In ultima vreme, incep sa fie din ce in ce mai rare baile care beneficiaza de lumina si ventilare naturale, astfel incat singura sursa de lumina este cea artificiala. Cand depinzi atat de mult de corpurile de iluminat, este bine de stiut daca le-ai pozitionat corect!

Exista, si in cazul camerei de toaleta, mai multe tipuri de iluminat. Cea care te ajuta sa iti desfasori activitatea in jurul unui punct de interes, cel mai adesea chiuveta, este o lumina directionata. De asemenea, daca este montata corect, ea nu ar trebui sa lase umbre, asadar este lumina ideala in care te poti privi in oglinda.

Pozitia cea mai buna pentru o astfel de iluminare este de-o parte si de alta a oglinzii, la nivelul ochiului. Cele doua corpuri de iluminat isi anuleaza reciproc umbrele, iar astfel se contureaza scenariul perfect pentru machiaj, barbierit si alte activitati asemanatoare.

Este de evitat lumina pozitionata deasupra oglinzii (inclusiv cea din tavan), deoarece aceasta va arunca umbre puternice sub ochi, nas si barbie, iluminand excesiv funtea si pometii. Noua ne este clar ca o iluminare buna iti poate creste increderea de sine.

In total, aceasta lumina directionata trebuie sa aiba intre 75 si 100 watti.

Daca baia ta are dimensiuni mai generoase, atunci lumina directionata s-ar putea sa nu fie suficienta. Vei avea, deci, nevoie de lumina ambientala. Pe aceasta o poti monta perimetral pe tavanul camerei daca ai o nisa sau poate fi sub forma unui pandant, preluand si rolul de lumina decorativa. Scopul ei este de a inunda camera cu o lumina uniforma.

Pentru incaperile care se bucura de anumite elemente arhitecturale (nise, de exemplu) sau de suficient spatiu pentru elemente decorative (tablouri, statuete), este necesara si o lumina de accent, care sa puna in valoare aceste decoratii.

Ce spui, baia ta este iluminata corect?

 

Related posts

Advertorial: Cum integrezi un bar in propria locuinta

Adina Meyers

Idei practice de amenajare a balconului

Adina Meyers

Amenajarea olfactivă a casei

Adina Meyers