Multi dintre cei care au o casa la tara si pamant la dispozitie ar trebui sa stie ca vor putea profita la maxim de pe urma sa prin construirea unei sere ori a unui solar. Asta daca sunt si pasionati cat de cat de agricultura.
Daca te numeri printre cei carora le place agricultura, chiar si la nivel de incepator, atunci cu siguranta te intrebi care sunt avantajele pe care ti le poate oferi cultivarea legumelor intr-un solar ori intr-o sera. Ei bine… afla ca datorita lor te vei putea bucura de legumele tale preferate chiar si in afara sezonului lor. Practic o sa le poti simti gustul greu de uitat cu cateva saptamani bune inainte de a aparea si pe rafturile magazinelor (de unde oricum nu ai parte de aceeasi savoare).
Inainte de a trece la treaba insa este bine sa stii ca solarul si sera nu sunt chiar acelasi lucru, intre cele doua existand cateva diferente destul de notabile. Cea mai notabila diferenta dintre ele este legata de materialele care stau la baza lor, mai exact de materialul care acopera structura de sustinere, el putand fi fie din sticla, fie dintr-o folie de plastic (ambele variante aduc avantaje si dezavantaje). Diferente sunt si in ceea ce priveste pretul si functionalitatea.
Este destul de clar faptul ca amenajarea unei sere necesita o investitie mult mai ridicata, iar asta pentru ca de obicei serele sunt create pentru a fi rezistente in timp, materialele fiind, asadar, unele mai scumpe. Cel mai bun exemplu pe care noi il putem da aici este reprezentat de diferenta de pret care exista intre folia de plastic si sticla.
Daca tot am adus in discutie folosirea sticlei ori a foliei de plastic ca materiale care sa acopere structura serei, respectiv solarului, consideram ca este necesar sa facem cateva precizari. Sticla, desi este rezistenta in fata trecerii timpului, va avea neaparat nevoie de o plasa antigridina. Daca nu facem acest lucru, atunci in cazul in care vor avea loc fenomene meteorologice mai extreme ne vom pricopsi cu daune totale. De cealalata parte, folia de plastic are si ea nevoie de o astfel de plasa antigrindina, insa se poate si fara ea daca stim ca in zona astfel de fenomene meteo sunt destul de rare. Mai trebuie precizat ca folia de plastic tinde sa se matuiasca dupa o anumita perioada de timp, ceea ce inseamna ca vom fi nevoiti sa o schimbam.
Diferentele dintre un solar si o sera nu se termina aici insa. Ele se pot intalni si in ceea ce priveste comportamentul termic. Dupa cum am spus si cu o alta ocazie, un solar se incalzeste mai greu si se raceste mai repede decat o face o sera. Asadar, in functie de scopurile noastre trebuie sa alegem cu atentie intre cele doua, astfel incat recolta noastra sa nu aiba de suferit. Mai merita spus ca sera poate fi folosita chiar si in timpul sezonului rece.