Pentru multe case tapetul a inceput sa reprezinte o optiune din ce in ce mai atractiva, iar asta pentru ca el vine la pachet cu mai multe avantaje, despre care vom discuta mai multe in randurile acestui articol, in care vom incerca sa raspundem la cat mai multe intrebari legate de folosirea sa.
Una dintre cele mai comune intrebari este aceasta: „Ce sa aleg dintre tapet si vopsea lavabila?” Raspunsul la aceasta intrebare il poti stii doar tu, iar asta pentru ca alegerea o vei face in functie de preferintele si nevoile pe care tu le ai. Insa pentru a putea stii exact de ce ai nevoie e bine sa detii un minim bagaj de cunostinte in ceea ce priveste tapetul si avantajele aduse de acesta.
Ce este tapetul? Un finisaj durabil, care are rolul de a inlocui zugraveala. Face acest lucru cu succes? Noi suntem de parere ca da. Fiecare optiune vine insa cu avantajele si dezavantajele sale. De exemplu, tapetul tinde sa fie mult mai ieftin (depinde desigur si de materialul din care este confectionat) si se aplica foarte usor, intr-un timp mult mai scurt. In plus, imediat dupa ce ai aplicat ultima fasie de tapet, camera este pregatita pentru locuit, nefiind necesar sa mai astepti uscarea acestuia, ca in cazul zugravelii. Durata in timp este si ea mai mare decat in ceea ce priveste vopseaua lavabila. Exista bineinteles si dezavantaje, iar cel mai mare dezavantaj este reprezentat de riscul ridicat de aparitie a mucegaiului pe peretele pe care acesta il acopera.
Daca te-ai hotarat sa iti indrepti atentia catre tapet, atunci e bine sa iei in considerare faptul ca exista mai multe tipuri, impartirea tapetului pe categorii facandu-se in functie de materialul care sta la baza sa. Avem asadar de ales intre tapetul de hartie (cel mai ieftin si cel mai popular in momentul de fata), tapetul din vinil (se curata foarte usor cu apa si detergent, iar asta pentru ca este rezistent la apa), tapetul din fibre naturale (nu este foarte rezistent atunci cand vine vorba de o umiditate ridicata), tapetul din matase (printre cele mai scumpe si rezistente la trecerea timpului) si tapetul textil.
In ceea ce priveste culorile pe care le va avea tapetul, precum si formele de pe acesta, vom aplica aceleasi sfaturi ca in cazul zugravelii. Mai exact, recomandam folosirea nuantelor deschise pentru camerele care sunt mici, iar asta pentru ca ele sunt capabile sa ofere senzatia de spatiu respirabil. Lucrul acesta este valabil si in ceea ce priveste desenele de pe tapet, care e bine sa nu fie foarte mari, pentru a nu „incarca” incaperea si a o face sa para mica si nu foarte primitoare.
De asemenea, trebuie sa tii cont de faptul ca tapetul va trebui sa se integreze usor in stilul predominant in locuinta ta. Daca nu stii exact ce alegere sa faci, cel mai bine este sa apelezi la un designer de interior, pentru a avea garantia ca te vei bucura din plin de toate avantajele pe care ti le poate oferi folosirea tapetului ca element decorativ al peretilor. Costurile care implica acest lucru nu sunt deloc unele ridicate, dar avantajele aduse sunt multiple. Cu siguranta nu vei regreta mai tarziu alegerea facuta in acest fel.