Poate ca pare ceva banal, insa alegerea corpurilor de iluminat pentru o locuinta nu este o activitate pe care sa o lasam pe locul al doilea. Acestea au un rol foarte important, chiar daca multi vedem o singura utilitate a lor, si anume aceea de a ne da lumina.

Pe langa functia despre care am amintit in paragraful anterior, corpurile de iluminat pot fi folosite si ca niste elemente de decor care chiar pot schimba aspectul unui camin, in rau sau in bine, in functie de cat de bine stim sa le alegem. In randurile urmatoare o sa discutam mai multe despre cele mai frecvente greseli pe care trebuie sa le evitam atunci cand gandim iluminarea locuintei. 

O prima greseala foarte des intalnita este aceea ca ne bazam pe o singura sursa de lumina. Uitam ca ea are necesitati diferite in functie de incapere si de activitatile pe care le desfasuram. Recomandarea noastra este sa incerci o stratificare a surselor de lumina pe diferite inaltimi, precum si ca, pe langa iluminatul principal, sa apelezi la cel secundar si de accent. O sa vezi ca diferentele vor fi unele mai mult decat notabile.

Iluminarea insuficienta a zonelor de lucru, in care ne petrecem o buna parte din timp, este o alta greseala frecventa. Aici ne referim la acel „triunghi” din bucatarie (format din aragaz, chiuveta si frigider), dar si la birou, zona de citit si asa mai departe. Chiar daca ai impresia ca zonele respective sunt suficient de bine iluminate (atat natural, cat si artificial), in anumite conditii o sa observi ca vei simti lipsa unor surse de lumina secundare, ca de exemplu, veiozele sau lampile.

Stii acele dispozitive de reglare a intensitatii luminii pe care le au anumite lampi si veioze? Ei bine… faptul ca nu le instalam in intreaga locuinta este o alta eroare care ne va face sa scoatem mai multi bani din buzunar deoarece consumul energetic va fi mai mare decat este necesar. Prezenta lor nu doar ca ne va ajuta sa cream un sistem de iluminat prietenos cu bugetul nostru, dar ne va si satisface mai mult nevoia de lumina, in functie de activitatile pe care le desfasuram in momentul respectiv.

O ultima greseala deseori facuta de majoritatea dintre noi este alegerea nepotrivita a temperaturii de culoare. Corpurile de iluminat pot fi unele care emit o lumina calda sau rece. Fiecare tip de lumina este de preferat in anumite situatii / incaperi. Asadar, trebuie sa tinem cont de destinatia camerei pe care dorim sa o iluminam.

Related posts

Noblesse Group desemnat “Residential Interior Design Studio of The Year 2020 – Romania”

Adina Meyers

Despre oalele sub presiune – cat de sigure sunt, care e rolul lor si cum le alegem pe cele mai bune

Adina Meyers

Idei pentru decorarea pereților

Adina Meyers