LifeStyle

Putem alege de cine să ne îndrăgostim? Ce spune știința

Dragostea este în mare măsură imprevizibilă și considerată un mister. Putem alege de cine să ne îndrăgostim? Oamenii de știință spun că nu avem control asupra acestui lucru; el pur și simplu se întâmplă!

Dragostea și relațiile sunt două aspecte importante ale existenței noastre, care ne creează emoții și ne fac să trăim experiențe în moduri profunde. Experiența iubirii și a relațiilor este destul de complexă, începând de la euforia iubirii noi, a perioadei de îndrăgostire și până la provocările angajamentului pe termen lung.

Când iubești, ai emoții plăcute în prezența acelei persoane și ești sensibil la reacțiile pe care ea le are față de tine. Dragostea include un amalgam de emoții, de la pasiune și până la prietenia de durată. Conform psihologilor, există un triunghi al iubirii, ale cărui componente sunt: intimitatea, pasiunea, angajamentul. Acestea pot da naștere la trei forme de iubire: romantică, familială, platonică. 

Cercetătorii explică ce se întâmplă în creierul omului când iubește. Ei spun că dragostea este o interacțiune a substanțelor chimice ale creierului; se referă la neuropeptide și neurotransmițători, ca sursă a iubirii. Aceste substanțe chimice naturale s-au dezvoltat pentru a ne ajuta în viață, prin încurajarea reproducerii, sprijinului reciproc, cooperării.

Despre persoanele care trăiesc în relații armonioase, se spune că acest mod de viață are un efect benefic asupra sănătății lor pe termen lung. Ambele persoane implicate în relație au un nivel de stres mai redus față de persoanele singure. Ele au un nivel de cortizol mai mic, care este hormonul stresului, iar asta ajută sistemul imunitar să funcționeze mai bine și astfel sănătatea este mai bună. 

Atașamentul face parte din iubire. O relație romantică este un tip de legătură care începe ca o atracție fizică reciprocă și care apoi, în timp, poate evolua în dragoste. Când îți place de un om, simți o bucurie mare în compania lui și îți pasă de bunăstarea acestuia. Când ajungi să iubești pe cineva, atunci acest sentiment devine necondiționat.

 

Dragostea este o emoție pe care o simți și pe care, deseori, nu o poți controla. Oamenii de știință consideră totuși că intensitatea sentimentelor se poate regla, prin evitarea unor situații în funcție de modul cum acestea te fac să te simți. Alte metode sunt: schimbarea gândurilor, distragerea atenției, suprimarea emoțiilor.

Pasiunea este o componentă importantă a dragostei, ea se aprinde când există dorință și atracție, dar este diferită de intimitatea emoțională. Unii oameni pot fi implicați romantic, pot să împărtășească cu o persoană pasiunea fizică și intimitatea emoțională, dar să nu aibă încă planuri de viitor, pe termen lung. Pe măsură ce intimitatea devine mai mare, relația se ridică la stadiul de legătură stabilă. 

Angajamentul are și el un rol important, consolidează relația. Asta presupune ca fiecare persoană să acorde timp și să se implice mai mult în dezvoltarea relației lor. 

În ciuda obstacolelor care apar în relațiile de iubire, totuși aceste relații au un rol important în împlinirea emoțională și creșterea personală. Multe cupluri mențin relația în ciuda problemelor evidente pe care le au, ei speră că dragostea poate fi restabilită, deși șansele sunt mici. În ziua de azi, ritmul vieții este extrem de rapid și sarcinile pot deveni uneori copleșitoare atunci când cresc în fiecare zi. Prin urmare, menținerea unei relații stabile și sănătoase poate deveni o adevărată provocare. 

Cu siguranță, dragostea este frumoasă, aduce bucurie și satisfacție, dar și provocări. Unii oameni se simt mai în siguranță din punct de vedere fizic și emoțional, dacă în intimitate folosesc prezervative. Oamenii au limite pe care le impun din motive întemeiate și asta este ceva normal, nu este ceva în neregulă cu niciunul dintre ei. 

Relațiile de dragoste de durată au rol în bunăstarea emoțională, ele oferă un sentiment de sprijin reciproc și de apartenență. Acestea pot reduce stresul, anxietatea, singurătatea. Relațiile puternice creează un sentiment de unitate și un mediu stabil care duc la prosperitate și la bunăstare emoțională. 

Related posts

Regula celor 5 secunde – funcţionează sau nu?

Adina Meyers

Desert gustos: Creme tartinabile delicioase

Adina Meyers

Clujul e pregatit pentru Roxette

Adina Meyers