LifeStyle

Implantul dentar gresit poate cauza paralizie partiala

2 – 5% risc de esec al implantului dentar

Dupa aproape 50 de ani de la prima operatie de implant dentar, statisticile demonstreaza ca inca exista o rata de 2 – 5% la nivel mondial a esecului acestui tratament. Retratamentul este dificil, presupune costuri mai mari si perioada lunga de refacere. “O operatie de implant dentar poate fi considerat un succes cand depaseste perioada de 1 an. De asemenea, esecurile sunt fie premature, in cursul primelor 2 luni, fie tarzii, pana la 1 an. Garantia oferita pacientului este atat pentru mine ca medic, cat si pentru pacient, dovada sigurantei unui tratament reusit.”, sustine Dr. Dragos Calangiu, medic specialist implantolog la Dent Estet. 

Primele 6 cauze ale esecului

Factorii cel mai des intalniti atunci cand implantul este un esec sunt insuficienta experienta a medicului implantolog, calitatea inferioara a materialelor, procesul de diagnosticare incomplet, incarcarea timpurie a lucrarii protetice, sterilizarea precara si mobilitatea implantului. Plasarea implanturilor este un proces sofisticat, care necesită îndemânare bună şi un tratament atent de catre stomatologi. Orice neglijenţă din partea dentistului s-ar putea dovedi costisitoare pentru pacient. Pentru a economisi timp si bani, unii medici stomatologi elimina analizele necesare de sange si utilizeaza doar radiografia 2D in loc de radiografia panoramica – 3D. De asemenea, alegerea unor materiale inferioare calitativ pun in pericol sanatatea pacientului.

Efectele negative ale esecului unui implant dentar

1. „Paralizie partiala” – leziunea nervilor. Daca implantul este inserat langa sau chiar in nervi, pacientul poate suferi o desensibilizare a unei parti a gurii, tradusa prin amortirea permanenta. Unele cazuri raman netratabile, efectele fiind permanente.

2. Tesuturi lezate sau distruse. Procedura de implant dentar poate provoca leziuni si/sau deteriorari ale tesuturilor, ceea ce duce la inflamatie temporara. Daca dupa cateva zile aceasta nu trece, trebuie urgent consultat medicul dentist implantolog. In cel mai rau caz, implantul este scos, fiind necesare interventii de adjuvare care pot dura cateva luni.

3. Pierderea implantului dentar. Mobilitatea implantului (cand se misca) este rezultatul inserarii necorespunzatoare sau lipsa acceptarii de catre organism. Daca este cazul, inlocuirea implantului dentar ar trebui sa fie facut cat mai curand posibil. Locul unde a fost inserat implantul suporta un retratament. Retratamentul presupune costuri de aproximativ 2.500 euro/implant.

4. Afectarea sinusurilor. Operatia de inserare poate afecta, de asemenea, sinusurile cand lungimea implantului inserat este prea mare. Uneori, implantul se retrage, recuperarea dureaza cateva luni, iar apoi medicul dentist decide daca se mai poate reinsera un nou implant.

Articol realizat cu ajutorul Claudia  Melcaru, PR Manager Dent Estet.

Related posts

90 de licitatii si 3500 de lucrari de pictura vandute de Casa de Licitatii Goldart in patru ani

Adina Meyers

Zucchero a ridicat Sala Palatului în picioare: „Haideţi să dansăm, Ceauşescu nu mai este!”

Adina Meyers

Ce drepturi avem atunci când mergem cu mașina în service? Tot ce trebuie să știi!

Adina Meyers

Acest site foloseşte cookie–uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informaţii. Accept Află mai multe