Perdelele sunt elemente de design care pot schimba radical o cameră.
Orice specialist în decorațiuni interioare o să îți spună că perdelele dau tonul unei camere, însă numai dacă acestea sunt alese corect.
Aceste elemente de decor aduc un plus de căldură și eleganță, dând notă finală decorului. De aceea alegerea materialului pentru perdele este deosebit de importantă.
Dacă toată concepția are la bază florile (canapea, covor, tapet etc), nu este indicat să se folosească perdele si draperii cu buline sau dungi. Se poate însă alege o anumită culoare din tonurile imprimeului floral (de preferat cea mai deschisă și mai luminoasă), care să se regăsească la o perdea simplă.
În ceea ce privește țestura sunt de preferat materialele naturale și texturile dense. Perdelele, cu cât sunt mai fluide și mai transparente, cu atât camera va deveni mai caldă.
În funcție de mărimea camerei și stilul de amenajare adoptat se pot alege materiale grele sau vaporoase. Regulă: pentru o camera de dimensiuni mari se pot alege materiale grele, cu imprimeuri mari, iar în cazul uneia mici, materiale ușoare (mătase, organza, muselina, voal, bumbac), cu imprimeuri mici sau chiar fără.
Dacă mobilierul are o culoare deschisă, sunt recomandate perdele în culori vii, stridente (roșu, portocaliu), iar dacă este închis, culorile perdelelor trebuie să fie calde, pentru a da luminozitate încăperii.
În ceea ce privește dimensiunile, dacă perdelele sunt lungi, acestea înalță camera și peretele pe care sunt așezate, iar cele scurte lărgesc spațiul.
Cum asortezi perdeaua cu draperia
În ceea ce privește modul în care asortezi perdeaua cu draperia, există două principii simple.
Dacă draperiile sunt bogate în imprimeuri, atunci perdelele vor fi simple și în culori neutre. Cromatic vorbind, draperiile vor fi întotdeauna mult mai închise la culoare decât perdelele.