Daca majoritatea gospodinelor aleg sa fiarba ouale inainte de a le servi invitatilor la masa, intr-o zona a Dobrogeai, bucataresele pastreze din batrani secterele unei retete surprinzatoare.
Dupa ce spala bine ouale si le introduc pret de 2-3 minute in vopsea firebinte, le pun intr-o tavă din lut şi le introduc în cuptorul de lemne alaturi de pâine, unde le lasă 35-40 de minute. Verificati din cand in cand tava si mentineti o temperature constanta pentru ca, in caz contrar, riscati ca coaja oualelor sa crape. Reteta de oua coapte isi are originile in Bulgaria si a fost adusa in urma cu cateva secole de cei care au trecut granita pentru a se stabili in Romania. Ouale coapte au un gust special, usor de remarcat si se servesc in combinatie cu pasta de hrean.
O alta reteta de oua coapte sunt cele preparate in chifla. Aceasta reteta este delicioasa si preparatele pot fi consumate la micul dejun sau la aperitiv.
Ingrediente:
* 4 chifle graham mici (daca folositi chifle mari puneti cate doua oua)
* 4 oua proaspete
* cascaval
* sare, boia si piper
* 2-3 fire de patrunjel
Taiati capacelele chiflelor si goliti de miez bucata mai mare. Spargeti cate un ou in fiecare chifla si condimentati cu sare, piper si boia dupa gust.
Puneti chiflele intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dati la cuptor pentru aproximativ 20 de minute (180 de grade). Cand oul incepe sa se inchege, scoateti tava si presarati cascaval (ras pe razatoarea mica) sau bucatele de sunca/costita. Introduceti din nou tava in cuptor si lasati pana cand cascavalul incepe sa se rumeneasca.
Pofta buna!!!