Pavajul asigură confort, protejează gazonul şi totodată conferă un plus de valoare estetică amenajării peisagistice.

Pe piaţă găsim zeci de tipuri de pavaj, insă cele mai utilizate sunt următoarele:

Pavajul din piatră compozită

Dalele compozite imită piatra naturală şi sunt disponibile într-o gamă extrem de diversificată în ceea ce priveşte nuanţele şi formele, oferindu-vă posibilitatea să amenajaţi curtea cum doriţi. Avantajele majore pe care le asigură un astfel de pavaj sunt rezistenţa crescută la ciclurile de îngheţ-dezgheţ şi preţul mult mai accesibil decât cel al dalelor din piatră naturală.

Pavajul din beton amprentat

Este un sistem de pavare modern, ieftin şi rezistent. Atunci când este „crud”, betonul se imprimă cu ajutorul unor matriţe speciale, cu diferite modele sau într-o gamă variată de culori, în funcţie de dorinţele clientului. Acest lucru vă permite să obţineţi o amenajare unică, cu înalte calităţi mecanice, la preţuri care încep de la 60 lei/mp. Dezavantajul este că suprafaţa se poate deteriora din cauza traficului intens, existând şi riscul apariţiei fisurilor în timp ce reparaţiile pot lăsa zone inestetice.

Pavajul din cărămidă

Reprezintă o amenajare destul de costisitoare, dar cu o valoare estetică foarte mare. Montarea unui pavaj din cărămidă presupune costuri ridicate, pentru că dalele sunt scumpe şi, în plus, necesită o fundaţie din beton. Tot la capitolul pavaje scumpe, amintim dalele din granit sau piatră cubică, care implică, în plus, o manoperă destul de costisitoare, întrucât acestea se aplică manual una câte una. Marele atu al pavelelor premium este acela că, odată montate, sunt garantate pe viaţă, fără a necesita niciun fel de întreţinere în afară de spălarea dalelor de cel puţin două ori pe an. Acest pavaj este recomandat pentru toate tipurile de suprafeţe destinate atât traficului auto, cât şi celui pietonal.

Pavajul din piatră spartă sau pietriş

De la pavajele de calitate superioară trecem la varianta cea mai ieftină, dar şi mai puţin rezistentă: pavajul din piatră spartă sau pietriş. Pe de o parte, montarea lui costă puţin, deoarece materialul se pune pe sol şi se împrăştie, conferind astfel un un aspect rustic. Pe de altă parte, un pavaj din piatră spartă sau pietriş are costuri mari de întreţinere şi necesită un efort constant, deoarece piatra împrăştiată trebuie înlocuită şi renivelată în mod regulat.

Dalele înierbate

Sunt recomandate în special pentru pavarea aleilor auto şi a locurilor de parcare şi mai puţin pentru pavarea aleilor pietonale sau a teraselor. Acestea vă permit să păstraţi spaţiul verde din grădină şi în zonele de utilitate. Se montează pe un strat de 30-40 cm de pietriş compactat sau pe un amestec de pietriş zdrobit. Orificiile pavelelor se umplu cu pământ, humus, nisip sau cu amestecătură în care să se dezvolte firele de gazon.

Text: Simona Popa

Sursa foto: www.shutterstock.com

 

 

 

Related posts

8 idei practice şi decorative pentru separarea spaţiilor

Adina Meyers

Descopera uimitoarele elemente de tamplarie PVC pentru spatiile comerciale amenajate in STIL MODERN

Adina Meyers

Ce trebuie sa stiti despre certificatul energetic al cladirilor

Adina Meyers