Atunci cand vorbim de solutiile pentru incalzirea apei menajere fara nicio urma de indoiala boilerul electric se numara printre cele mai populare. De ce? Pentru ca este mai usor de instalat si folosit decat cel pe lemn sau gaz.
Un boiler electric de calitate va fi capabil sa sporeasca confortul de care ne putem bucura acasa prin furnizarea unui debit constant de apa calda, intr-un volum adecvat. Este destul de greu de conceput ideea de a nu avea la dispozitie apa calda, insa din pacate inca mai sunt destule familii care nu beneficiaza de un astfel de „lux”. Boilerul electric vine insa sa suplineasca acest neajuns in zonele in care nu exista racordare la apa calda.
Cum functioneaza un boiler? Explicand in cel mai simplu mod posibil modul de functionare putem spune ca acesta este practic un rezervor in care se incalzeste apa folosind o anumita sursa de energie termica (in cazul de fata fiind vorba de electricitate). Apa se incalzeste la o temperatura setata de consumator, lucru posibil datorita prezentei unui termostat.
O alta intrebare pusa frecventa este legata de aspectele care trebuie avute in vedere inainte de a scoate banii din buzunar. Este ceva normal, din moment ce pe piata gasim un numar destul de mare de modele spre care ne putem indrepta atentia. Vom vorbi putin mai mult despre acest aspect in randurile urmatoare.
Un prim lucru pe care trebuie sa il avem in vedere in alegerea unui boiler electric este capacitatea de incalzire. Aceasta poate fi mica, medie sau extinsa, iar noi trebuie sa tinem cont de consumul pe care il avem noi si familia noastra. Recomandat este ca, in cazul in care sunteti mari consumatori, atentia sa se indrepte catre modelele care au un volum de peste 80-200 de litri. In acest fel o sa aveti mereu la dispozitie suficient de multa apa calda.
Trebuie sa ne uitam de asemenea si la presiunea, respectiv puterea de functionare. Acesti indicatori de performanta sunt importanti daca vrem sa ne putem bucura la maxim de pe urma boilerului electric. Ce ne spune fiecare? Puterea (care este exprimata in Watti) este un indicator al timpului pe care trebuie sa il asteptam pana ce apa este incalzita de catre boiler. Cu cat capacitatea boilerului este mai mare, cu atat puterea trebuie sa creasca si ea. Evident, o putere mare inseamna si un consum electric ridicat, deci va trebui sa pui in balanta totul si sa faci cateva compromisuri daca iti doresti sa faci economie. De cealalata parte, presiunea de functionare este foarte importanta atunci cand avem casa cu etaj sau cand suprafata locuintei noastre este destul de mare.
Este bine sa avem in vedere si functiile puse la dispozitie de fiecare producator in parte. Aici ne referim in special la functiile de programare (astfel incat sa putem beneficia de apa calda doar in anumite intervale orare – facem economie la energia electrica in acest fel), protectia la supraincalzire, protectia la supra-presiune si protectia la inghet.