LifeStyle

Vitamine de care ai nevoie la sfarsitul iernii si cum sa le asimilezi

Avem nevoie mereu de vitamine si minerale, dar mai mult decat oricand ne sunt necesare primavara, cand organismul e mai vulnerabil, ca dupa o lunga hibernare.

Cand vremea se incalzeste, metabolismul devine mai intens, ai nevoie de mai multi nutrienti si vitamine si trebuie sa recuperezi putin ce-ai pierdut in lunile reci. Care sunt vitaminele esentiale cand se schimba anotimpul si ce trebuie sa faci pentru a le asimila mai bine?

Daca te numeri printre cele care sunt convinse ca e nevoie doar de fructe si legume pentru o dieta bogata in vitamine, te inseli. De fapt, de acolo primim doar vitamina C, acidul folic si carotenul, iar asta numai daca avem un meniu cat mai variata. Pentru ceva mai mult de atat e nevoie de carne, oua, lapte, unt, uleiuri vegetale si cereale.

Vitamina C, cu rol protector si antioxidant, benefica pentru piele, oase si vasele de sange, e prezenta in cantitati importante in ardei gras, rosii, broccoli, kiwi si, desigur, citrice. Ca sa le asimilezi usor taie legumele sau fructele imediat inainte de a le consuma pentru ca vitaminele se oxideaza in contact cu aerul. Trebuie sa stii ca fumatul si alcoolul consumat in cantitati insemnate “golesc” organismul de vitamina C.

Vitamina B12, care mentine sanatoase celulele rosii din sange, se gaseste in peste, oua, produse lactate si carne. Daca faci o cura de vitamina B12 atunci ia si acid folic. Astfel vei mari rolul pe care vitamina il are asupra homocisteinei, un aminoacid care creste riscul de boli de inima sau Alzheimer cand are valori prea mari. Dozele mari de vitamina C pot si ele sa o distruga, asa ca asteapta cel putin o ora inainte de a consuma alte produse bogate in vitamina C.

Vitamina K, din salata verde, ulei de masline, spanac, sparanghel sau broccoli, produce proteine necesare pentru ca sangele sa ni se coaguleze. Si nu doar atat! Pentru ca organismul sa foloseasca asa cum trebuie calciul, e nevoie de vitamina K. O mai gasim in ceaiul verde si e bine de stiut ca legumele pot fi gatite, dar nu congelate, caci altfel se pierde.

Cu un rol important in sistemul imunitar si formarea celulelor rosii, vitamina E are drept surse spanacul fiert, semintele crude de floarea soarelui sau migdalele. Evita insa fierul si suplimentele cu minerale, care o distrug sau ii blocheaza absorbtia.

Necesara pentru a imbunatati imunitatea, vitamina A se gaseste in morcovi, spanac, cartofi dulci, pepene verde sau prune uscate. Numai ca nu e de ajuns sa rontai cate un morcov din cand in cand; nu degeaba in sucul de morcovi se adauga de obicei smantana sau frisca. Vitamina A este liposolubila, ceea ce inseamna ca are nevoie de grasimi pentru a se dizolva.

Material preluat de pe www.perfecte.ro

Related posts

(P) Avene lansează o nouă formulă inovatoare pentru pielea uscată a întregii familii

Adina Meyers

Romanii cauta placi decorative cu elemente din natura, moda sau pictura

Adina Meyers

ArtDeco: Alege autocolantele pentru un aer fresh în casa ta

Adina Meyers