LifeStyle

Ziua Internationala a Teatrului pentru Copii si Tineret”

Programul este destinat elevilor din ciclul primar, gimnazial si liceal, venind astfel in intampinarea sistemului educativ si completarea programului educational din scoli si licee.

In cadrul acestui program, Muzeul National Cotroceni aniverseaza in data de 20 martie 2012, ”Ziua Internationala a Teatrului pentru Copii si Tineret” iar in data de 21 martie 2012, ”Ziua Internationala a Teatrului pentru Copii si Tineret”, sarbatorita la 20 martie a.c. este aniversata in parteneriat cu Teatrul ”Ion Creanga”. De la ora 10.30, in Salonul Cherchez din cadrul Muzeului National Cotroceni se va juca spectacolul interactiv Palaria cu surprize, dedicat copiilor din clasele I-IV, de la scoli din Sectoarele 5 si 6 ale Capitalei, care au raspuns initiativei Muzeului National Cotroceni. Distributia spectacolului este formata din: Anca Zamfirescu, Eduard Jighirgiu, Claudia Revnic, Cristian Boeriu, Ionut Ciocia, Gabriel Coveseanu, Cristi Cretu, Ani Cretu.  Maestrul de ceremonii va fi regizorul Cornel Todea, directorul Teatrului ”Ion Creanga”,

Marcata pentru prima oara in 2001, la initiativa Asociatiei Internationale a Teatrului pentru Copii si Tineret (organizatie nonguvernamentala, fondata in 1965) din care face parte si Teatrul ”Ion Creanga”, ”Ziua Internationala a Teatrului pentru Copii si Tineret” este o aniversare a artelor spectacolului pentru copii, precum si prilejul unei intalniri aparte intre creatori si public.

Data de 21 martie este declarata de UNESCO, incepand din anul 1999, drept “Ziua mondiala a poeziei”, ca o recunoastere a faptului ca oamenii de litere si de cultura, poetii si scriitorii din intreaga lume si-au adus o contributie remarcabila la imbogatirea culturii si spiritualitatii universale. De asemenea, “Ziua mondiala a poeziei” urmareste sa sustina creatia poetica, stabilirea unui dialog intre poezie si alte genuri ale creatiei, editarea si promovarea poeziei ca arta deschisa oamenilor.

Muzeul National Cotroceni aniverseaza “Ziua mondiala a poeziei”, in data de 21 martie a.c., incepand cu orele 17.00, avand ca invitata o tanara poeta, Cidem Narcis Braslasu, o persoana cu un sever handicap neuromotor, dar care a fost daruita cu harul de a scrie poezie, infrangandu-si astfel propria suferinta. Autoare a 14 volume de poezie si proza scurta, Cidem Narcis Braslasu isi lanseaza la Muzeul National Cotroceni volumul de versuri ”Din suflet pentru suflete”, editia a II-a, revizuita si adaugita.

Cidem Narcis Braslasu s-a nascut la 2 noiembrie 1981 la Medgidia, intr-o familie de  profesori. Mama sa Umeiran Braslasu, de origine tatara este implicata in tot ceea ce inseamna revigorarea culturii si traditiei tatare in Dobrogea, fapt pentru care, tanara autoare se bucura de sustinerea Uniunii Democrate a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania. De altfel, Cidem Narcis Braslasu este o voce tanara a literaturii in limbile romana si tatara, prin poemele ei adresand umanitatii o chemare spre iubire si prietenie. Poezia ei este originala prin legatura cu familia, cu viata pe care o simte in jurul ei, dar de care nu se poate bucura pe deplin. Pentru ca handicapul de care sufera nu-i da voie sa-si foloseasca mainile, mama sa este aceea care scrie poeziile pe care Cidem Narcis i le dicteaza. Asa au aparut cele 14 carti, incepand cu anul 2002, ale caror titluri in romana si tatara ilustreaza gandurile, trairile si framantarile unei tinere care isi compenseaza handicapul visand la tot ce i-a fost si ii este in continuare interzis, penduland intre speranta si resemnare: ”Kuwnaksiz Balalik” (2002), ”Fir de iarba” (2003), ”Cand lacrimile devin cristale” (2005), ”Framantari” (2005), ”Povestiri alese” (2006), ”Nelinisti metafizice” (2006), ”Viata vazuta din fotoliu” (2007), ”Poezia mea e speranta” (2008), ”Sizlerge Selam” (2009), ”O narcisa franta” (2010), ”Povestiri autobiografice” (2011), ”Din suflet pentru suflete” (2011), „Sǐr Saklagan Sőzler” (2011).

Creatia poetica a lui Cidem Narcis Braslasu va fi prezentata de profesori apropiati scrierilor sale: deputatul Aledin Amet din partea Uniunii Democrate a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania, prof. univ. dr. Nuredin Ibram, prof. Ghűner Akmolla, prof. Aura Vaceanu, prof. Neriman Ibraim, prof. Faruc  Memet. Poezii semnate Cidem Narcis Braslasu vor fi recitate de Aurel Lazaroiu, presedintele Cenaclului Literar ”Mihail Sadoveanu” din Constanta, a carui membra este si autoarea.

Despre propria sa creatie, Cidem Narcis Braslasu spune ca ”sper ca poeziile mele sa starneasca interes in randurile copiilor, tinerilor, populatiei turco-tatare, tuturor iubitorilor de poezie”.

Related posts

Fusion Arts 2018: A place to reCREATE yourself!

Adina Meyers

Sean Paul a înscris Bucureștiul pe harta Mad Love Europe Tour

Adina Meyers

Delikat, gust mai bogat si mai putin sarat

Adina Meyers