Atunci când ai de ales între confort şi design interior, mai ales când vine vorba despre propria locuinţă, există soluţii care le îmbină pe amândouă. Instalarea unui aer condiţionat poate da peste cap aspectul unei încăperi doar dacă nu ţii cont de sfaturile de mai jos.

Te pregăteşti pentru o nouă vară şi semnele de la meteorologi nu anunţă nimic bun. E jumătatea lui aprilie şi temperaturile ating cu uşurinţă 25-26 de grade Celsius, când cu două trei săptămâni în urmă ieşeai în parcare cu lopata, ca să-ţi dezgropi maşina. Iar meteorologii sunt pesimişti: nu vin vremuri prea răcoroase pentru români.

O soluţie inspirată, mai puţin costisitoare decât să-ţi izolezi întreaga casă, este să instalezi – încă – o unitate de aer condiţionat (AC) performantă. Nu aştepta canicula: potrivit statisticilor citate de Mediafax, în timpul verii vânzările de AC se dublează, ceea ce înseamnă preţuri mai mari şi mai mult de stat pe lista de aşteptare pentru a-l putea instala. Orientează-te din timp, găseşte cele mai bune oferte pentru aer condiţionat şi hotărăşte-te din primăvară ce temperaturi vrei să ai în casă vara.

Numai că instalarea unui aer condiţionat nu implică doar costuri financiare: trebuie să dai găuri prin pereţi, să instalezi prize şi să-i găseşti un loc în balcon sau, dacă ai balconul închis, chiar în afară, pe faţada blocului.

Să fim sinceri: într-un living mobilat pe comandă sau cu mobilă de la un magazin de top, o unitate de aer condiţionat agăţată deasupra canapelei din piele nu este o privelişte prea plăcută, mai ales când „mai performant“ înseamnă şi „mai voluminos“, aşa că am găsit câteva soluţii pentru a masca unităţile AC astfel încât să le integrăm mai uşor în aspectul locuinţei.

 

1. DEASUPRA INTRĂRII ÎN LOCUINŢĂ

O primă soluţie, care nu necesită costuri suplimentare în afara celor legate de instalarea propriu-zisă, este să amplasaţi unitatea internă de aer condiţionat deasupra uşii de la intrare. Avantajele sunt multiple:

– este greu de observat – musafirii petrec timp prea puţin în hol ca să analizeze cum l-aţi decorat; aici doar îşi vor lăsa hainele, înainte să fie conduşi în living sau în bucătărie

– o singură unitate de aer condiţionat poate servi întreaga locuinţă – mai toate apartamentele româneşti au holul şi intrarea dispuse la mijloc, iar un aer condiţionat amplasat deasupra uşii de la intrare poate răci cu succes toate camerele

– cheltuieli reduse – trebuie să scoateţi bani din buzunar doar pentru prelungirea traseului de evacuare şi pentru instalarea unei prize, mai ales dacă designul locuinţei vă permite

 

2. ÎN SPATELE UNEI GRINZI

Dacă vă permiteţi să aduceţi modificări locuinţei, puteţi crea o grindă falsă deasupra căreia să aşezaţi aerul condiţionat. Va fi aproape invizibil şi, dacă găsiţi unul de aceeaşi culoare cu nuanţa pereţilor, se va integra mult mai bine în decor. Un alt avantaj este faptul că, în spatele unei grinzi, jetul de aer rece nu va mai fi îndreptat spre mijlocul încăperii, ceea ce vă permite să vă bucuraţi de avantajele unui AC fără să aveţi de suferit din cauza efectelor adverse.

 

3. UNITATEA AC, ÎNCASTRATĂ ÎNTR-UN DULAP FALS

O altă opţiune pentru mascarea unităţii de aer condiţionat este să construiţi în jurul ei un dulap sau un alt corp de mobilier fals. Puteţi alege această variantă mai ales dacă livingul sau dormitorul vostru are alte corpuri de mobilier dispuse la înălţime: o etajeră, o bibliotecă, o poliţă pentru elemente de decor sau pentru flori. Dacă vă îngrijorează gândul că unitatea de aer condiţionat ar fi obturată, puteţi lăsa corpul de mobilier fără partea inferioară, iar flow-ul de aer rece va fi redirecţionat natural de-a lungul zidului.

 

4. PARTE INTEGRANTĂ DIN MOBILĂ

În cazul fericit în care sunteţi la început cu mobilatul şi luaţi în calcul mai multe soluţii, ţineţi cont şi de amplasarea unităţii de aer condiţionat. Nu construiţi toată mobila în jurul lui, dar integrați-l în mod natural în biblioteca sau în etajera pe care v-o doriţi ca element principal în living. Va da o notă integrată mobilei şi veţi putea zâmbi complice atunci când un musafir vă va întreba cum de este aşa răcoare în cameră, când aerul condiţionat nu este la vedere.

 

5. DEASUPRA UNUI DRESSING

Sunt unii oameni care au nevoie de o anumită temperatură ca să poată dormi liniștiți. Un AC instalat în dormitor, mai ales în apartamentele cu mai multe camere sau cele în care soarele bate de-a dreptul 9 luni din 12, poate fi amplasat cu succes deasupra dressingului, dacă spaţiul permite. Este un loc retras, iar aerul rece nu vă va afecta direct.

 

ALTERNATIVELE CAMUFLATE FIRESC, MAI COSTISITOARE

Pentru cei comozi şi cu dare de mână, există şi variante de aer condiţionat care-i scutesc de la bun început de soluţii pentru a le masca. Arată ca – şi sunt, în esenţă – nişte mici opere de artă şi sunt mult mai costisitoare dar, odată instalate, puteţi să uitaţi că le aveţi în casă. Este şi cazul aparatului de aer condiţionat din imaginea de mai jos, produs de LG, pe care îl găsiţi pe evomag.ro, alături de alte oferte potrivite pentru locuinţa voastră.

Producătorii de aer condiţionat au mers până acolo încât au construit unităţi AC atât de bine camuflate încât nu pot fi deosebite de un tablou, de exemplu. Cu toate astea, sunt nenumărate alternative care pot să îmbrace frumos o unitate de aer condiţionat, astfel încât să uitaţi de ea. Tot ceea ce vă ţine în loc este propria imaginaţie.

 

Sursa foto: shutterstock.com, lambrosrealty.com.au, evomag.ro

Related posts

Cum armonizam exteriorul cu interiorul unei case?

Adina Meyers

Proiect de casă cu mansardă: 175,19 mp suprafața construită

Adina Meyers

Tipuri de compresoare de aer

Adina Meyers