Amenajari Exterioare

Gradinaritul in luna ianuarie

Caminul si gradina sunt locurile ideale in care ne petrecem timpul, in care ne reincarcam bateriile si ne relaxam ori de cate ori avem ocazia. Cum iarna este in toi, iar gradina noastra inca mai are de hibernat, in aceasta perioada vom pregati tot ceea ce inseamna materiale necesare pentru primavara ce va sosi cu pasi repezi.

Prin urmare, vom aplica ingrasamant pentru gazon. Acesta il va ajuta sa se revigoreze dupa ingheturile din sezonul friguros si sa aiba un aspect uniform, continuu, fara goluri si portiuni ingalbenite.

Arbustii floriferi se afla in perioada de repaus, fiind acoperiti cu zapada. Pentru a nu li se ingreuna crengutele, riscand astfel sa se rupa, se scutura zapada de pe ele. Aceasta lucrare este obligatorie in cazul arbustilor solitari sau al gardurilor vii.

In gradina de legume, pamantul – curatat de resturile vegetale ale legumelor din anul precedent si sapat – necesita o fertilizare in mustul zapezii cu ingrasaminte complexe si organice. Astfel, gerul si zapada le vor descompune, contribuind la distrugerea germenilor de boli si daunatori.

Pentru primavara este nevoie sa ne aprovizionam cu seminte si bulbi pentru viitoarele rasaduri si legume. Vita de vie este, de asemenea, acoperita cu zapada, iar pamantul asteapta sa fie fertilizat cu ingrasaminte complexe și organice (gunoi de grajd), care se vor descompune pana in primavara. O lucrare importanta in ceea ce priveste vita de vie este aplicarea tratamentelor fitosanitare (cel putin 4-5 pe perioada iernii), care vor asigura o productie sanatoasa.

Pomii fructiferi – care in acest moment isi desavarsesc cresterea mugurilor din care vor aparea viitoarele crengute cu fructe – au nevoie de aceleasi ingrasari si, bineinteles, de tratamente periodice cu substante fitosanitare.

Tratamentele fitosanitare contin in general substante oleice, care vor distruge bolile si daunatorii ce se afla sub scoarta copacilor in stadiul de oua sau larve. Numarul tratamentelor este de 5-6 pentru o perioada de circa 3 luni ale iernii, deci se vor succeda la un interval de 14-18 zile, ceea ce va determina obtinerea unor arbori si arbusti fructiferi sanatosi. Tratamentele se vor aplica in zilele de iarna insorite, uscate, cu temperaturi de peste 3-4 oC.

In ceea ce priveste plantele de camera, acestea necesita doar lucrari de intretinere, respectiv curatarea frunzelor uscate, udari periodice (o data pe saptamana), pozitionarea corecta fata de lumina, afanarea pamantului din ghivece, rotirea lor periodica pentru a li se asigura o pozitie dreapta (deoarece au tendinta de a se indoi dupa sursa de lumina).

Pentru ca in primavara sa ne bucuram de primele plante inflorite, este momentul sa plantam bulbii de lalele, narcise, zambile, gladiole in ghivece sau jardiniere. Prin urmare, vom cumpara bulbii din magazinele specializate si ii vom planta prin crearea unor asocieri de culori si forme ale cupelor florilor sau inflorescentelor.

Tot acum este momentul sa achizitionam ghivecele speciale pentru bulbi, care prezinta niste alveole in care se planteaza fiecare bulb in parte. Prin alaturarea mai multor specii, vom obtine un plus de culoare si mireasma, inveselind locurile in care le vom amplasa. De asemenea, bulbii se pot planta si in cosulete din rafie sau sarma, care, dupa inflorire, vor avea aspectul unor globuri cu verdeata si flori.

Ing. horticol: Luminita Musetescu

Related posts

COMPO pentru plante frumoase si gradini elegante! Testeaza pe www.hailacasa.ro!

Adina Meyers

Buruienile din gradinile noastre

Adina Meyers

Capsunele, deliciul verii

Adina Meyers