Nu putini sunt cei care considera oalele sub presiune ca fiind un aliat de nadejde in bucatarie, iar motivul este reprezentat de numeroasele avantaje pe care ni le ofera. Daca esti genul de persoana careia ii place foarte mult sa gateasca atunci cu siguranta stii care sunt toate beneficiile de care te vei bucura daca o sa gatesti mancarea sub presiune. In cazul in care esti incepator in ale bucatariei atunci iti vom vorbi mai pe larg despre oalele sub presiune in randurile urmatoare.

Oalele sub presiune sunt niste inovatii care au fost menite sa ne eficientizeze cat mai mult timpul pe care noi il petrecem in bucatarie gatind preparatele noastre preferate. Daca o sa gatim folosindu-ne de presiunea oferita de oala, atunci nu doar ca timpul va scadea la jumate sau chiar mai mult (in unele cazuri putem gati chiar si cu pana la 80% mai rapid), dar mancarea rezultata va avea un gust mult mai bun si va fi mult mai sanatoasa, lucru recunoscut chiar si de catre specialistii in domeniu. 

Timpul necesar fierberii este mult mai mic, iar temperaturile in interiorul acestor oale ajunge pana la 120 de grade Celsius. Deci… din moment ce se „lucreaza” cu temperaturi atat de ridicate, este de la sine inteles faptul ca nu vei prepara alimente care sunt sensibile. In schimb, daca vrem sa preparam ciorbe, tocanite ori alte preparate care includ carnea, atunci o sa observi si tu ca rezultatele vor fi unele care te vor face sa te lingi pe degete.

Foarte multe persoane refuza sa apeleze la oalele de gatit sub presiune de frica unor incidente. Adevarul este ca atat timp cat ai ales cea mai buna oala sub presiune nu trebuie sa iti faci griji nici macar pentru o secunda. Asta pentru ca majoritatea modelelor de buna calitate aparute pe piata in ultima perioada vin echipate cu o gramada de sisteme de protectie care ne ofere siguranta ca nimic rau nu ni se va intampla daca o sa le folosim. Asta, desigur, daca vom respecta si indicatiile din manualul cu instructiuni.

Cum functioneaza mai exact aceste elemente de siguranta din dotarea oalelor? Ei bine, toate modelele de oale sub presiune vin echipate cu o valva de siguranta care ne va ajuta sa tinem sub control nu doar presiune din interiorul oalei, ci si temperatura. Ce se intampla in cazul in care presiunea creste sub o limita pe care noi am impus-o sau care este impusa de catre producator? Valva de siguranta se ridica, iar presiunea se regleaza. In acest fel riscurile sunt egale cu 0.

Vorbeam mai sus despre respectarea indicatiilor din manualul cu instructiuni. Da, o astfel de oala trebuie sa fie folosita respectandu-se sfaturile oferite de producator, dar si cele general valabile pentru o oala sub presiune. Sunt niste lucruri care tin de siguranta noastra pana la urma, deci avem toate motivele sa procedam in acest fel. De exemplu, de fiecara data e bine sa te asiguri ca exista suficient de mult lichid in oala, deoarece in lipsa acestuia pot sa apara probleme legate de supraincalzirea oalei. Nu trebuie sa omitem nici corecta inchiderea a capacului, care trebuie sa se realizeze ermetic (fiecare oala in parte este diferita intr-un fel sau altul, deci citeste cu atentia manualul cu instructiuni legat de acest aspect).

Related posts

Tu ce crezi? Corpurile de iluminat sunt importante in amenajarile interioare si exterioare?

Adina Meyers

Repari sau înlocuiești? 5 întrebări pe care să ți le pui pentru a lua decizia bună

Adina Meyers

Un interior rustic unde imprimeurile textilelor te vor inspira

Adina Meyers