- Care sunt cele mai potrivite plante în funcție de încăpere
- Cum alegi plantele de interior în funcție de stilul de amenajare al locuinței
Când vine vorba de crearea unui ambient plăcut în locuință, românii aleg tot mai mult amplasarea plantelor decorative în zonele-cheie, potrivit Hornbach, unul dintre principalii retaileri de materiale de construcţii şi grădinărit de pe plan local.
,,Plantele decorative reprezintă un aspect ce capătă o importanță tot mai mare în amenajarea locuințelor deoarece creează accente de culoare și pot contribui, în același timp, la starea de sănatate a familiei”, a declarat Mugurel-Horia Rusu, Directorul General al Hornbach.
Potrivit afirmațiilor sale, când vine vorba de alegerile pe care le fac românii atunci când iau decizia de a achiziționa plante de interior, cele de sezon sunt întotdeauna în topul preferințelor, fiind apoi urmate de cele decorative prin frunze. Astfel, în medie, românii alocă un buget de circa 40 de lei pentru o plantă decorativă de sezon, în timp ce plantele de talie mare ajung la un cost de aproximativ 150 de lei. Raportat la criteriile de alegere ale acestora, pe primul loc se află gradul de ușurință în îngrijire și culoarea florilor.
,,Segmentul orhideelor este unul foarte apreciat de români datorită sortimentului foarte larg de tipuri, spectaculozității florilor, duratei mare de inflorescență, mai ales iarna, și ușurinței în îngrijire”, a mai spus Mugurel-Horia Rusu.
Reprezentantul companiei a mai afirmat că, în ultimii 2 ani, s-a putut observa o creștere cu 20% a vânzărilor de plante de interior.
Potrivit lui Mugurel-Horia Rusu plantele mediteraneene care se regăsesc în magazinele Hornbach sunt importate îndeosebi din ţările cu un climat cald, precum Italia sau Spania. Comparativ, majoritatea plantelor clasice comercializate este adusă din regiuni din apropierea României, iar o parte cu sprijinul furnizorilor locali.
Cum alegi plantele decorative pentru fiecare cameră
Alegerea plantelor decorative se face în funcție de mai multe criterii: spațiu, lumină, ambient. În plus, designul ghivecelor și a altor accesorii ce însoțesc plantele trebuie să fie în armonie cu stilul de amenajare al camerei.
Când vine vorba de living, consultanții Hornbach recomandă plantele voluminoase, impunătoare, așezate în colțurile încăperii sau lângă canapea. Ambientul poate fi completat de plante mici, așezate pe rafturi și polițe printre alte obiecte de decor. Astfel, cele mai potrivite plante de interior pentru camera de zi sunt Filodendronul, Dracaena, Yucca, Strelitia – denumită și Pasărea Paradisului, Pothos, dar și plantele suculente precum arborele de cauciuc.
În dormitor amplasarea unei plante este importantă, deoarece este zona din casă în care oxigenul este esențial pentru a avea un somn odihnitor. În aceste spații sunt potrivite plantele mari, direct așezate pe podea, și, în același timp, ușor de îngrijit. Hornbach recomandă pentru decorarea dormitoarelor plante precum Sansevieria, Spathyphilum, Arborele de cauciuc, cunoscut în special pentru capacitatea sa de a combate formaldehida din aer, și planta paianjen – Clorophytum Comosum, numită popular Voalul Miresei, care are o extraordinară capacitate de a purifica aerul din camera în care se află.
Bucătăria este locul din casă în care familia petrece foarte mult timp. Ideale sunt plantele suspendate, care să nu ocupe mult spațiu, și care să fie rezistente la umiditate. De altfel, conform statisticilor Hornbach, cele mai cumpărate plante pentru zona de bucătărie sunt cele aromatice precum busuiocul, cimbrul, salvia, menta, rozmarinul, alături de specii decorative precum Aloe Vera sau plante suculente.
Nici în baie nu trebuie uitate plantele. Chiar dacă este, cel mai probabil, cea mai umedă și puțin luminată zonă din casă, pentru această zonă se pot alege plante tropicale precum orhideea, feriga sau bambusul. Tot în zonele unde lumina ajunge mai greu, precum holul, pot fi integrate specii de cactuși sau plante ce iubesc întunericul (Zamioculcas).
În acest moment, Hornbach dispune de o gamă vastă de plante de interior destinate tuturor încăperilor din locuință, având o gamă variată de produse.
Cum alegi ghivecele în funcție de stilul de amenajare al încăperii
,,Odată cu achiziția plantelor, clienții Hornbach aleg și ghivecele sau îngrășămintele cele mai potrivite speciei pentru care au optat”, a mai spus Mugurel-Horia Rusu. Potrivit afirmațiilor sale, alegerea suporturilor este importantă pentru ca plantele să se încadreze cât mai bine în ambient.
Astfel, pentru o casă amenajată în stil rustic, ghivecele ideale sunt cele din materiale naturale, precum ratanul sau iuta. Pentru un ambient modern – contemporan, suporturile de plante cu forme geometrice, din metal, ceramică sau teracotă, sunt cele mai potrivite, în timp ce pentru un design scandinav sunt recomandate ghivecele albe sau din sticlă. În cazul amenajărilor cu estetică industrială, jardinierele din lemn, fier forjat, zinc, eventual pe roți, sunt cele care pot completa cel mai bine ambientul.
În ceea ce privește suporturile pentru plantele de interior, Hornbach dispune, în toate magazinele sale, dar și online, de un sortiment variat de produse ca mărime, culoare și utilitate.