Home

Sfaturi utile pentru incalzirea apartamentului tau in sezonul rece

Pentru incalzirea apartamentului in perioada sezonului rece se poate face, bineinteles, cu ajutorul centralei termice pe gaz (sau electrice, acestea incepand sa fie din ce in ce mai cautate), dar la fel de bine putem apela si la aparatele de incalzire electrice, iar aici putem da ca exemplu radiatoarele, convectoare, aeroterme, caloriferele electrice, panourile radiante, iar exemplele pot continua.

In cazul in care nu stiai, aparate de incalzire electrice se impart in mai multe tipuri, insa exista doua categorii mari, in functie de modurile lor de functionare, iar aici amintim aparatele de incalzire electrice cu convectie (care au nevoie de un fluid – apa sau ulei – pentru a se asigura distributia energiei termice, caldura fiind transferata prin carcasa de metal catre exterior) si radiante (acestea folosindu-se de radiatiile electromagnetice pentru realizarea incalzirii spatiului de locuit).

In acest articol nu ne vom indrepta insa atentia catre modalitatile de incalzire a locuintei noastre, ci vom incerca sa oferim cateva sfaturi care sa ne ajute sa ajungem mult mai repede la confortul termic, precum si sa il mentinem pentru cat mai mult timp. Iata asadar mai jos care sunt sfaturile noastre pentru incalzirea apartamentului tau in sezonul rece.

1. Asigura-te ca ai un termostat reglabil

De ce? Pentru ca in acest fel vei stii ca in locuinta ta va fi mereu temperatura optima, iar centrala ta va consuma mai putin. Ai grija insa care este locul in care amplasezi acest termostat reglabil, deoarece acest aspect conteaza foarte mult. Recomandarea noastra este sa amplasezi termostatul in camera care este cea mai rece in perioada iernii si evita pe cat posibil sa il pui langa geam.

2. Nu lasa aerul rece de afara sa intre in casa

Nu e deloc greu sa iti dai seama ca geamurile sunt cele responsabile de pierderile de caldura. In cazul in care locuinta ta are ferestre vechi, atunci e bine sa te asiguri ca ele sunt bine chituite, astfel incat sa nu existe locuri prin care sa patrunda aerul rece de afara. Contrar a ceea ce cred multi, chiar si ferestrele tip termopan duc la pierderi de caldura, lucru care se intampla prin intermediul geamului. In cazul acestora ceea ce tu poti sa faci este sa folosesti draperii dintr-un material mai dens, deoarece ele nu vor lasa caldura sa iasa afara si nici frigul sa intre inauntru.

E bine sa ai in vedere si repararea fisurilor din perete, deoarece si ele pot reprezenta un loc prin care caldura se poate pierde. Poti chiar sa ai in vedere termoizolarea peretilor exterior, lucru care va aduce imbunatatiri semnificative, pe care le vei observa imediat. Mai recomandam de asemenea si sa ai grija ca usile camerelor sa fie mereu inchise, lucru de care va trebui sa tii cont mai ales atunci cand vine vorba de camerele mai racoroase, deoarece fluxul de aer rece il vei resimti din plin in caz contrar.

3. In timpul zilei lasa razele soarelui sa „intre” in casa ta

In zilele insorite de iarna, chiar daca e vorba de „soare cu dinti”, evita sa acoperi geamurile cu draperii groase (acest lucru e recomandat sa il faci doar noaptea sau atunci cand e foarte noros afara, iar soarele nu isi face simtita prezenta), ci lasa razele acestuia sa intre in voie in casa ta, deoarece iti va incalzi cu siguranta locuinta.

4. Foloseste fara ezitari sulurile de pus la usa si ferestre

Acestea au preturi foarte accesibile si pot fi gasite foarte usor, indiferent de unde locuiesti. Rolul lor este de a nu lasa curentul de aer rece sa patrunda pe sub ferestre ori pe sub pragurile usilor. Pot fi folosite cu succes si pentru a decora casa intr-un anumit stil, tinand cont de faptul ca vin sub anumite forme si culori.

5. Evita sa maschezi caloriferele

Nu te putine ori am vazut locuinte in care nici nu observai ca exista calorifere, iar asta pentru ca ele erau bine mascate. Cea mai comuna metoda este reprezentata de utilizrea unor draperii. Acest lucru nu este recomandat, deoarece nu le va permite acestora sa dea un randament maxim, iar locuinta ta nu se va incalzi corespunzator.

6. Gateste mai des

Da, stim, e un sfat mai… altfel. Ideea este ca daca in timpul verii ai evitat sa gatesti din cauza caldurii si umiditatii excesiva, in perioada sezonului rece nu mai ai de ce sa faci asta, ci din contra, e chiar recomandat sa gatesti. Nu doar ca in acest fel iti vei incalzi locuinta, dar o sa ii asiguri organismului tau si substantele nutritive de care are nevoie, mai ales daca o sa folosesti ierburi si condimente cunoscute pentru faptul ca stimuleaza circulatia sangelui.

Related posts

Pompa de căldură, cel mai bun sistem de climatizare a unei locuințe

Adina Meyers

Noi reguli pentru terasele din Centrul Vechi, după numărul mare de cazuri de COVID-19

Adina Meyers

Rețetă Zaalouk: salată marocană de vinete și roșii

Adina Meyers