Eficienţa energetică este cel mai important obiectiv de care trebuie să se ţină seamă la construcţia unei case noi sau la renovarea uneia vechi. De altfel conform unei directive UE orice casă nouă nu primeşte autorizaţia de construcţie dacă nu îndeplineşte strict această cerinţă.
Pentru case, izolarea acoperişului, tavanului şi podelei este deosebit de importantă, în special prin tavan realizându-se cea mai mare scurgere de căldură, întrucât se ştie că aerul cald se ridică. Accesul spre podul casei, dacă acesta nu este izolat, trebuie să aibă o izolaţie cel puțin egală cu a tavanului încăperii. Izolarea planșeului poate fi făcută pe interior sau / și la mijloc. În primul caz, pe structura portantă a planșeului se așează un strat continuu de izolație, după care se acoperă cu un strat subțire de beton (șapă). În al doilea caz, se folosește o tehnică de aplicare a unor panouri prefabricate pe structura portantă asigurată de grinzi, pe care se pun plăci din polistiren extrudat. Izolarea acoperișului se realizează, în principal, cu vată minerală cu grosimea de până la 20 cm, în straturi încrucișate. Pentru podurile nelocuite, este recomandată montarea pe planșeu a unor straturi din materiale termoizolante (vată minerală sau bazaltică, polistiren etc.).
Vata minerală este unul dintre cele mai indicate materiale izolante, însă produsul trebuie ales cu grijă, în funcție de suprafața care urmează a fi izolată. De aceea, ISOVER a creat produse dedicate, ce asigură o aplicare ușoară și un rezultat eficient în materie de confort, economie energetică etc. Pentru o izolare optimă a acoperișurilor înclinate, se utilizează produse din vată minerală de sticlă și vată minerală bazaltică.
Principalele avantaje ale vatei minerale bazaltice sunt crearea unui spațiu de locuit unic, cald și protejat împotriva incendiilor – materialele neinflamabile, cu punct de topire foarte ridicat, de aproximativ 1000°C, asigură ventilarea structurii și transferul de vapori fără obstacole, datorită porozității materialelor, precum și o bună izolare fonică, grație materialelor cu bune proprietăți de absorbție a zgomotelor. În plus, plăcile nu se îndoaie și nu se deformează, ceea ce înseamnă o stabilitate dimensională permanentă pentru sistem. Astfel, montarea se face rapid și ușor, datorită greutății reduse și posibilității de tăiere în forma dorită – efectul de autosusținere poate fi obținut prin tăierea plăcilor cu 5-10 mm mai late decât distanța dintre căpriori.
Izolarea este primul pas pe care trebuie să vi-l propuneţi când vă construiţi o casă nouă sau când urmează să vă renovaţi locuinţa. În urma acestei operaţiuni, veţi avea mai multe beneficii: un confort termic şi fonic sporit la interior, o eficienţă energetică îmbunătăţită (casa va putea trece în altă clasă de eficienţă), facturile mai mici la întreţinere şi un preţ mai bun, în cazul în care vă hotărâţi să închiriaţi sau să vindeţi imobilul. În prezent, lucrările de acest tip s-au simplificat mult, fără să mai fie nevoie de şantier şi de săptămâni întregi pentru a fi duse la bun sfârşit.
De obicei, izolarea locuinţei se realizează prin poziţionarea termoizolaţiei pe faţa exterioară a pereţilor. Astfel, suprafaţa utilă a interiorului nu se reduce, iar casa beneficiază de o tratare unitară şi de o protecţie continuă, în scopul eliminării punţilor termice. De asemenea, termoizolarea faţadei contribuie la protejarea pereţilor de ciclurile îngheţ-dezgheţ, la reducerea substanţială a pierderilor de căldură, precum şi la menţinerea temperaturii din interior.
O izolare excesivă mai ales când materialele cu care este realizată sunt alese în mod necorespunzător poate avea ca urmare, însă, efecte nedorite cu privire la confortul locatarilor. În urma studiilor s-a putut constata că în cazul unor case pasive, care au straturi mari de izolaţie care nu permit circularea aerului, locatarii au avut probleme cu sănătatea, reclamând şi stări de disconfort – lipsă de aer proaspăt, umiditate, mucegai, etc. Ori, chiar casele sănătoase care oferă condiţii de locuit confortabile reprezintă cea de-a doua tendinţă de care am amintit. Pare astfel că cele două tendinţe se află în opoziţie. Există oare o soluţie care să împace această contradicţie?
Vata minerală bazaltică este răspunsul la întrebare
Vata minerală este unul dintre cele mai indicate materiale izolante, însă trebuie aleasă cu grijă, în funcţie de suprafaţa care urmează a fi izolată. De aceea, au fost create produse dedicate, ce asigură o aplicare uşoară şi un rezultat eficient în materie de confort, economie energetică etc. Pentru o izolare optimă se pot utiliza produse din vată minerală bazaltică realizate din materii prime cvasi–inepuizabile, nisipul şi, respectiv, bazaltul şi dolomita. Acestea se prezintă sub forma unei împâslituri de fibre cilindrice, care au diametre de câţiva microni şi sunt solidarizate cu ajutorul unui liant, înglobând astfel un volum foarte mare de aer. Adaugarea de
uleiuri minerale realizează protecţia împotriva pătrunderii prafului şi înlătură efectul negativ al umidităţii. Menţionăm că dacă este în exces, umiditatea reduce confortul şi poate avea consecinţe grave asupra construcţiei, ducând la degradarea structurii, formarea condensului şi a mucegaiului.
Printre alte beneficii ale izolării exteriorului cu vată minerală bazaltică se numără: reducerea pierderilor de căldură (proprietăţi termoizolante); crearea unui climat agreabil în interior, datorită circulării aerului; reducerea zgomotelor din exterior, care se traduce printr-o creştere a confortului interior; rezistenţa ridicată la incendii (clasă de protecţie la foc A1); creşterea rezistenţei clădirilor la condiţiile atmosferice (intemperii). De asemenea, vata minerală bazaltică rezistă în timp şi nu se degradează, motiv pentru care izolarea clădirilor cu acest material reprezintă o investiţie avantajoasă pe termen lung.