Vata minerala este un izolator ce poate fi folosit ca atare sau in com- binatie cu alte materiale, cum ar fi placile de gips-carton. Folosirea ei in izolarea oricarui element al casei provine tocmai din faptul ca poate fi pusa in opera si la izolarea acoperisurilor, dar si la um- plerea cavitatilor peretilor din gips-carton sau a pardoselilor.

Calitatile sale termo si fonoizolatoare au facut din acest material un adevarat lider pe toate pietele din Europa. Izolarea termica urmareste reducerea consumului de energie pentru incalzire. Se apreciaza ca o casa pierde 30% din caldura prin acoperis, 16% prin pardoseala, 20% prin improspatarea aerului si 16% prin zidurile exterioare. Aplicarea unei bune izolatii termice va influenta transmiterea caldurii prin realizarea unei bariere termice impotriva propagarii caldurii prin conductie.

Cum este fabricata?

Vata minerala are la baza materiale anor- ganice, cu structura silicioasa, obtinuta prin fibrilarea rocilor de bazalt. Topirea se realizeaza in cuptoare, iar obtinerea fi- brelor se face prin centrifugare. Conco- mitent cu fibrilarea prin pulverizare se aplica si un liant de rasina sintetica, com- binata cu un ulei mineral emulsionant. In urma unui al doilea tratament termic, rasina se solidifica, asigurand produsului capacitatea de a-si conserva forma sub actiunea anumitor solicitari mecanice.

Caracteristici esentiale

Secretele eficientei acestui material rezulta din tehnologia de fabricare, prin inglo- barea unui volum mare de aer intre fi- brele continue de material, aer care este impiedicat sa circule liber. Pe langa proprietatile sale izolatoare, vata minerala are si calitati ignifuge de mare exceptie.

Este obtinuta din cenusa vulcanica sau roca bazaltica, iar buna sa comportare la compresiune o face foarte eficienta si la izolarea pardoselilor. Vata minerala asigura o buna ventilatie, nu retine apa si nu favorizeaza aparitia microorganismelor. Conductibilitatea termica este foarte sca- zuta, iar capacitatea de izolare termica si fonica a fost demonstrata empiric. Astfel, un strat izolator din vata minerala poate ajunge la o valoare de 0,45 a coeficien- tului de transmisie a caldurii. Spre deo- sebire de cele mai multe materiale, vata minerala este foarte rezistenta la umiditate si condens, iar trecerea timpului nu ii afecteaza proprietatile.

Un material incombustibil

Vata minerala este un material incombustibil, ce stopeaza propagarea focului si protejeaza elementele izolate impotriva actiunii distructive a acestuia. Numai ca, intr-un incendiu nu doar flacara reprezinta o amenintare pentru vietile omenesti, ci si gazele toxice emise de materialele care ard. Dar, cum vata minerala este confectionata – asa cum deja am mentionat – din roci vulcanice, cu punctul de topire in jurul valorii de 1.000oC, exista putine sanse ca aceasta sa arda asemenea altor materiale si, cu atat mai putin, sa elimine gaze toxice.

Unde este recomandata?

Vata minerala este materialul ideal pentru termoizolarea mansardelor si a acoperisurilor. Avand greutate redusa si proprietati fonoizolante si ignifuge, vata minerala se asaza sub astereala, intre capriori. Nu incarca structura, nu intretine arderea, iar daca se monteaza si un al doilea strat, perpendicular pe primul, se poate anula fenomenul de punte termica.

Cele mai multe sisteme de pereti interiori, construiti din placi de gips-carton, sunt termoizolate cu vata minerala. Fiind un material foarte flexibil, vata minerala se integreaza rapid in cavitatea peretilor, atenuand zgomotul si izoland termic.

De asemenea, ea este folosita cu mult succes si la izolarea pardoselilor parterului si a planseelor dintre etaje. Poate fi pozata intre grinzi, poate rezista la compresiune si nu ingreuneaza structura.

Inconveniente

Principalul dezavantaj pe care il are vata minerala fata de rivalul ei pe piata (polistirenul expandat si extrudat) este pretul mai mare. Daca ar fi sa eliminam acest inconvenient, destul de costisitor, avantajele vatei minerale fata de celelalte materiale sunt clare. Totusi, la instalare pot aparea anumite discontinuitati in textura materialului, mai ales daca acesta a fost depozitat necorespunzator. Fata de izolatiile din polistiren, vata minerala implica o mai mare atentie la montaj, iar protectia cu manusi este necesara, pentru a se evita aparitia iritatiilor la nivelul pielii.

Avantaje si dezavantaje

Fata de vata minerala, vata de sticla este un material ceva mai ieftin. Dar, spre deosebire de prima, vata de sticla este recomandata mai mult pentru izolarea acoperisurilor si mansardelor. Nu se recomanda folosirea ei pentru umplerea cavitatilor la peretii de gips-carton, deoarece in timp se taseaza si riscati ca dupa o perioada de timp sa ramaneti cu zona supe- rioara neizolata. Totusi, exista o solutie pentru evitarea acestui inconvenient, iar aceasta este ranforsarea materialului, lucru ce duce la o mai mare rezistenta impotriva fenomenului gravitational. Atentie insa, vata de sticla ranforsata va aprecia costul total al lucrarii de izolare cu peste 50%.

 

Related posts

Deține controlul umidității în casa ta

Adina Meyers

BDM Roof Systems – Tigla metalica acoperis vs. tigla ceramica. Ce prefera proprietarii de case?

Adina Meyers

LUXURYIMOB, un portal profilat pe proprietățile românești de lux care pot fi cumpărate sau închiriate

Adina Meyers