Am stat de vorbă cu Marilena Oprișanu, nutriționistă și Personal Chef, despre aranjarea mesei și am aflat,printre altele, de ce este important să decorăm masa, ce trucuri putem folosi și cum se face un aranjament pentru o masă romantică.
casamea.ro: Ce te inspiră când aranjezi masa?
Marilena Oprișanu: De multe ori când creez un preparat, vizualizez şi elementele de decor care să completeze tematica prânzului sau a cinei. În meseria mea de personal chef, trebuie să-i ofer clientului un cadru demn de un restaurant de lux, aşa că de multe ori completez cu elemente de decor improvizate pe moment din ce am la îndemană. De exemplu, nişte boabe de fasole aşezate într-un bol şi o floare sau pahare de şampanie întoarse pe care aşez lumânări schimbă radical o masă banală.
De ce este important să decorezi masa?
Masa nu reprezintă doar mâncare ci un întreg ritual de aranjare estetică, pentru a hrăni mai întâi ochiul celui ce va sta la masă. Ceea ce prepari va da savoare, însă aranjamentele şi decorul vor crea o atmosferă plăcută şi elegantă. Așezarea mesei reprezintă o adevărată artă, iar ca să fii o gazdă perfectă, ai nevoie de imaginație. Meniurile pe care le gătești trebuie să fie servite într-un mod spectaculos. Ocaziile speciale îți dau oportunitatea de a-ți pune imaginația și fantezia în practică și astfel să-ți pui în valoare abilitățile de gazdă. Dacă ai musafiri la masă și trebuie să prepari o cină festivă, nu trebuie să te descurajezi. Cu puţină imaginatie, vei reuşi să impresionezi chiar şi prin felul cum aranjezi masa. Dacă ar fi să citez una din legile bucătăriei, ale lui Alice Hamond, ”sufleurile cresc și frișca se bate numai pentru familia sau pentru oaspeții pe care nu ai dorit să-i inviți”.
Ce trucuri putem folosi pentru aranjarea mesei?
Mai întâi trebuie să alegem o față de masă care să corespundă evenimentului. Aceasta trebuie să fie neaparat dintr-un material de damasc sau o mătase plină. În niciun caz o față de masă din material plastic sau una din seturile obișnuite de bucătărie. Farfuriile trebuie să corespundă felului de mâncare pe care urmează să-l servești musafirilor. Daca te-ai gândit să găteşti pește, atunci farfuriile vor fi în formă de pește sau vor avea o formă ovală. Dacă vrei să servești ceva tradițional țărănesc, spre exemplu o tocană sau un gulaș, atunci trebuie neaparat să ai farfurii frumoase din lut. Pentru mai multe feluri de mâncare și eventual aperitiv, farfuriile se așează una peste alta în ordinea folosirii lor. De obicei felurile de mâncare trebuie aduse la masă în boluri din care vei servi mâncarea. Tacâmurile se așează la fiecare farfurie în parte, furculița în stânga așezată pe un șervețel dacă nu ai un șervețel special cu inel care se așează pe farfurie, iar cuțitul și lingura în partea dreaptă. Pentru desert, lingurițele sau furculițele speciale, se așează în partea de sus a farfuriei. Paharele se așează începând de la vârful lamei de cuțit, cu paharul pentru vin, paharul pentru apă și paharul pentru o băutură spirtoasă.
Recipientele speciale pentru sare, piper ulei și oțet se așează la mijlocul mesei sau între două aranjamente. Pentru decor, poți rupe câteva flori din propria grădină, le mai adaugi câteva frunze decorative și le așezi într-o vază pe masă. Trebuie să creezi un cadru adecvat cinei sau prânzului pe care-l pregăteşti pentru invitaţi.
Cum pregătim un aranjament pentru o cină romantică?
Pentru o cină romantică, masa trebuie să fie specială. Pe lângă meniurile cu dedicație, pe masă trebuie să ai aranjamente speciale din flori de sezon, delicate, reprezentând tematica evenimentului. Florile speciale pentru astfel de evenimente sunt în general trandafirii roșii dacă vrei să-i transmiți toată dragostea ta, albi dacă știi că urmează să te ceară în căsătorie, roz combinat cu alb, sau alb cu albastru dacă s-au împlinit ceva ani de când sunteți împreună. Pe lângă toate acestea se pun neaparat lumânări, la fel, în culori tematice, dedicate evenimentului. Alegerea feței de masă este și ea foarte importantă, spre exemplu pentru cina aceasta romantică în doi, de preferat ar fi o față de masă albă de calitate cu imprimeuri florale sau inimioare cu fundițe tot de culoare albă, însă îreliefate iar marginile feţei de masă, cusute cu bandă albă de mătase strălucitoare.
Şerveţelele trebuie să corespundă şi ele specificului evenimentului.
Pe masă îți trebuie un decor ce poate fi făcut chiar de tine, dintr-un coșulet în care pui câteva fire de iarbă si flori de camp aşezate în vaze de dimensiuni mai mici.
Pentru un aranjament în stil rustic, în primul rând fața de masă trebuie să fie din bumbac și să aibă o culoare mai închisă, ceva ce reprezintă pământul, spre exemplu bej sau maro, imprimată cu flori de câmp sau pur și simplu de culoare uni, iar servețelele în contrast cu aceasta, spre exemplu la o fața de masă maro, șervețelele să fie de culoare bej. Farfuriile trebuie să fie din lut sau dacă se servește pastramă, blaturi speciale din lemn pentru aceasta. Decorul trebuie să fie confecționat neaparat din lemn iar florile să fie hortensii, care dau cel bine acestui decor.
După o cină reușită, urmează conversații pline de spirit. Aceste discuții, de obicei, se țin în fața unei băuturi adecvate. Paharele trebuie să corespundă și ele cu evenimentul. Dacă la masa fetivă ai decis că se va bea șampanie, atunci ai nevoie de cupe pentru șampanie, apoi după ce s-a servit șampanie se va bea vin roșu sau alb și va fi nevoie de pahare de dimensiuni mai mici pentru vin roșu și pahare de dimensiuni mai mari pentru vinul alb
facebook.com/Marilena-Oprisanu-Personal-Chef
www.molcutz.ro