Dacă aveți în casă probleme cu diferite insecte, trebuie să știți că, pentru fiecare specie, există anumite trucuri. Spre exemplu, pentru a scăpa de muște, puteți folosi busuioc, iar pentru gândaci, foi de dafin. Chiar și țânțarii pot fi opriți să intre în casă cu ajutorul unor substanțe.
Dar înainte de a apela la aceste trucuri, trebuie să iei câteva măsuri de prevenire pentru ca insectele să nu se întoarcă înapoi.
Trebuie să găsești ascunzătoarea insectelor (a celor care stau în spații strâmte și întunecoase). După ce le găsești, curăță bine aceste locuri. Coșul de gunoi sau dulapul de bucătărie sunt doar câteva din locurile în care musafirii nepoftiți se pot adăposti.
Evită să lași mâncarea neacoperită în bucătărie sau gunoi în coș. De asemenea, nu ține vasele nespălate în chiuvetă pentru că ele atrag insectele.
Fă rost de un bucheţel de busuioc, pe care să-l ţii în casă, eventual cât mai aproape de fereastră. Muştele fug şi de levănţică sau de mentă, aşa că poţi folosi cu încredere şi aceste plante, pe care să le ții prin casă.
Ca să scapi de ţânţari, ideal este să pui plase împotriva insectelor la ferestre. Un alt sfat este să porneşti aerul condiţionat pe temperatură foarte scăzută şi să laşi geamul deschis ceva vreme. Frigul nu este primitor pentru țânțari. Mirosul emanat de frunzele de nuc arse goneşte ţânţarii. Acelaşi efect îl au beţişoarele parfumate. Dacă îţi place mirosul de cuişoare poti presăra zilnic într-un recipient puţin ulei şi vei scăpa şi de micile bâzâitoare atât de agasante.
Înmoaie pâine într-un amestec de apă cu acid boric (se găseşte la farmacie), apoi aşaz-o pe un capac de borcan, pe care îl pui în locurile unde ai văzut gândaci. Acidul boric îi omoară.
Dacă ai bunici la ţară care mai fac săpun de casă, ai mare noroc. Cere-le nişte leşie (produs care rămâne după fabricarea săpunului) şi pune-o în “drumul” gândacilor, pe acolo pe unde i-ai vazut că circulă.
Împrăştie foi de dafin prin bucătărie. Gândacilor nu le place mirosul acestora și tind să evite locurile care miros a foi de dafin.
Presară praf de copt pe la colţurile uşilor şi pe lângă pereţi, pe unde ştii că vin furnicile. Acidul boric te poate ajuta, la fel ca în cazul gândacilor.
Mai poti folosi si sare de lămâie (sau feliuţe de lămâie), frunze proaspete de roșii, sare, boia iute sau praf de chili în locurile prin care apar frecvent furnicile. Vei scăpa de ele!
Sursă foto: www.pinterest.com, www.shutterstock.com