Un acoperis stricat sau gaurit afecteaza grav confortul casei, apa putand sa aduca prejudicii elementelor constructive ale casei, printre care structura de rezistenta. De asemenea, nu mai este asigurata termoizolarea locuintei, atat de importanta, indiferent de anotimp.

Daca observati probleme structurale sau functionale la acoperisul casei, atunci va fi nevoie sa-l renovati sau chiar sa-l inlocuiti. Daunele provocate de apele meteorice sau de infiltratii asupra peretilor interiori si a substructurii acoperisului reprezinta de obicei un semn clar ca acoperisul casei necesita reparatii imediate.

Inainte de a incepe lucrarile, este nevoie sa contactati autoritatile locale in constructii pentru a afla detalii despre normele locale, deoarece in unele zone exista reglementari stricte care impun ca noile cladiri si acoperisurile acestora sa fie similare cu restul imobilelor din imprejurimi.

Dupa acest pas, cand va apucati de renovare trebuie mai intai sa stabiliti care este greutatea pe care o poate sustine substructura acoperisului, cu exceptia cazului in care optati pentru un acoperis din tabla de otel. Un acoperis din tabla de otel are greutate redusa si este usor de intretinut.

De exemplu, un acoperis din tabla tip tigla are o greutate de 10 ori mai mica decat un acoperis din ceramica. Cu alte cuvinte, la un acoperis cu o suprafata de 200 mp, sistemul de acoperis din tabla tip tigla va cantari sub o tona, iar cel din ceramica aproximativ 10 tone.

In comparatie cu un acoperis din tigle din beton ori ceramice sau un acoperis din bitum, praful si funinginea nu adera la fel de usor la tabla de otel, iar posibilitatea de aparitie a muschilor este aproape minima. De asemenea, un acoperis din tabla de otel este simplu de spalat atunci cand este necesar si rezista in orice conditii meteorologice.

In prezent, acoperisurile multor case sunt acoperite cu tabla zincata. Aceasta este o invelitoare care a fost foarte utilizata inainte de aparitia acoperisurilor tip tigla metalica, fiind considerata una dintre cele mai sigure materiale pentru acoperirea unei case.

In timp insa, s-a constatat ca aceasta invelitoare are doua mari neajunsuri: condenseaza, distrugand structura acoperisului din cauza umiditatii, si se deterioreaza relativ repede, in 8 -10 ani, din cauza faptului ca protectia otelului este asigurata doar de stratul de zinc .

Tigla metalica a rezolvat prima problema prin asigurarea unui spatiu de ventilatie sub invelitoare si prin folosirea unei folii anticondens care sa protejeze structura acoperisului .

Durata de viata a tiglelor metalice este mult mai mare decat a tablei zincate datorita faptului ca in afara de protectia asigurata de zinc, panourile sunt protejate si cu un strat de grund urmat de un strat de polyester cu o grosime de 25 sau 35 de microni.

Considerata material premium, tigla metalica este si destul de costisitoare, Insa de la calitate nu se face niciodata rabat, iar daca bugetul de care dispuneti este unul redus, va sfatuim sa optati pentru un contract de economisire-creditare oferit de o banca pentru locuinte. Astfel puteti strange banii necesari pe o anumita perioada de timp si veti suporta mult mai usor costurile lucrarii in viitor.

Cum functioneaza un produs de economisire-creditare initial stabilesti o perioada de economisire de 3-5 ani, timp in care pe langa suma depusa lunar se aduna si dobanda si prima de la stat de 25% din economiile anuale (care se acorda anual de catre Stat pana in limita de 250 de euro /an). Depozitul astfel constituit poate fi utilizat, impreuna cu un credit locativ pentru o lucrare de tipul celei creionate mai sus. Astfel costurile sunt mult mai mici la plata lucrarii.

Practic, pe langa depozitele lunare din veniturile proprii, beneficiezi si de ajutorul statului si al bancii pentru a putea strange intr-o perioada de aproximativ 5 ani suma necesara doar din economisire. De exemplu, daca economisesti lunar 375 lei, acumulezi echivalentul In lei a 1.000 euro pe an. In cinci ani vei avea echivalentul in lei a 5.000 euro doar din economii, plus 1.250 euro din primele de la stat, la care se adauga dobanda bancii, capitalizata timp de 5 ani. Mai mult, daca banii tot nu iti ajung, poti solicita un credit locativ in lei cu cea mai mica dobanda de pe piata, de 4,5%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

Ruris vizeaza afaceri de 6,2 milioane EUR, in crestere cu 32% si se pregateste de export

Adina Meyers

Proiect de casă: stil arhitectural modern şi „curat”

Adina Meyers

Soluția completă VELUX vă asigură minim 25 de ani de confort în mansardă

Adina Meyers