Proprietarii acestei case din Timisoara au stiut inca de la inceput ca isi doresc o locuinta care sa nu treaca neobservata. Desi aveau mai multe idei despre cum si-ar fi dorit sa arate casa visurilor lor, au apelat la sprijinul designerului Corina Saftescu, al carei portofoliu de lucrari ii impresionase.
Designerul de la Timisoara spune ca, inainte de a incepe sa schiteze proiectul unei case noi, cauta sa afle cat mai multe lucruri despre proprietari, pentru a se asigura ca viitoarea locuinta li se va potrivi ca o manusa. „In acest caz, mi-am dat seama ca proprietarii isi doresc o fatada rustica, gata sa dea impresia unui camin cald, care sa le creeze o stare de bine inca de cand intra pe poarta. Lucrarile de amenajare au durat aproape un an”, ne spune designerul.
Grinzile lasate la vedere, stalpii de sustinere acoperiti cu caramida, volumele iesite in consola si obloanele sunt punctele forte ale acestei locuinte. Casa este construita din caramida porotherm si izolata cu polistiren de 10 cm, fatada fiind decorata cu lemn, caramida, pietris si piatra naturala. Cu alte cuvinte, exteriorul casei este pus in valoare de materiale de constructie naturale care, combinate cu bun-gust, creeaza un cadru prietenos pentru toti membrii familiei.
In ceea ce priveste gradina, din cauza ca terenul nu are o suprafata prea generoasa, la indicatiile designerului, proprietarii au plantat cativa arbusti, conifere care se mentin verzi si dau viata casei, dar si gazon, chiar in fata intrarii principale.
In plus, casa este prevazuta cu o terasa situata in zona din spate, fiind acoperita cu un paravan amplasat in prelungirea acoperisului. Gradina este izolata in partea din spate a casei, acolo unde exista un plus de intimitate asigurat si de gardul inalt ce fereste proprietatea de ochii vecinilor, nu doar de trecatori. Deoarece locuinta a fost finalizata in urma cu foarte putin timp, gradina este extrem de tanara. Proprietarii stiu ca in aceasta perioada au sarcina de a asigura plantelor toate conditiile necesare, pentru ca radacinile sa se prinda si sa-si inceapa dezvoltarea corespunzatoare. Acesta este momentul in care s-a optat si pentru montarea unui sistem automatizat de irigatii, astfel incat plantele sa aiba cat mai putin de suferit.
Cei ai casei nu au vrut ca spatiul interior sa fie mai mare decat au nevoie pentru activitatile zilnice, iar parterul si mansarda au fost delimitate intr-un mod cat mai functional. La parter se afla livingul si diningul, delimitarea celor doua zone facandu-se cu ajutorul unei trepte. Tot aici se afla o bucatarie inchisa, un birou si spatiile tehnice. La etaj se afla trei dormitoare si doua bai, toate decorate in stiluri diferite, in functie de personalitatea celor care le folosesc.
Etapa de amenajare a locuintei a fost mai simpla decat s-au asteptat proprietarii, poate si pentru ca au avut sprijinul Corinei Saftescu, un designer cu o experienta bogata, care le-a inteles inclinatiile estetice si nevoile de confort.
Mobilierul si accesoriile au fost cumparate fie din tara, fie din strainatate. Nu au lipsit nici vizitele in magazinele de antichitati, de unde au achizitionat cateva tablouri care se potriveau perfect cu mobilierul si accesoriile existente.
Desi finisajele sunt moderne, proprietarii au vrut sa mearga pe o linie clasica, pentru a obtine acel cadru care sa ii deconecteze de la tumultul vietii citadine. Ei au pus un accent deosebit pe amenajarea livingului, incaperea unde isi petrec majoritatea timpului liber si unde isi primesc musafirii. Canapelele intr-o nuanta de ciocolatiu contrasteaza placut cu auriul textilelor si al ramelor tablourilor.
Cand au trecut la amenajarea bucatariei, au avut surpriza neplacuta sa constate ca mobilierul gasit in magazine nu se integra in spatiul de care dispuneau. Asadar, si aici au fost nevoiti sa apeleze la varianta mobilierului facut pe comanda.
In ceea ce priveste alegerea electrocasnicelor, au mers in primul rand pe calitate; altfel spus, s-au orientat spre branduri cu renume. Si pentru ca ambii soti indragesc stilul rustic, atat hota, cat si cuptorul poarta aceasta amprenta.
Text: Simona Popa
Articol preluat din Revista Casa Mea