Compania VIKING a lansat un nou model de robot tuns iarba adaptat pentru suprafete de pana la 500 metri patrati. In urma cu doi ani, austriecii anuntau o produs revolutionar dedicat pietei motouneltelor pentru ingrijit spatii verzi, si anume robotelul iMow, configurat pentru suprafete de pana la 4000 metri patrati.
Ei bine, in toata aceasta perioada inginerii VIKING au adaptat aceasta tehnologie pentru modele accesibile persoanelor care au de ingrijit suprafete mai mici de gazon, in special din zonele urbane sau limitrofe marilor orase.
Noul iMow de la VIKING a fost denumit MI 422, instalarea sa putand fi facuta extrem de usor de catre proprietar. Practic, dupa punerea in functiune, proprietarul nu va mai avea nicio grija, iMow ocupandu-se singur, 24 de ore din 24, de o suprafata de iarba pe care beneficiarul o va delimita in prealabil, in functie de necesitati. In momentul in care nivelul bateriei scade, robotelul va merge singur la statia de andocare, unde se va incarca suficient pentru a porni intr-o noua cursa, fara a neglija insa firele care trebuie tunse in programul din ziua respectiva. Daca incepe sa ploua, MI 422 se retrage in statie si va reincepe treaba dupa ce ultimii stropi inceteaza sa mai cada pe gazon.
Conceptul de ingrijire permanenta a ierbii introdus prin tehnologia VIKING presupune taierea in particule foarte fine, care se astern apoi pe gazon, transformandu-se in nutrient natural pentru firele de iarba, actionand de fapt ca un strat de ingrasamant organic. Daca este ridicat brusc de pe gazon, MI 422 se opreste instantaneu, iar daca intalneste un obstacol neprevazut, lama taietoare se pune pe stop, iar echipamentul se retrage de pe pozitia respectiva si incepe o taiere noua doar in conditii de siguranta totala.
Din punct de vedere al securitatii dispozitivului, iMow este configurat sa functioneze in baza unui cod doar impreuna cu statia sa de andocare, furtul sau devenind astfel inutil. In cazul robotilor din seria 6, folositi pentru suprafete mai mari, austriecii au dezvoltat aplicatii pentru dispozitive mobile care ii avertizeaza pe posesori in timp real daca echipamentul este tentativa unui furt si le furnizeaza prin GPS coordonatele unde este depozitat de hoti.
Pentru cine nu are timp si chef de muncit in curte sau pentru cine nu mai vrea sa aiba bataie de cap cu un gradinar, iMow este solutia ideala, mai ales ca noile variante sunt mult mai accesibile din punct de vedere al preturilor, fata de variantele pilot lansate in urma cu cativa ani.
VIKING este o companie austriaca, parte a grupului german STIHL din 1981, dedicata in exclusivitate productiei de utilaje pentru gradinarit si peisagistica. Fabrica este situata in Langkampfen, Tirol, avand 350 de angajati. Compania a atins in 2014 o cifra de afaceri de aproximativ 180 milioane de euro, in crestere cu aproximativ 16,5%, fata de 2013, fiind prezenta cu produsele sale in peste 120 de tari.