Nu-i asa ca ai renunta oricand la apartamentul tau in favoarea unei casute cochete, construite in mijlocul naturii, ca sa te bucuri de liniste, aer curat si mai multa intimitate?
O astfel de casa am descoperit intr-o padure de langa Cluj, deci aproape de oras, dar ferita de zgomot si poluare. A fost cumparata cand era in stadiul de constructie, iar proprietarii au decis sa faca o serie de transformari.
La parter au amenajat un living, un dining si o bucatarie in spatiul destinat initial unui hol imens si unei incaperi mari, care nu oferea intimitate. Cele trei spatii nou create au fost delimitate intre ele doar cu ajutorul covoarelor, fara a se apela la pereti inutili.
Functionalitate si confort
Fiindca nu avea circuite interne bine puse la punct, proprietarii au recompartimentat spatiul interior. Dintr-un hol foarte mare si inutil si un living de dimensiuni mult prea mari au creat trei zone: dining, living si bucatarie. Toate aceste spatii nu sunt delimitate de usi, ci de mobilier si covoare.
Materiale naturale pentru o viata sanatoasa
Toate materialele alese pentru constructia acestei case sunt naturale deoarece proprietarii cred cu tarie ca acestea le pot influenta in mod pozitiv traiul. Locuinta este facuta din caramida si s-a optat pentru izolarea cu polistiren. Intrucat casa are si o pivnita, aceasta a fost placata cu piatra cubica.
O combinatie de succes: lemn si piatra
Toate terasele au fost facute din lemn, iar la ferestre s-a optat pentru obloane din acelasi material. Lemnul si piatra sunt cele doua materiale care au primat in ridicarea acestei case, ele fiind folosite atat la interior, cat si la exterior. Astfel, aleile au fost pavate tot cu piatra, iar in curte sunt foarte multi copaci. Intrucat o parte dintre copaci au fost taiati pentru a putea fi construita casa, proprietarii au adus altii pe care i-au plantat in curte. Acestia au creat o bariera care nu permite noxelor sau oricarui alt tip de poluare sa ajunga la casa.
Panourile solare pentru caldura si apa calda
Materialele naturale sunt foarte importante pentru o casa ecologica. S-a optat pentru foarte mult lemn si pentru caramida. Pentru a nu face risipa de combustibili sau altfel de resurse energetice, proprietarii au montat pe casa panouri solare pentru caldura si apa calda.
Fiindca cei doi soti care stau in aceasta casa sunt ingrijorati din cauza incalzirii globale, au decis ca pe acoperis sa monteze panouri solare. Astfel protejeaza mediul si obtin singuri caldura si apa calda. Aceste panouri nu costa mult si se monteaza usor. Cu ajutorul lor, costurile de intretinere ale casei scad foarte mult. Proprietarii sustin ca factura la apa calda scade in medie cu 60%, iar cea la incalzire cu 30% pe an.
O casa sanatoasa inseamna o locuinta in care sa ai parte de tot confortul, fara a dauna mediului inconjurator. Mai mult, o astfel de casa poate schimba in bine starea psihica si fizica a celor care o locuiesc. Pe scurt: este o casa construita din multe materiale naturale, o casa ecologica, sanatoasa, frumoasa si, nu in ultimul rand, primitoare.
Pentru mai multe imagini cu aceasta casa acceseaza galeria foto.