi în ţara noastră, unde tot mai multe persoane interesate de o viaţă sănătoasă au ales să consume exclusiv mâncare în stare naturală. Se consideră raw-vegan şi un meniu care conţine 20% mâncare gătită vegetariană/vegană, precum supe de legume sau alte preparate fără proteină animală, făcute la slow-cooker (aparat cu gătire lentă), la temperatura de 40˚C, într-un intervat de timp mai lung, la aburi, la cuptor, în vase de lut sau ceramică.

 

Text: Simona Popa

Articol preluat din Revista Casa Mea

Related posts

Produse profesionale de curățenie pentru companii

Adina Meyers

Modernismul balcanic te cucereste noaptea

Adina Meyers

OMS dezminte categoric teoria că noul coronavirus îşi pierde din putere

Adina Meyers