Nu-i asa ca ti-ar placea mai mult daca ai putea tencui panourile de OSB cu care ai mascat pivnita cu un material care sa arate elegant, dar care sa absoarba eficient umezeala, si care sa nu coste o avere? Dar cu ce material? Iti spunem noi – cu lut.

Lutul are doua mari calitati. Este un material care absoarbe foare usor umiditatea din casa, si in acelasi timp are o inertie termica foarte buna, calitate care il recomanda pentru „functia” de masa termica. Cu alte cuvinte, lutul e un material care acumuleaza caldura rapid dar o elibereaza lent. Numai bun, daca ne gandim ca iarna absoarbe frigul, iar vara caldura.

E greu sa tencuiesti cu lut?

Se spune ca daca nu pui mana sa faci singur, n-ai cum sa inveti. Echipa PRISPA, singura echipa romaneasca ce s-a calificat la Solar Decathlon Europe, are ca provocare principala sa construiasca un prototip de casa solara, care sa raspunda atat normelor de confort si normativelor energetice, cat si cerintelor de estetica impuse de reinterpretarea in cheie contemporana a elementelor de arhitectura traditionala romaneasca.

Pentru a respecta aceasta promisiune de a pastra vii materialele ecologice folosite si de bunicii nostri, incepand de astazi, 9 martie, alaturi de Natural Paint (www.naturalpaint.ro) am demarat experimentele cu aplicarea tencuielilor de lut pe doua dintre cele mai utilizate materiale de placare: pe Rigidur si pe OSB.

Workshop-ul, care va tine doua zile, are loc chiar la noi acasa, in atelierul PRISPA din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, si are doua mize principale. In primul rand, testam limitele fiselor tehnice ale materialelor, iar in al doilea rand, avand la indemana concluziile cu privire la proprietatile materialelor testate, vom dezvolta o solutie de optimizare a performantei tencuielii de lut aplicate peste panouri de OSB.

Astfel, la sfarsitul celor doua zile de experimente, punem la indemana oricui instructiuni pentru a transforma orice panou de OSB sau Rigidur intr-o suprafata eficienta termic, complet ecologica, si nu in ultimul rand, frumoasa.

Related posts

Cum alegeţi, proiectaţi şi întreţineţi fosa septică?

Adina Meyers

Un acoperiș perfect funcțional și estetic

Adina Meyers

Casa noastră cea de toate zilele

Adina Meyers