Masina de spalat nu mai este de foarte mult timp un simplu moft, ci face parte din viata noastra, reusind sa ne ajute sa avem hainele mereu curate cu un minim de efort. Practic la ora actuala in aproape orice gospodarie vei gasi o masina de spalat rufe – nu conteaza daca vorbim de un model foarte vechi sau de unul de ultima generatie. Ele exista si sunt folosite intens de catre noi. Pana la urma utilitatea unui electrocasnic nu sta neaparat in vechimea pe care o are.
Traim vremuri in care suntem din ce in ce mai ocupati, timpul nostru fiind unul foarte limitat. Asadar nu prea mai avem cand sa introducem in progamul nostru si spalarea si uscarea rufelor. Daca in perioada sezonului cald partea de uscare nu reprezinta o problema atat de mare, in momentul in care afara incepe sa se raceasca, iar iarna bate la usa, posibilitatile pe care le avem la dispozitie pentru a ne usca rapid hainele scad foarte mult.
Tehnologiile care se afla in dotarea masinilor de spalat rufe au evoluat foarte mult, iar dupa stoarcere rufele noastre nu mai sunt chiar atat de ude, deci si uscarea lor va fi una mai rapida. In ultima perioada au inceput sa apara de asemenea tot mai multe modele cu uscare. Dar oare chiar merita investitia intr-o masina de spalat cu functie de uscat rufe sau mai bine spunem pas? Vom incerca sa raspundem la intrebare in randurile urmatoare.
Dupa cum cel mai probabil stii, pe piata putem gasi si masini de uscat rufe. Acestea au dimensiuni asemanatoare cu masinile de spalat, ele venind practic in completarea acestora din urma, prin aceea ca ne ajuta sa ne uscam rufele intr-un timp foarte scurt. Marea problema care s-a pus chiar de la inceput a fost cea legata de spatiul pe care il ocupa uscatoarele de rufe, care este asemanator cu cel al masinilor de spalat. Asadar, pentru un apartament devine destul de dificil sa ai ambele masini la dispozitie, ci in majoritatea cazurilor ramai doar cu masina de spalat, urmand sa te descurci tu singur cu uscarea hainelor.
O posibila solutie pentru cei care sunt limitati din punct de vedere al spatiului avut la dispozitie este reprezentata chiar de aceste masini de spalat cu functie de uscat rufe. Vorbim practic de un produs de tip 2 in 1, care integreaza functiile celor doua aparate care in trecut erau distincte. Din pacate insa, performantele uscatorului din dotarea masinii de spalat nu se ridica nici macar pe aproape de cele oferite de un uscator de rufe de sine statator. Intr-un fel putem spune ca este de asteptat asta.
In ce sens performantele sunt limitate atunci cand vine vorba de partea de uscare a unei masini de spalat cu uscator? Adica aceasta nu poate sa usuce decat o cantitate mica de haine, fiind vorba in majoritatea cazurilor de aproximativ 2-2,5 kilograme. Asta in conditiile in care capacitatea de spalare poate sa atinga chiar si 7 kilograme. Te gandesti probabil la faptul ca poti ca, dupa ce s-a terminat programul de spalare, sa scoti rufele si sa le lasi doar pe cele de care ai nevoie urgenta, deci trebuie uscate. Acest lucru presupune un efort in plus din partea ta, iar pe langa asta, sunt modele care nu permit folosirea separata a uscatorului, ci in aceeasi sesiune cu spalarea. Deci… chiar de la inceput vei fi nevoita sa speli doar hainele pe care vrei sa le si usuci. Este o limitare destul de enervanta in opinia noastra.
Cu toate acestea, suntem de parere ca masina de spalat rufe cu uscator este un compromis bun. Merita sa apelam la aceste electrocasnice daca stim ca ne vom folosi de functiile pe care ni le pun la dispozitie. Daca nu, atunci noi te sfatuim sa nu investesti intr-un astfel de aparat, pentru ca nu este justificata achizitia din moment ce nu te vei folosi la maxim de tot ce are de oferit.