Pe lângă arhitectura deosebită, această casă mai are un avantaj şi anume zona pitorească în care este localizată: Canejan, Valle de Aran, Spania.

Mai exact, este construită pe creasta unui munte, cu vedere spre două văi, cu care se „confruntă” în mod direct cele două fațade. Alte atribute ale reședinței sunt: construcție compactă, masivă, cu deschideri minime.

„Proiectul dezvoltă o serie de partiții orizontale interioare, sprijinite de două containere verticale care se comportă atât ca elemente structurale, cât și ca diviziuni ale spațiilor continue. Aceste elemente generează continuitate în planul vertical al construcției, putând să o transforme în două case independente. Locuinţa se termină cu un acoperiș în două ape care formează o zonă interioară foarte înaltă, cu zone vitrate mari, care se deschid direct spre munte, oferind o priveliște incredibilă”, a precizat arhitectul spaniol. Se știe că cele mai mari pierderi de căldură au loc prin acoperiș. Avantajul deosebit al acoperișurilor înclinate este că asigură în mod natural un tampon termic, în timp ce acoperișurile cu înclinația sub 25 de grade au nevoie de izolație. Un astfel de acoperiș este mai mult decât potrivit în zonele montane pentru că împiedică formarea acumulărilor de zăpadă.

Un alt atu important al acoperișurilor înclinate constă în valorificarea superioară a spațiului de sub ele, mansardele sau podurile constituind premisa celor mai îndrăgite amenajări interioare. În acest caz, prin menținerea structurii originale a construcției, s-a dorit conservarea valorilor tradiționale. În schimb, la interior s-a intervenit destul de mult atât la nivel structural, cât și estetic, pentru obţinerea unor încăperi moderne, pentru o viață comodă, specifică secolului în care trăim. 

Casa a fost ridicată după nivelarea terenului şi obţinerea unei zone plane, pe care a fost săpată fundația și amenajată curtea. Astfel, s-a evitat proiectarea unei construcții în pantă, care ar fi generat cheltuieli mult mai mari.

Atuuri ale casei

Bariera dintre interior și exterior este „spartă” cu ajutorul zonelor vitrate mari, datorită cărora proprietarii se bucură din toate încăperile de peisajul montan care înconjoară proprietatea. În ceea ce privește confortul termic, proiectantul a optat atât pentru încălzire prin pardoseală, cât și pentru radiatoare verticale, care au fost poziționate pe peretele dinspre nord. În plus, în dreptul fiecărei ferestre au fost încastrate în podea calorifere, care suplinesc pierderile de energie prin suprafața vitrată.

Construcția veche a fost modernizată mai mult la interior și mai puțin la exterior (mai ales în partea inferioară), unde au fost conservați pereții acoperiți cu piatră de râu.

Bucătăria este o zonă deschisă, delimitată de dining doar la nivel vizual, prin intermediul unui bloc de mobilier compact, în spatele căruia se ascund blatul de lucru și electrocasnicele.

Mansarda, unde lumina naturală își face simțită prezența din plin, este concepută ca un spațiu ce reunește toate activitățile diurne, în timp ce parterul, un spațiu mult mai închis, găzduiește dormitoarele.

Aspecte inedite

Ferestrele mari, chiar foarte mari, sunt visul oricui, cu atât mai mult dacă în spatele lor se desfășoară munții. Acestea au însă, pe lângă avantajele evidente, și o serie de dezavantaje, care trebuie avute în vedere înainte de a lua o decizie în acest sens. Punând în balanță bilele albe și pe cele negre, tindem să înclinăm tot spre suprafeţele vitrate generoase.

La capitolul avantaje notabile, amintim faptul că acestea îmbunătățesc starea de spirit, dându-ne senzația că ne aflăm în natură, deși suntem protejaţi de spațiul intim al casei. Așa cum pereții albi creează impresia unor camere mai mari, tot aşa suprafețele din sticlă generoase fac ca spațiile să pară mai mari decât în realitate. Pe de altă parte, trebuie să fiți conștienți de faptul că ele au o rată mare de transfer termic. Mai exact, pot genera efect de seră în interior şi, de asemenea, pot deveni principalele zone prin care se pierde căldura pe timpul iernii. În plus, suprafețele vitrate mari sunt, de obicei, scumpe și necesită un montaj laborios.

Pentru un plus de valoare estetică, dar și pentru un confort termic sporit, proprietarii au montat mai multe șeminee, cu forme și dimensiuni diferite.

Conform tendințelor stilului modern, pentru amenajarea camerelor s-au ales puține piese de mobilier, cu forme simple, dar cu o funcționalitate crescută.

Detalii tehnice

Numele proiectului: Casa la Pirinei

Locație: Canejan, Valle de Aran (Spania)
Anul demarării proiectului: 2010

Anul finalizării construcției: 2014

Proiectanţi: Eduardo Cadaval & Clara Solà-Morales

Pentru o vizualizare completă a acestei case accesaţi galeria foto.

Material realizat cu sprijinul Kecho Quenke Cadaval & Solà-Morales Barcelona 08006

tel.: + (34) 93 414 37 14
www.ca-so.com

Text: Simona Popa / Foto: Santiago Garcés

Related posts

8 tipuri de tapet pentru toate gusturile

Adina Meyers

7 trucuri prin care sa faceti camerele sa para mai spatioase

Adina Meyers

10 întrebări despre dressing pe care trebuie să le pui înainte de a-l comanda

Adina Meyers