LifeStyle

Plante medicinale pe care trebuie sa le ai in gradina

Asa cum in orice casa exista o trusa de prim ajutor sau un dulapior cu medicamente uzuale, la fel, in gradina, ar trebui sa ai un „colt cu medicamente verzi”, unde sa cultivi, cu un efort minim, cele mai cunoscute plante medicinale, din care sa prepari ceaiuri si tincturi bio pentru cresterea imunitatii sau pentru tratarea afectiunilor usoare.

Menta este una dintre cele mai vechi plante medicinale, pe care o poti creste usor in curte. Este o planta perena, care se inmulteste doar prin butasi. Asadar, ai nevoie de o radacina de menta, pe care o poti lua dintr-o alta planta sau o poti achizitiona dintr-un magazin de specialitate. Menta este o planta invaziva, ceea ce inseamna ca se raspandeste extrem de repede pe sol. Astfel, dintr-o singura radacina, vei avea in scurt timp o multitudine de tufe, pe care trebuie sa le tii sub control, pentru a nu se dezvolta necontrolat. Menta prefera zonele umbroase, cu foarte putin soare, asa ca planteaz-o la umbra unui copac, unde se va dezvolta excelent. In ceea ce priveste udarea, trebuie sa stii ca este o mare iubitoare de apa. Daca este posibil, da-i apa o data la doua-trei zile sau chiar mai des in sezonul cald.
Infuzia de menta reduce stresul, contribuie la mentinerea sanatatii orale, creste imunitatea organismului, este un minunat analgezic si diminueaza greata provocata de calatorii sau sarcina.

Citeste si: Cum pastram plantele medicinale

Galbenelele sunt usor de crescut in ghiveci sau gradina. Planteaza cateva seminte la soare, uda-le regulat si te vei bucura in scurt timp de ceai proaspat, din petale portocalii. Aceasta planta medicinala are o multime de beneficii pentru sanatate, dar cele mai importante sunt: creste capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor, are actiuni antiinflamatoare, antiseptice, antibacteriene si antifungice. O poti folosi ca adjuvant in toate infectiile sau tratamentele care scad imunitatea, cum ar fi citostaticele sau antibioticele. De asemenea, mastile, compresele ori cremele cu galbenele sunt indicate pentru tratarea tuturor problemelor de piele, pentru mentinerea tineretii si frumusetii tenului, pentru reducerea ridurilor si tratarea petelor maronii. Galbenelele au si proprietati anticancer, consumul a trei cani de galbenele pe saptamana protejand impotriva tumorilor si stimuland functiile hepatice si renale.

Citeste si: 5 plante de ceai pe care le poti cultiva acasa

Musetelul poate fi plantat in gradina sau ghiveci. Se inmulteste prin seminte sau rasaduri, prefera locurile luminoase, expuse la soare, si este foarte apreciat pentru o serie de proprietati terapeutice, cum ar fi: actiune antispastica, antiinflamatorie, antialergica, epitelizanta etc. Un alt efect remarcabil pe care il are este acela de a inactiva toxinele bacteriene, in special stafilococii si streptococii. Nu in ultimul rand, pe lista proprietatilor musetelului trebuie adaugata si actiunea imunostimulatoare.

Citeste si: Plante salbatice si de gradina folosite ca mirodenii

Papadia este o planta nepretentioasa, avand in vedere ca se dezvolta oriunde. Si totusi, prefera solurile bogate si umede. In salbaticie, este una dintre cele mai comune specii, putand fi intalnita peste tot: in locuri insorite sau semiumbrite, pe marginea drumurilor, in zone necultivate, pe pasuni si fanete, de la campie pana in regiunea subalpina. Asa se face ca, in gradina, iti va da putine dureri de cap. Papadia are puternice efecte detoxifiante asupra ficatului si rinichilor. Datorita actiunii diuretice, scade tensiunea arteriala, ajuta la detoxifierea organismului prin eliminarea renala a compusilor toxici, creste diureza, mentinand functiile rinichilor si luptand in felul acesta impotriva pietrelor sau a nisipului. In plus, este benefica in tratarea unor boli de piele (le amelioreaza si chiar le vindeca), a alergiilor usoare si a iritatiilor superficiale.

Socul este un arbust de talie mica, ce poate ajunge pana la 5-8 metri inaltime. In mod natural, are forma de tufa, ale carei tulpini cresc la inceput drepte, dupa care se ramifica mult, formand o coroana rotunjita. Florile lui se culeg in mai-iunie. Mai exact, trebuie sa tai intreaga inflorescenta, chiar inainte ca florile sa se deschida, neaparat pe timp frumos si uscat. Apoi,  trebuie sa le pui imediat sa se usuce, la soare, cu inflorescentele in sus, acoperite cu hartie, pentru a se usca cat mai repede. In caz contrar, se innegresc si mucegaiesc foarte repede. Ceaiul din flori de soc provoaca o transpiratie abundenta, ajutand astfel la scaderea temperaturii. Este recomandat contra tusei, in afectiunile aparatului respirator (raceala, gripa, bronsita), dar si in constipatie. Datorita diurezei pe care o produce, este recomandat in reumatism, boli de rinichi si de vezica.

 

Related posts

Rezultatul celor doua seri ale Licitatiei de Martisor Artmark a depasit estimarile maxime

Adina Meyers

Alege soluțiile de încălzire perfect adaptate bugetului tău!

Adina Meyers

STIHL lanseaza HSA 25 pentru pasionatii de detalii in gradinarit

Adina Meyers