LifeStyle

Plantele perene, pete de culoare in gradinile noastre

Adeseori desconsiderate atat de producatori, vanzatori, dar si de iubitorii de gradini, plantele perene reprezinta sarea si piperul unei amenajari, fie ea mai rustica sau formala.

Producatorii le evita, deoarece presupun multa munca in producerea si intretinerea lor, vanzatorii pentru ca sunt ieftine si neprofitabile, iar clientii de multe ori nu le cunosc, nu le gasesc, si … “sunt prea mici pentru a le acorda importanta”. Interesul clientilor si din pacate si al specialistilor este indreptat mai ales catre forma, cadrul gradinii, adica arbori si arbusti (si bineinteles gazon), desi continutul este cel care confera individualitate, originalitate si suflet spatiilor noastre verzi. Iar continutul este dat de culoare, de jocul de cromatica, de diversitatea florilor, in formele lor, parfumul emanat, perioada de inflorire.

In ceea ce priveste speciile de plante perene, numarul acestora este intr-atat de mare, incat ne permite sa jonglam si sa le putem utiliza indiferent de morfologia aranjamentului, de tipul de gradina sau de conditiile de sol, lumina, apa etc.

Va vom da azi doar cateva exemple din vasta “colectie” de perene disponibile si perfect aclimatizate in Romania. Inainte, insa ar mai fi de precizat ca plantele perene au si calitatea de a fi foarte potrivite pentru ghivece si jardiniere, ceea ce face din ele o optiune excelenta pentru amenajarea teraselor.

Incepem cu una din favoritele noastre, anume Alyssum. Exista foarte multe specii (atentie unele sunt anuale, iar unele bienale), de dimensiuni diferite si in culori diferite (mov, alb, galben, roz, rosu), insa toate au calitatea de a crea un covor colorat pe substratul pe care sunt plantate. Mari iubitoare de soare, dar si de apa (mai ales daca sunt in ghivece), unele specii emana seara un parfum fin, delicat. Se inmultesc prin seminte, dar si prin radacini.

Folosite adesea pentru geometrii vegetale sunt Sempervivum, si Sedum. Plante de talie mica, ele sunt decorative si prin flori, dar si datorita culorii frunzelor. Acestea pot fi rosii, verzi, galbene, argintii, ceea ce permite folosirea lor in realizarea unor covoare cu motive bine delimitate. Pot fi plantati si la soare, si in semi-umbra, si de asemenea se preteaza perfect si la ghivece.

Genul Phlox, care cuprinde specii variate in cromatica, dimensiune, cerinte de mediu si perioada de inflorire, este printre preferatele gradinarilor priceputi. Rezistenta, si usor de intretinut si inmultit, Phloxul ofera multiple posibilitati de utilizare: la soare, la umbra, in aranjamente, in chip de covor sau individual, in tufa.

Aubrieta, Armeria, Campanula, Vinca, Viola, Paeonia sunt alte cateva exemple care vor imbogati gradinile dumneavoastra.

Le puteti cumpara fie rasad (va recomandam aceasta varianta), fie seminte. La achizitionarea rasadurilor, asigurati-va ca planta este bine dezvoltata. Plantati-le cat mai repede si nu tineti rasadurile in ghivecele de productie la soare. Ghivecele sunt din plastic negru si subtire, se incing si coc radacinile plantelor.

Mai multe informatii gasiti pe www.amenajarigradinibucuresti.ro

 

Related posts

Esti student si cauti chirie? Top 5 lucruri la care sa fii atent

Adina Meyers

De la traditie la solutii moderne

Adina Meyers

La Redoute lanseaza catalogul colectiei toamna-iarna 2010-2011

Adina Meyers