Pentru unii proprietari de intreprinderi, este crucial sa aiba alaturi pe cineva care sa poata oferi sfaturi de contabilitate corespunzatoare in fiecare etapa a activitatii lor. Cu toate acestea, alegerea contabilului potrivit poate fi o sarcina dificila.
Multi proprietari de afaceri, fie datorita increderii puternice de sine, fie din apatie si nesiguranta fata de profesia contabila, au ales sa renunte la angajarea unui contabil si sa apeleze direct la un software.
In timp ce software-ul de contabilitate este usor de utilizat, nu este cea mai eifcienta alegere pentru proprietarii de afaceri. La fel cum a utiliza Microsoft Word nu te face un scriitor cu norma intreaga, a folosi un software de contabilitate nu te face contabil in adevaratul sens al cuvantului. Software-ul nu poate face decat ceea ce ii spui tu sa faca, iar abilitatile unui contabil bun depasesc cu mult gestionarea cifrelor.
Vrei sa gasesti pe cineva care sa comunice bine, sa te ajute sa construiesti o strategie puternica si sa maximizeze finantele afacerii tale? Iata cele mai importante 3 criterii pe care sa le urmezi in alegerea contabilului potrivit:
- Servicii. Majoritatea firmelor de contabilitate ofera servicii fiscale si de audit. Dar cum ramane cu: consultanta in management, gestionarea investitiilor, intocmirea rapoartelor contabile, consultanta si reprezentare in caz de control?
Asigurati-te ca firma de contabilitate pe care o alegi iti poate oferi tot ceea ce ai nevoie. De indata ce ai ales un partener contabil, cu siguranta iti vei dori o colaborare pe termen lung, astfel incat sa nu fi nevoit sa ceri ajutor din alte parti pe masura ce apar provocarile pe plan profesional.
- Personalitate. Stilul contabilului este compatibil cu al tau? Asigura-te ca oamenii cu care vei colabora iti inteleg pe deplin obiectivele.
Cand evaluezi competenta si compatibilitatea, fii clar asupra intentiilor tale si pune intrebari legate de gestionarea situatiilor relevante pentru afacerea ta. De exemplu: Cum ar aborda o situatie in care bugetul tau este pus in pericol? Asculta raspunsurile si gandeste-te daca asta doresti pentru afacerea ta.
- Taxe. Stabileste ce fel de servicii ai nevoie si ce optiune va fi mai rentabila pentru tine. Nu alege prima firma care iti iese in cale si nu te baza pe prima recomandare pe care o primesti. Ca si in cazul oricarei achizitii pe care o faci, trebuie sa te documentezi si sa compari atat beneficiile produsului, cat si pretul acestuia inainte de a-l adauga in cosul de cumparaturi.
De asemenea, incearca sa obtii o estimare a taxelor anuale totale pe baza serviciilor pe care le-ati discutat cu expertii contabili.
In timp ce multi oameni se gandesc la contabili strict ca personae responsabile de gestionarea impozitelor, in realitate, acestia au o baza larga de cunostinte care pot fi un real avantaj pentru afacerea ta!