LifeStyle

Studiu privind asigurarile de viata si rolul lor

APC Romania a studiat un pachet larg de asigurari de viata, comercializate prin diverse canale de distributie specifice acestei industrii, in vederea analizarii informatiilor mentionate in cadrul documentelor pe care consumatorul (in acest caz asiguratul) trebuie sa le citeasca si sa le semneze. Scopul acestei analize il constituie informarea si educarea consumatorilor de astfel de produse.

Studiul a fost realizat de catre o echipa coordonata de catre Mihaela Levitchi si Adrian Serbanescu, experti produse asigurare ai APC Romania. La realizarea studiului s-au avut in vedere prevederile legale in vigoare referitoare la asigurarile de viata.

Pentru efectuarea acestui studiu s-au abordat diferite tipuri de asigurari de viata, precum si contractul de asigurare din perspectiva drepturilor si obligatiilor asiguratului si asiguratorului.
 
In general, asigurarile de viata acopera riscul de deces. Pentru a mari gradul de acoperire a riscului asigurat politei de asigurare de viata i se pot atasa clauze suplimentare, caz in care vorbim despre asigurari de viata suplimentare.

“Acordarea despagubirilor pentru producerea riscului asigurat de clauza suplimentara este diferita de suma asigurata din cadrul politei de baza (suma asigurata in caz de deces)”, explica doamna Mihaela Levitchi.
 
Contractul de asigurare presupune plata unei prime de asigurare de catre asigurat, asiguratorul fiind obligat sa plateasca, in cazul producerii riscului asigurat, despagubirea sau suma asigurata (denumita si indemnizatie), in limtele si termenele stabilite. Asiguratul reprezinta persoana/persoanele a carei/caror viata sau stare de sanatate constituie obiectul asigurarii. Contractantul asigurarii reprezinta persoana fizica sau juridica care incheie contractul de asigurare cu asiguratorul si care se obliga sa plateasca prima de asigurare. De cele mai multe ori contractantul este insasi persoana asigurata.
 
Incheierea contractului de asigurare se constata prin polita de asigurare sau certificatul de asigurare emis si semnat de asigurator ori prin nota de acoperire emisa si semnata de brokerul de asigurare. Documentele care atesta incheierea unei asigurari pot fi semnate si certificate si prin mijloace electronice.

In ceea ce priveste conditiile de asigurare, acestea sunt specifice fiecarei societati de asigurare in parte, iar contractul de asigurare isi inceteaza efectele la data la care contractantul/asiguratul solicita rezilierea contractului. “In acest caz, contractantul va primi valoarea de rascumparare rezultata din contract”, mentioneaza Adrian Serbanescu. Lichidarea daunelor in asigurarile de viata se va face in conformitate cu prevederile conditiilor de asigurare si a legislatiei in vigoare.

Pretul primei de asigurare depinde de mai multi factori cum ar fi varsta, starea de sanatate, activitatea profesionala, hobby-uri, dar si de tipul de asigurare ales.

“Asigurarile de viata sunt produse financiare cu un nivel de complexitate ridicat. De cele mai multe ori cei care vand astfel de produse in numele aiguratorilor nu prezinta pe intelesul consumatorilor caracteristicile acestui tip de produse. Le recomand consumatorilor sa cumpere astfel de produse numai daca au inteles care sunt costurile primelor de asigurare, care sunt factorii care influenteaza marimea acestor costuri, care sunt conditiile de incetare/reziliere si chiar cele de preluare a contractului de asigurare si, mai ales, care sunt modalitatile de solutionare a plangerilor privind neplata despagubirilor privind producerea riscurilor asigurate. Nu in ultimul rand, le recomand consumatorilor sa analizeze in detaliu conditiile in care pot renunta la contractul de asigurare inainte de producerea riscului asigurat si ce pot face daca asiguratorul intra in faliment” a precizat Costel Stanciu, Presedinte APC Romania.

 Aici puteti citi studiul integral detaliat.

Related posts

Jubile Catering: vara asta se poartă petrecerile în grădină cu aer exotic și meniuri personalizate

Adina Meyers

Primul parc de distracții dedicat animalelor de companie se deschide la PetExpo 10

Adina Meyers

Program In Culise 30 August – 5 Septembrie

Adina Meyers