Pompele de caldura sunt considerate pe buna dreptate solutia viitorului pentru incalzirea locuintelor, datorita faptului ca sunt ecologice si genereaza costuri de exploatare si de incalzire extrem de mici.

Acestea sunt produse relativ noi pe piata romaneasca, dar foarte cunoscute si folosite in tarile din vestul Europei, mai ales in tarile scandinave, acolo unde iernile sunt deosebit de aspre si unde oamenii cauta solutii ieftine si eficiente de incalzire.

Este adevarat ca in cazul acestor pompe investitia initiala este foarte mare, comparativ cu o centrala pe gaze sau lemne, costul unui astfel de sistem ajungand de la circa 25.000 pana la 100.000 euro pentru o casa cu o suprafata de pana la 120-150 de metri patrati. Insa avantajele sistemului sunt multiple, mai ales in cazul caselor cu dimensiuni generoase. Un astfel de sistem reuseste performanta de a produce de 3 pana la 5 ori mai multa energie decat consuma.

Exista doua tipuri principale de pompe de caldura: cu compresie si cu absorbtte. Pompele de caldura cu compresie funcționează intotdeauna pe energie mecanica (prin energie electrica), in timp ce pompele de caldura cu absorbtie pot rula si pe caldura ca sursa de energie (prin intermediul energiei electrice sau combustibil).

Principiul de functionare al pompelor de caldura este simplu si pe intelesul oricui: acestea preiau energia existenta in mediul inconjurator chiar si la temperaturi scazute, apoi pompa termica o proceseaza si o livreaza in instalatia de incalzire la o temperatura de 45-55 ºC.

Dacă va ganditi sa instalati o pompa de caldura pentru incalzirea casei, insa nu detineti inca fondurile necesare pentru realizarea acestui proiect, va recomandam sa apelati la un produs financiar eficient – produsul de economisire-creditare oferit de o banca pentru locuinte.

Cum functioneaza un produs de economisire-creditare: initial, economisiti o perioada, in medie 3-5 ani sau mai mult daca doriti, timp in care pe langa suma depusa lunar se aduna dobanda bancii si prima de stat de 25% din economiile anuale (care se acorda anual de catre Stat pana in limita de 250 de euro /an). Practic, pe langa depunerile lunare din veniturile proprii, beneficiati si de ajutorul statului si al bancii pentru a putea strange intr-o perioada de aproximativ 5 ani suma necesara doar din economisire.

De exemplu, daca economisiti lunar 375 lei, acumulati echivalentul in lei a 1.000 euro pe an. In cinci ani veti avea echivalentul in lei a 5.000 euro doar din economii, plus 1.250 euro din primele de stat, la care se adauga dobanda bancii, capitalizata timp de 5 ani. Mai mult, daca banii tot nu va ajung si renovarea e mai ampla, puteţi solicita un credit locativ in lei cu una dintre cele mai mici dobanzi in lei de pe piata, de 4,5%, fixa pe toata perioada creditului.  

Related posts

Cum se construieste cosul de fum?

Adina Meyers

Cât de important este procesul de dedurizare al apei și cum poate fi realizat acesta?

Adina Meyers

Restaurarea unei cladiri vechi

Adina Meyers