Vor vorbi despre carte autorul si invitatii sai, dna Elena Lazar, director al Editurii Omonia, si dna Georgeta Filitti, istoric Cartea a fost publicata in 2011 de Editura Tracus Arte.
Aici, intre Dunare si capitala valaha, isi avea deci radacinile neamul romanizat al fetelor Nikas. Aici se maritasera si-si crescusera ele urmasii, ocupandu-se doar de case si de familii.
In spatele unor porti inchise, de barbatii lor si de mentalitatea vremii. Porti pe care totusi, de la o generatie la alta, istoria le darama si le lua fetelor Nikas barbatii.
In razboaie, in revolutii, in pribegii…
Cateodata, copila inca, privea cu uimire prin biblioteci gravuri din vremurile indepartate ale acestui colt de Europa de sud. Era incantata de gustul asiat al vestimentatiei boierilor din Valachia, de bijuteriile mestesugite cu care-si impodobeau caftanele si caciulile. Boierii romani, casatoriti de multe ori cu grecoaicele din Galata. Ai caror copii erau scoliti mai apoi la Stambul sau in orasele italiene.
I se parea fascinanta lumea valaha si moldava, despre care citea in cartile de istorie uitate ale bibliotecilor ardelene. Lumea cu grandori bizantine, din care odata domnitorul Petru Cercel o sedusese pe Caterina de Medici vorbind o italiana perfecta; de unde Enache Vacarescu, trimis de Ipsilanti ambasador la Viena, il intimidase pe Iosif al II-lea prin eleganta vesmintelor lui.