LifeStyle

Sushi și wasabi: beneficiile și aportul lor nutrițional explicat de Mihaela Bilic

Nutriționistul Mihaela Bilic a publicat recent pe Facebook un articol captivant despre sushi și wasabi, subliniind beneficiile acestor alimente japoneze pentru sănătate. Ea începe prin a evidenția popularitatea mâncării japoneze ca fiind sănătoasă și explică ingredientele principale ale sushi-ului: orez fiert, pește crud (somon, ton, doradă), creveți și alte fructe de mare. Bilic subliniază că, alături de sushi, rulourile de orez numite Maki și feliile subțiri de pește crud, numite Sashimi, sunt de asemenea preparate tradiționale japoneze.

Mihaela Bilic este medic cu specializare în diabet, nutriție și în boli metabolice, @ Facebook – 14 iulie 2024

Consumul de pește crud și siguranța alimentară

Japonezii ne învață că peștele crud este sănătos de consumat, iar pentru a asigura siguranța alimentară, se utilizează sos de soia, ridiche murată și wasabi. Acestea nu doar împiedică multiplicarea bacteriană, ci și „marinează” proteinele din pește datorită sării și acidității lor. Orezul din sushi are un rol hrănitor, conținând amidon cu absorbție lentă, ceea ce oferă senzația de sațietate și are un efect prebiotic deoarece este consumat rece.

Calorii și aspectul dietetic al sushi-ului

Mihaela Bilic atrage atenția că, deși sushi este dietetic, acesta conține calorii. Un platou de sushi și maki (440g) are aproximativ 600 de calorii, în timp ce un platou cu sashimi de somon (150g) are doar 260 de calorii, diferența fiind dată de orez. Sushi este considerat un fel de mâncare simplu și benefic pentru siluetă, fără grăsimi ascunse, fără prăjire și fără sosuri bogate în amidon și glutamat, caracteristice mâncărurilor chinezești. De asemenea, wasabi accelerează circulația și metabolismul.

Beneficiile wasabi-ului

Wasabi, cunoscut și ca hreanul japonez, este o rădăcinoasă cu multiple virtuți medicinale. Deși este un condiment, beneficiile sale sunt evidente chiar și în doze mici:

  • Efect antimicrobian: Distruge bacteriile patogene, fiind ideal pentru a fi asociat cu peștele crud.
  • Efect antiinflamator: Ajută la nivel articular și intestinal și desfundă sinusurile și căile respiratorii.
  • Antiseptic natural: Combate bacterii precum E. coli, stafilococ și Helicobacter pylori, inhibând multiplicarea Streptococului mutans și reducând riscul de carii dentare.
  • Stimulant digestiv: Detoxifică ficatul, stimulează metabolismul și accelerează circulația.

Bilic sugerează că wasabi ar putea contribui la longevitatea și sănătatea japonezilor, datorită acestor efecte benefice.

Integrarea wasabi-ului în alimentație

Pentru a beneficia de efectele pozitive ale wasabi-ului, Bilic recomandă includerea acestuia în alimentație, fie simplu, fie diluat în sos de soia. Wasabi se potrivește bine cu diverse alimente, precum carne, pește, legume și orez.

Sushi: O alternativă sănătoasă

În concluzie, Mihaela Bilic încurajează consumul de sushi ca o alternativă sănătoasă la fast-food, paste și pizza, subliniind că sushi este disponibil proaspăt preparat atât în supermarketuri, cât și la restaurante, majoritatea oferind și livrare la domiciliu. Aceasta promovează sushi nu doar ca o opțiune dietetică, ci și ca un fel de mâncare sigur și nutritiv, perfect pentru cei care doresc să mențină un stil de viață sănătos.

Related posts

Helena, frumusețe atemporală

Adina Meyers

Lasă microbii și problemele la ușă cu tăvițele din oțel inoxidabil pentru dezinfectarea încălțămintei

Adina Meyers

Calitatea apei pure furnizate de sistemul de purificare a apei Aqueena, de la Zepter

Adina Meyers