Solutii Constructive

Ferestre de mansardă sau lucarnă? Alege inteligent!

Știm că podul casei este, adesea, ticsit cu lucruri nefolositoare și, de cele mai multe ori, nu este privit cu interes de proprietarii de case. Cu toate acestea, dacă este luată în considerare mansardarea și amenajarea acestuia, spațiul de sub acoperiș devine cea mai plăcută încăpere din întregul cămin. Dar care este cea mai bună soluție pentru a dezvălui adevăratul potențial al podului cu ajutorul luminii naturale? Ferestrele de mansardă sau lucarnele?

Renovarea și mansardarea podului constituie o modalitate atractivă și avantajoasă de a fructifica spațiul din căminul tău. Mai mult, prin renovare, costurile sunt semnificativ mai mici comparativ cu achiziția sau construcția unei locuințe noi.

În funcție de soluția de iluminare aleasă, colțurile întunecoase ale podului prăfuit pot fi surprinse sau nu de lumina naturală din abundență, aceasta fiind cea care conferă spațiului o altă dimensiune, o atmosferă primitoare și confortabilă, cât și aport solar în sezonul rece.

Iată câteva sfaturi de care să ții cont în procesul de transformare a podului:

 

Optează pentru cât mai multă lumină naturală

Pentru a te bucura de razele soarelui din zori și până în seară, trebuie să ai în vedere numărul și dimensiunea surselor de iluminare. Regula de care trebuie să ții cont spune că suprafața vitrată trebuie să fie de minimum 10% din suprafața totală.

In acest sens, înclinația acoperișului devine elementul cheie de care poți profita din plin. Ferestrele de mansardă, deoarece se integrează perfect în acoperiș, urmând linia acestuia, constituie soluția optimă prin care poți avea un grad cât mai optim de iluminare.

 

Astfel, ține cont că, în condiții similare, ferestrele de mansardă oferă de două ori mai multă lumină față de lucarnele tradiționale cu aceleași suprafața vitrată.

Pe lângă lumină și estetică, tot ferestrele de mansardă îți asigură o priveliște încântătoare și apropierea de natură în orice moment. Fulgii de zăpadă, luna sau stelele, privite din dormitor printr-o fereastră de mansardă… iată o imagine romantică pe care numai ferestrele din planul acoperișului o pot reda.

În ceea ce privește lucarnele tradiționale, formate dintr-o fereastră verticală și o construcție în acoperiș, deși din exterior sunt încântătoare, elementele acestora ajung să limiteze gradul de iluminare în cameră, cât și peisajul înconjurător.

 

Climat optim și sănătos

Suprafața locuibilă câștigată este un plus în orice cămin, însă, este esențial să te bucuri de noua încăpere din mansardă și de un climat interior cât mai confortabil. Un avantaj al ferestrelor de mansardă VELUX este clapeta de ventilare integrată, care asigură o bună aerisire a încăperii chiar și atunci când sunt închise. Ce dacă afară plouă? Poți lasă deschisă clapeta de ventilare pentru a intra aer proaspăt, fără să-ți faci griji că ploaia va pătrunde.

În cazul lucarnelor tradiționale, aerisirea se realizează manual și doar prin intermediul deschiderii ferestrelor. Acest fapt poate afecta calitatea aerului interior din întregul cămin, în special atunci când mansarda nu este locuită permanent.

 

 

Estetică și instalare etanșă sau construcție în acoperiș?

Ferestrele de mansardă VELUX sunt soluții moderne ce se adaptează perfect atât arhitecturii contemporane, cât și celei clasice, fără a afecta estetica întregii construcții. Acestea se pot monta pe toate tipurile de acoperiș și pe orice tip de învelitoare, atâta timp cât panta este cuprinsă între 15-90 grade. Tehnologia utilizată în realizarea ferestrelor de mansardă VELUX oferă avantaje semnificative în ceea ce privește etanșarea și conducerea apei pe canalele de scurgere laterale, ceea ce face ca riscul infiltrațiilor să fie minim. Infiltrațiile pot apărea în peste 90% din situații din cauza unui montaj greșit, nu din cauza ferestrei de mansardă.

 

 

Costuri mai mici

Prin termoizolarea pereților și acoperișului, în mansardă se vor diminua considerabil pierderile de energie și, proporțional cu acestea, și costurile pe perioada iernii.

De altfel, energia soarelui care intră prin ferestrele de mansardă, poate ajuta la încălzirea mansardei în perioada rece.

Investiția într-o fereastră de mansardă aduce beneficii pe termen lung. Cu o rezistență sporită la intemperii, ferestrele de mansardă VELUX beneficiază de o garanție de 10 ani, iar durata medie de viață atinge 25 de ani.

În ceea ce privește lucarnele tradiționale, acestea implică achiziționarea mai multor materiale, cât și un întreg proces de construcție. În funcție de dimensiunea aleasă, durata medie de execuție poate ajunge la 15 ore, însă este necesar să existe o calitate ridicată a lucrării pentru a conferi rezistența și durabilitatea îndelungată. În plus, construcția în sine va aduce modificări asupra proiectului casei și, implicit, va schimba și estetica.

Pentru că lucarnele sunt îndrăgite în continuare, VELUX a proiectat o alternativă inovatoare la tradiționala lucarnă, care transformă într-un mod spectaculos mansarda prin spațiul creat și prin cantitatea de lumină naturală adusă. Lucarna VELUX este o soluție care oferă cu 200% mai multă lumină naturală, comparativ cu lucarna tradițională, cu aceeași suprafață vitrată. Este formată dintr-un sistem de rame de etanșare la care se pot combina câte 4 sau 6 ferestre de mansardă VELUX. Instalarea ei î­­­n acoperiș se poate face într-o singură zi, reducând astfel timpul în care casa este „deschisă”.

Înainte de a porni întreg procesul de transformare a podului, ia în considerare toate elementele, de la cantitatea de lumină naturală, estetică, ventilație, până la durata de executare a montajului și durabilitatea soluției alese. Cere consultanță gratuită pe www.velux.ro și află ce ți se potrivește!

Related posts

Cum evaluam performanta energetica a ferestrelor?

Adina Meyers

Proiect de casa – parter: 112 mp

Adina Meyers

Alege un pavaj special pentru o gradina plina de inspiratie

Adina Meyers